• Номер скликання: 6 скликання
  • Тип документа: Протоколи сесій
  • Рік документа: 2015

Україна

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА

ПРОТОКОЛ

Тридцять друга сесія                            VІ скликання

14.08.15                                              м. Житомир

Усього обрано депутатів – 107

Присутніх на сесії – 63

Голова обласної ради Француз В.Й. назвав прізвища відсутніх депутатів та попросив оператора електронної системи підрахунку голосів заблокувати їх робочі місця, згідно з рішенням обласної ради, прийнятим на чотирнадцятій сесії обласної ради шостого скликання «Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради».

У разі запізнення або нереєстрації депутата біля столів реєстрації, голови фракцій або самі депутати особисто мають подати до секретаріату сесії в письмовому вигляді уточнену інформацію щодо своєї присутності на пленарному засіданні.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що на сесію запрошені голова та заступники голови облдержадміністрації, голови районних, районних в м.Житомирі рад, міські голови, голови райдержадміністрацій, директори департаментів, начальники відділів апарату та управлінь облдержадміністрації, керівники обласних управлінь, організацій та установ, представники засобів масової інформації.

У роботі сесії беруть участь народні депутати України Дзюблик П.В., Кривенко В.В., Павленко Ю.О., Розенблат Б.С.

Голова обласної ради Француз В.Й. попросив активізувати робочі місця депутатів Сосулі В.П., Левицького А.В., Зелінського Р.С., які запізнилися.

У залі працюють 66 депутатів.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив про кадрові зміни, які відбулися після 31 сесії обласної ради шостого скликання, а саме:

головою Лугинської райдержадміністрації призначений Чиж Василь Олександрович.

Голова обласної ради Француз В.Й. привітавйого з призначенням і побажав плідної, творчої праці.

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. повідомив, що за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі орденом «За мужність» ІІІ ступеню посмертно нагороджується сержант Ломачук І.С. та вручив державну нагороду батькові загиблого.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що нещодавно відсвяткував свій ювілей ветеран місцевого самоврядування, керівник області у минулому Малиновський Антон Станіславович, який багато років присвятив праці на розбудову нашої області, її територіальних громад. Привітав іменинника, побажав здоров′я, сімейного затишку та вручив Почесну грамоту обласної ради.

Привітав з Днем народження голову постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності Кропачова Дмитра Ігоровича, побажав творчих зусиль у виконанні депутатських обов′язків, здоров′я та нових перемог.

 

1. СЛУХАЛИ: Про обрання секретаріату сесії обласної ради.

Депутат обласної ради Данилюк Н.А. внесла пропозицію ввести до складу секретаріату депутатівСухорабу В.П., Зелінського Р.С., Долгих Я.Д.

ВИРІШИЛИ:      Обрати секретаріат у складі трьох депутатів:

  1. Сухораба В.П. (позафракційний).
  2. Зелінський Р.С. (позафракційний).
  3. Долгих Я.Д. (позафракційний).

(за –64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

                                    (пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що голосування питань порядку денного буде відбуватися відкритим поіменним голосуванням.

2. СЛУХАЛИ: Про порядок денний сесії.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що на засіданні президії обласної радипогоджено та пропонується внести на розгляд ради такі питання:

  1. ПроутворенняЧервоненської селищної об’єднаної територіальноїгромади та призначення перших місцевих виборів депутатів Червоненськоїселищної ради об’єднаної територіальноїгромади таЧервоненського селищного голови.
  2. Проутворення Іршанської селищної об’єднаної територіальноїгромади та призначення перших місцевих виборів депутатів Іршанськоїселищної ради об’єднаноїтериторіальноїгромади таІршанського селищного голови.
  3. Проутворення Новоборівської селищної об’єднаної територіальноїгромади тапризначення перших місцевих виборів депутатів Новоборівськоїселищної ради об’єднаноїтериторіальноїгромади таНовоборівського селищногоголови.
  1. ПроутворенняНародицької селищноїоб’єднаної територіальноїгромади тапризначення перших місцевих виборів депутатів Народицькоїселищної ради об’єднаноїтериторіальноїгромади таНародицького селищного голови.
  2. ПроутворенняПотіївської сільської об’єднаної територіальноїгромади тапризначення перших місцевих виборів депутатів Потіївськоїсільської ради об’єднаноїтериторіальноїгромади таПотіївськогосільського голови.
  3. ПроутворенняДубрівської сільської об’єднаної територіальноїгромади тапризначення перших місцевих виборів депутатів Дубрівськоїсільської ради об’єднаноїтериторіальноїгромади таДубрівськогосільського голови.
  4. ПроутворенняТетерівської сільської об’єднаної територіальноїгромади та призначення перших місцевих виборів депутатів Тетерівськоїсільської ради об’єднаноїтериторіальноїгромади таТетерівськогосільського голови.
  5. ПроутворенняВисоківської сільської об’єднаної територіальноїгромади тапризначення перших місцевих виборів депутатів Високівськоїсільської ради об’єднаноїтериторіальноїгромади таВисоківськогосільського голови.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію взяти порядок денний за основу.

( за – 62,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –4)

(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував подавати депутатські запити в письмовій формі до секретаріату з наступним включенням їх до порядку денного (одноголосно).

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що питання щодо утворення Олевської міської об’єднаної територіальної  громади та  призначення місцевих   виборів депутатів  Олевської  міської  ради об’єднаної територіальної  громади та  Олевського  міського голови буде внесено у порядок денний сесії обласної ради після окремого голосування по ньому. Проінформував, що перспективним планом формування територіальних громад області, затвердженим на тридцять першій сесії обласної ради від 28.05.15 і погодженим Міністерством юстиції України, передбачено більшу кількість утворення територіальних громад області, а  відповідно до розпорядження  Кабінету Міністрів України, затверджено 37 територіальних громад. Наголосив, що, згідно з перспективним планом формування територіальних громад області, до Олевської територіальної громади повинні були увійти  представники всіх населених пунктів 25 сільських рад, відповідно до подання Олевського міського голови, до Олевської територіальної громади мали увійти 16 населених пунктів, що було погоджено  президією обласної ради, постіними комісіями обласної ради. Зазначив, що у даний момент залишилось лише 6 населених пунктів у зв’язку з необґрунтованим відкликанням попередньо поданих заяв.

Депутат обласної ради Дяченко А.В. (позафракційний) вніс пропозицію провести повторну електронну реєстрацію, щоб визначити точну кількість депутатів, присутніх на засіданні сесії.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що, згідно з реєстрацією, на засіданні присутні 64 депутати обласної ради.

Депутат обласної ради Дяченко А.В. (позафракційний) зауважив, що відбуваються порушення у системі голосування, що є результатом невірних результатів голосування депутатів обласної ради.  Наголосив, що порушення системи голосування пов’язане із включенням у порядок денний питання створення Олевської територіальної громади, у той час як громада остаточно не визначилась з даного питання. Запропонував перевірити систему голосування «сигнальним голосуванням».

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що питання функціонування електронної системи голосування вивчалося відповідними фахівцями спільно з депутатами обласної ради Кропачовим Д.І. та Корхом О.В., якими було встановлено, що внести корективи у систему голосування неможливо. Наголосив, що питання створення Олевської територіальної громади буде розглядатися окремо у зв’язку із внесенням нових пропозицій у проект рішення.

Голова обласної державної адміністрації Машковський С.О.  повідомив, що зняти з розгляду дане питання немає правових підстав, оскільки було офіційне звернення громади Олевського району та розпорядження голови обласної державної адміністрації, яке є обов’язковим до виконання та містить експертні висновки фахівців ОДА. Наголосив, що питання має бути включене у розгляд як нове додаткове або офіційно знято його попередній варіант.

Депутат обласної ради Троц В.М. (позафракційний)озвучив звернення жителів територіальної громади Олевського району (додається).

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що включення питання створення Олевської територіальної громади залежатиме від рішення депутатів обласної ради.

Депутат обласної ради Нехворовський О.М. (фракція ВЧНП) зауважив, що за умови збою  в електронній системі голосування можна проводити шляхом підняття рук.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що збоїв у системі голосування немає, оскільки присутні 66 депутатів, не голосувало четверо, відповідно результатом голосування стала кількість 62 голоси.

Депутат обласної ради Будник Р.П. (позафракційний) закликав депутатів обласної ради до виваженої та організованої роботи.

Заступник голови обласної ради Годований Р.М. зауважив, що система електронного голосування працює правильно, порушень немає,вибіркове голосування неможливе.

Депутат обласної ради Корх О.В. (фракція ФЗ) повідомив, що, згідно з результатами експертів, порушити систему голосування в її окремих місцях немає можливості у зв’язку з її технічним налаштуванням.

Депутат обласної ради Дяченко А.В. (позафракційний) наполіг на правильності своєї позиції.

Депутат обласної ради Войтенко А.Б. (фракція «Батьківщина») зазначив, що питання створення Олевської територіальної громади розглядалося на засіданні президії обласної ради, на сьогодні у проект рішення потрібно внести зміни, у зв’язку з чим варто перенести розгляд даного питання.

Депутат обласної ради Остап’юк А.В. (фракція НП) зауважив, щопотрібно продовжити роботу і проводити сесію обласної ради згідно з Регламентом роботи обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував провести  «сигнальне голосування».

( за – 61,

проти – 5,

утр. – 0,

не гол. – 0)

У залі працюють 66 депутатів.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію включити у порядок денний сесії обласної ради питання «Про утворення Олевської міської об′єднаної територіальної громади та призначення перших місцевих виборів депутатів Олевської міської ради об′єднаної територіальної громади та Олевського міського голови».

( за – 43,

проти – 6,

утр. – 1,

не гол. – 16)

(пропозицію не підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію затвердити порядок денний в цілому.

ВИРІШИЛИ: Затвердити порядок денний в цілому.

( за – 63,

проти – 0,

утр. – 1,

не гол. –2)

3.СЛУХАЛИ: Про регламент роботи сесії.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував для інформації з питань порядку денного надати до 10 хвилин, для відповідей на запитання – до 10 хвилин, для виступаючих – до 7 хвилин.

        

ВИРІШИЛИ: Затвердити запропонований регламент роботи сесії обласної ради.

( за – 66,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 0)

4. СЛУХАЛИ: Про утворення Червоненської селищної об′єднаної територіальної громади та призначення перших місцевих виборів депутатів Червоненської селищної ради об′єднаної територіальної громади та Червоненського селищного голови.

Інформує: Француз В.Й.- голова обласної ради. Повідомив про те, що, відповідно до чинного законодавства, спочатку при утворенні об’єднаної територіальної громади необхідно провести громадські слухання, де місцеве населення визначається щодо включення у склад територіальної громади ряду сіл, селищ, потім відбуваються сесії сільських, селищних рад, які розглядають дане питання, надалі направляється відповідне клопотання в обласну державну адміністрацію для надання висновків та відповідності  прийнятого рішення Конституції і законам України, результатом даної процедури є видання розпорядження голови обласної державної адміністрації про затвердження даних висновків, після чого документація повертається у відповідні села, селища, потім громади надсилають подання в обласні ради, які протягом 30-денного терміну мають прийняти рішення щодо утворення об’єднаної територіальної громади та призначення перших місцевих виборів і голів громад. Наголосив, що, відповідно до Закону України «Про місцеві вибори», вибори призначаються не раніше ніж за 70 днів, у зв’язку з чим перші об’єднані територіальні громади матимуть можливість провести вибори 25 жовтня, які фінансуються з Державного бюджету, і надалі у Державному бюджеті України  на 2016 рік буде передбачено фінансування об’єднаних територіальних громад як міст обласного значення. Зазначив, що для прийняття рішень з питань, включених у  порядок денний, надано ряд відповідних документів, скріплених підписами та мокрими печатками, згідно з вимогами чинного законодавства.

Депутат обласної ради Іваницька Т.В. (позафракційна) поцікавилася, як будуть відбуватися вибори у громадах, які надаватимуть свої подання пізніше.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що, у разі надходження подання від громади про об’єднання, воно повинно бути розглянуто у 30 - денний термін. У новостворених громадах, де 25 жовтня пройдуть перші місцеві вибори, наступним кроком буде обрання сільських старост. Зазначив, що інші спірні питання виборчого процесу на місцях будуть вдосконалюватися законодавцями. Наголосив, що обласна рада повинна допомагати та контролювати безпосередньо процес утворення та розвитку громад, оскільки є уповноваженим представником усіх територіальних громад області.

Депутат обласної ради Ломаков Г.М. (позафракційний) поцікавився перспективою інших громад, які були затверджені перспективним планом розвитку на 31 сесії обласної ради від 28.05.15, але не підтримані Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що для утворення об’єднаної територіальної громади та її затвердження проводяться фінансові та юридичні експертизи, надалі робляться висновки щодо спроможності функціонування тієї чи іншої громади, у зв’язку з чим кількість громад, передбачених перспективним планом, не підтримана Міністерством регіонального розвитку України. Зазначив, що, у разі надходження подання від громади про об’єднання, воно буде розглянуто у 30 - денний термін. Наголосив, що надані проекти рішень про об’єднані територіальні громади постійна комісія обласної ради з питань регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування запропонувала доповнити додатковим пунктом  у наступній редакції: «Доручити селищному (сільському) голові у триденний строк з дня оголошення відповідною виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про обрання селищної (сільської) ради та селищного (сільського) голови об’єднаної територіальної громади здійснити заходи щодо державної реєстрації органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади як юридичних осіб публічного права з найменуванням…», а пункти 4,5 проектів рішень вважати відповідно пунктами 5,6.

Депутат обласної ради Білецький О.М. (фракція «Батьківщина») запропонував надати слово сільським та селищним головам рад, які об’єднуються у територіальні громади, з метою пояснення питання добровільності об’єднання у ту чи іншу територіальну громаду.

Голова обласної ради Француз В.Й. пояснив, що об’єднання є добровільною процедурою, і ніхто не має права змушувати до об’єднання. Звернувся із запитанням до присутніх голів сільських та селищних рад з питанням, чи відбувався на них тиск при прийнятті рішення про добровільне об’єднання територіальних громад, на що отримав негативну відповідь.

Голова обласної державної адміністрації Машковський С.О. повідомив, що процедура об’єднання територіальних громад області відбувається відповідно до норм та вимог, прописаних у чинному законодавстві України. Зазначив, що, у разі виявлення порушень у процедурі об’єднання, експертні висновки не будуть затверджені Урядовою комісією та розпорядженням голови обласної державної адміністрації. Наголосив, що у процедурі об’єднання витримані всі норми Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», і тиску на селищних та сільських голів не чинилося.

Голова обласної ради Француз В.Й. зауважив, що керівництво області, керівники усіх територіальних громад та депутатський корпус діють у рамках чинного законодавства та відповідно до його вимог.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування проект даного рішення.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 63,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 3)

                                       (рішення додається)

5. СЛУХАЛИ: Про утворення Іршанської селищної об′єднаної територіальної громади та призначення перших місцевих виборів депутатів Іршанської селищної ради об′єднаної територіальної громади та Іршанського селищного голови.

      Інформує: Француз В.Й.- голова обласної ради. Повідомив про те, що дане рішення також пропонується доповнити додатковим пунктом, а саме: «Доручити селищному (сільському) голові у триденний строк з дня оголошення відповідною виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про обрання селищної (сільської) ради та селищного (сільського) голови об’єднаної територіальної громади здійснити заходи щодо державної реєстрації органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади як юридичних осіб публічного права з найменуванням…», а пункти 4, 5 проектів рішень вважати відповідно пунктами 5, 6.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 62,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 4)

                                        (рішення додається)

6. СЛУХАЛИ: Про  утворення Новоборівської селищної об’єднаної територіальної  громади та  призначення перших місцевих виборів депутатів Новоборівської  селищної ради об’єднаної  територіальної  громади та  Новоборівського селищного  голови.

Інформує: Француз В.Й.- голова обласної ради. Повідомив про те, що дане рішення також буде доповнено додатковим вищевказаним пунктом.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

                                        (рішення додається)

7. СЛУХАЛИ: Про  утворення  Народицької селищної  об’єднаної територіальної  громади та  призначення перших місцевих виборів депутатів Народицької  селищної ради об’єднаної  територіальної  громади та  Народицького селищного голови.

      Депутат обласної ради Дяченко А.В. (позафракційний) зазначив, що цей район має окремий статус. Зауважив, що є населені пункти, які знаходяться далеко від центру, тому у майбутньому потрібно приділяти цьому питанню велику увагу.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання, з урахуванням 4 пункту.

( за – 63,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 3)

                                        (рішення додається)

8. СЛУХАЛИ: Про  утворення  Потіївської сільської об’єднаної територіальної  громади та  призначення перших місцевих виборів депутатів Потіївської  сільської ради об’єднаної  територіальної  громади та  Потіївського  сільського голови.

Інформує: Француз В.Й.- голова обласної ради. Повідомив про те, що дане рішення також буде доповнено додатковим вищевказаним пунктом.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

                                        (рішення додається)

9. СЛУХАЛИ: Про  утворення   Дубрівської сільської об’єднаної територіальної  громади та  призначення перших місцевих виборів депутатів Дубрівської  сільської ради об’єднаної  територіальної  громади та  Дубрівського  сільського голови.

Інформує: Француз В.Й.- голова обласної ради. Повідомив про те, що дане рішення також буде доповнено додатковим вищевказаним пунктом.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 63,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 3)

                                        (рішення додається)

10. СЛУХАЛИ: Про  утворення   Тетерівської сільської об’єднаної територіальної  громади та призначення перших місцевих виборів депутатів Тетерівської  сільської ради об’єднаної  територіальної  громади та  Тетерівського  сільського голови.

Депутат обласної ради Білецький О.М. (фракція «Батьківщина») повідомив, що процедура створення Тетерівської об’єднаної територіальної громади відбувалася з порушеннями, оскільки не відбулися сходи громади сіл, сесії сільських рад, і процес об’єднання у громаду передбачав лише об’єднання Денишівської та Буківської сільських рад. Звернувся з проханням надати слово представникам громади та сільським головам.

Депутат Денишівської сільської ради Гетьман П.М. повідомив, що відбулися громадські слухання, на яких були присутні голови Денишівської, Високопічської, Тетерівської сільських рад, і громада підтримала питання створення об’єднаної територіальної громади з центром у с. Дениші. Наголосив, що рішення про зміну центру територіальної громади не було погоджено з громадою.

Денишівський сільський голова Ільницька В.Ф. підтвердила, що громада підтримала рішення щодо об’єднання територіальної громади, але, у зв’язку з відсутністю розміщення офісних приміщень та центрального приміщення центру громади, було вирішено залишити центр у с. Тетерівка.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що обов’язковою умовою для обрання центру громади є наявність приміщень для розміщення та роботи центральних органів громади.

Депутат обласної ради Білецький О.М. наголосив, що питання об’єднання територіальної громади з розміщенням центру у с. Тетерівка сільський голова  прийняла особисто, без погодження з громадою, у зв’язку з чим питання потрібно зняти з розгляду, доопрацювати та розглянути на іншій сесії обласної ради.

Депутат обласної ради Скавінська Н.Г. порадила депутату обласної ради Білецькому О.М. детально опрацювати перспективи об’єднання територіальних громад та запропонувала прийняти рішення з даного питання.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування проект даного рішення.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання, зі змінами і доповненнями.

( за – 60,

проти – 0,

утр. – 1,

не гол. – 5)

                                        (рішення додається)

11. СЛУХАЛИ: Про  утворення  Високівської сільської об’єднаної територіальної  громади та  призначення перших місцевих виборів депутатів Високівської  сільської ради об’єднаної  територіальної  громади та  Високівського  сільського голови.

Інформує: Француз В.Й.- голова обласної ради. Повідомив про те, що дане рішення також буде доповнено додатковим вищевказаним пунктом 4.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

                                        (рішення додається)

12. СЛУХАЛИ: Про депутатські запити.

Інформує: Годований Р.М. – заступник голови обласної ради.

12.1. Про запит депутата Левицького А.В. щодо розгляду питання про утворення об’єднаної територіальної громади із центром у с. Троянів Житомирського району.

ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О.Про наслідки розгляду запиту повідомити до 14.09.15 депутата Левицького А.В. та обласну раду.

12.2. Про запит депутата Сметанюка Б.С. щодо надання безоплатної медичної послуги благодійною організацією «Лікарняна каса Житомирської області» жительці с. Дриглів Чуднівського району Ракіній Тамілі Станіславівні.

ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О.Про наслідки розгляду запиту повідомити до 14.09.15 депутата Сметанюка Б.С. та обласну раду.

12.3. Про запит депутата Левицького А.В. щодо виділення коштів із обласного бюджету у сумі 420 тис. грн. на ремонт автомобільної дороги Двірець - Троянів Житомирського району.

ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О.Про наслідки розгляду запиту повідомити до 14.09.15 депутата Левицького А.В. та обласну раду.

12.4. Про запит депутата Сербіна П.А. щодо виділення коштів із обласного бюджету в сумі 500 тис. грн. на реконструкцію зовнішніх газових мереж багатоквартирних будинків №№ 3, 5, 7, 11 по вул. Леваневського та               буд. № 79 по вул. Житомирській у м. Новограді-Волинському.

ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О.Про наслідки розгляду запиту повідомити до 14.09.15 депутата Сербіна П.А. та обласну раду.

ВИРІШИЛИ: Прийняти депутатські запити як рішення та направити на виконання відповідним адресатам.

( за – 62,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 4)

                                       (запити додаються)

Народний депутат України Розенблат Б.С. повідомив, що у даний час стартує реформа державного значення реформа децентралізації, яка передбачає добровільне об’єднання територіальних громад.  Зауважив, що на сьогодні, у час глибокої економічної кризи та військових дій, реалізація даної реформи має надзвичайно важливе значення для кожної області, особливо у фінансовій сфері, оскільки реформа децентралізації надає фінансову самостійність та забезпечує контроль кожній територіальній громаді. Наголосив, що, враховуючи досвід проведення  реформи децентралізації влади у Польщі, яка відбувалася протягом восьми років, потрібно розуміти, що даний  процес буде нелегким та вимагатиме подолання багатьох труднощів, у зв’язку з чим варто проводити роз’яснювальну роботу серед населення та вимальовувати майбутні перспективи втілення основ зазначеної реформи. Привітав усіх присутніх у залі з прийняттям історично важливого рішення для громади Житомирської області.

Депутат обласної ради Тимошенко М.М. (фракція КПУ) поцікавився, на якій стадії вирішення питання позбавлення від сплати податку на землю навчальних закладів.

Народний депутат України Розенблат Б.С. пояснив, що дане питання є надзвичайно актуальним на сьогодні, але потребує додаткового опрацювання, у зв’язку з чим розглядатиметься Верховною Радою України восени поточного року.

Народний депутат України Павленко Ю.О. зазначив, що сьогодні обласною радою були ухвалені надзвичайно важливі та відповідальні рішення, реалізація яких вкаже на успішність реформи децентралізації. Зауважив, що реалізація реформи залежить від трьох основних чинників:  створення сильних низових територіальних громад, чіткого розподілу владних повноважень між різними рівнями місцевого самоврядування і місцевою виконавчою владою, розподілу міжбюджетних відносин. Звернувся з проханням до керівництва області максимально підтримати новостворені громади області, оскільки вони є першоосновою втілення реформи децентралізації в Житомирській області. Підтримав рішення депутатів обласної ради щодо зняття з розгляду питання створення Олевської територіальної громади у зв’язку з невизначеністю кількості населених пунктів, що говорить про демократичний європейський підхід до прийняття рішень.

Депутат обласної ради Остап’юк А.В.(фракція НП) зазначив, що засідання тридцять другої сесії обласної ради пройшло виважено та помірковано завдяки забезпеченню правопорядку правоохоронними органами. Звернувся з проханням до влади області і в подальшому забезпечувати належний режим роботи сесій обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й. подякував за забезпечення належного порядку правоохоронним структурам. Зазначив, що, у зв’язку з тим, що рішення про створення територіальних громад не схвалює певна частина громадськості, відповідно до одержаного повідомлення, сьогоднішнє засідання сесії обласної ради намагалися зірвати.

Голова обласної ради Француз В.Й. проінформував, що надійшла заява голови фракції в обласній раді «Батьківщина» Войтенка А.Б. про те, що депутати обласної ради Прокопчук В.О., Тітов В.В., Семенистий В.С. та Сіранчук І.Е. увійшли до фракції «Батьківщина» в обласній раді.

Представник від мешканців гуртожитку, розташованого по вул.Котовського,35, у м. Житомирі, висловила подяку депутатам обласної ради Дяченку А.В., Білецькому О.М., голові обласної ради Французу В.Й. за надання допомоги у вирішенні питання переходу на баланс міста будівлі гуртожитку по вул. Котовського,35, у м. Житомирі. Повідомила, що попереднє керівництво області всіляко намагалося завадити процедурі передачі на баланс місту будівлі гуртожитку, проводило незаконні операції з купівлі-продажу кімнат у гуртожитку. Подякувала депутатському корпусу обласної ради за співпрацю, розуміння та надання допомоги у вирішенні соціально-важливих питань населення області.

Голова обласної ради Француз В.Й. звернувся з проханням до сільських та селищних голів залишитися на нараду з питання надання інформації зі створення територіальних громад області та депутатів обласної ради подати пропозиції з використання депутатських коштів до 30.08.15.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що питання порядку денного розглянуто, висловив подяку за участь у роботі сесії всім депутатам, галузевим департаментам, управлінням облдержадміністрації, виконавчому апарату обласної ради та оголосив тридцять другу сесію обласної ради шостого скликання закритою.

     

Голова обласної ради                                                                       В.Й. Француз