• Номер скликання: 6 скликання
  • Тип документа: Протоколи сесій
  • Рік документа: 2014

trizyb1Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
ПРОТОКОЛ

Двадцять п’ята сесія                             VІ скликання

21.05.14                                              м. Житомир

Усього обрано депутатів – 111

Присутніх на сесії – 75

Голова обласної ради Француз В.Й. назвав прізвища відсутніх депутатів та попросив оператора електронної системи підрахунку голосів заблокувати робочі місця відсутніх депутатів, згідно з рішенням обласної ради, прийнятим на чотирнадцятій сесії обласної ради шостого скликання "Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради".

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що на сесію запрошені голова та заступники голови облдержадміністрації, директори департаментів, начальники управлінь, відділів облдержадміністрації, представники засобів масової інформації.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що нещодавно відсвяткував свій ювілей депутат обласної ради Бондарчук Ю.С., привітав його з Днем народження, побажав плідної, творчої праці та вручив Грамоту обласної ради.

1. СЛУХАЛИ: Про обрання секретаріату сесії обласної ради.

Депутат обласної ради Білецький О.М. (фракція «Батьківщина») запропонував затвердити секретаріат у складі 3-х чоловік, а саме: Балюрка В.С., Нехворовського О.М., Сосулі В.П.

ВИРІШИЛИ:      Обрати секретаріат у складі трьох депутатів:

  1. Балюрка В.С. (позафракційний).
  2. Нехворовського О.М. (фракція ВЧНП).
  3. Сосулі В.П. (фракція НП).
    1. Дяченка А.В. (фракція ПР).
    2. Кривенка В.В. (фракція «Батьківщина»).
    3. Олещенка М.М. (фракція НП).
    4. Гордійчука В.П. (фракція КПУ).
    5. Марцуна О.М. (фракція ФЗ).
    6. Данилюк Н.А. (фракція ВЧНП).
    7. Сербіна П.А. (позафракційний).

(за –75,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –0)

                                    (пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що голосування питань порядку денного буде відбуватися поіменним голосуванням.

2.СЛУХАЛИ: Про порядок денний сесії.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що на засіданні президії обласної радипогоджено та пропонується внести на розгляд ради такі питання:

1. Про Програму матеріально-технічного забезпечення 10-го батальйону територіальної оборони Житомирської області.

2. Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію взяти порядок денний за основу.

( за – 74,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –1)

(пропозицію підтримано)

      Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію затвердити порядок денний в цілому.

ВИРІШИЛИ: Затвердити порядок денний в цілому.

( за – 75,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –0)

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував подавати депутатські запити в письмовій формі до секретаріату з наступним включенням їх до порядку денного (одноголосно).

3.СЛУХАЛИ: Про регламент роботи сесії.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував для інформації надати до 10 хвилин, для відповідей на запитання – до 20 хвилин, для виступаючих – до 5 хвилин.

        

ВИРІШИЛИ: Затвердити запропонований регламент роботи сесії обласної ради.

( за – 74,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

      Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що біля адмінбудинку зібралися громадяни та запропонував створити робочу групу, члени якої вийдуть до зібрання і дізнаються про вимоги людей.

ВИРІШИЛИ: Створити робочу групу у складі депутатів:

4. СЛУХАЛИ: Про Програму матеріально-технічного забезпечення 10-го батальйону територіальної оборони Житомирської області.

Інформує: Залесський М.О. – обласний військовий комісар (інформація додається).

Депутат обласної ради Войтенко А.Б. (фракція «Батьківщина»)  поцікавивися, чи є на сьогоднішній день військові склади НЗ, які могли б забезпечити нагальні матеріально - фінансові потреби військовослужбовців.

Обласний військовий комісар Залесський М.О. повідомив, що склади для забезпечення першочергових матеріально-фінансових потреб військовослужбовців є, у даний момент вміст зі складських запасів отримали військові частини, які відправилися на виконання військових завдань. Зауважив, що склади НЗ практично спустошені, у зв’язку з чим військове командування області звернулося з проханням до голови обласної ради щодо надання допомоги у вирішенні питання наповнення запасів складів необхідними товарами.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що, у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС, спустошення військових складів НЗ розпочалося з квітня 1986 року, що спричинило їх подальше знищення в цілому.

Депутат обласної ради Іваницька Т.В. (позафракційна) порушила питання щодо необхідності проведення ротації військовослужбовців, призваних у період першої часткової мобілізації.

Обласний військовий комісар Залесський М.О. повідомив, що демобілізація військовослужбовців можлива лише за умови видання Указу Президента про демобілізацію. Зауважив, що питання ротації є надзвичайно актуальним, до вирішення якого військове керівництво у кожному випадку підходить індивідуально. Проінформував, що до Закону України «Про часткову мобілізацію» вносилися поправки, одним з пунктів у яких передбачено демобілізацію за сімейними обставинами.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що, зважаючи на високий рівень патріотизму військовослужбовців, не зважаючи навіть на складні сімейні обставини, українські військові залишаються у військових частинах для несення служби.

Депутат обласної ради Сметанюк  Б.С. (позафракційний) поцікавився, чи передбачено відновлення роботи районних військкоматів та, відповідно, їх штату і яким на сьогодні є рівень забезпечення створюваного батальйону військовою спецтехнікою.

Обласний військовий комісар Залесський М.О. повідомив, що прийнято рішення про відновлення роботи військкоматів та розширення їх штату. Зауважив, що питання спеціальної військової броньованої техніки знаходиться на контролі Міністерства оборони України, її видача для батальйону тимчасово заборонена. Зазначив, що отримання спеціальної військової броньованої техніки з баз спецпризначення можливе лише за нагальної потреби і відповідно до спеціального дозволу Міністерства оборони України. Проінформував, що техніка є у належній кількості, однак актуальним залишається питання її заміни на броньовану.

Депутат обласної ради Нехворовський О.М. (фракція ВЧНП) звернувся із питанням щодо терміну дії створюваного 10-го територіального батальйону Житомирської області, відповідальних структур стосовно його фінансування та рівня заробітної плати офіцерського і рядового складу.

Обласний військовий комісар Залесський М.О. зазначив, що формування батальйону відбувається відповідно до Закону України про часткову мобілізацію і діятиме до Указу Президента про демобілізацію, надалі батальйон продовжуватиме діяти на добровільній основі, відповідно до укладених контрактів. Повідомив, що фінансове забезпечення здійснюватиме Міністерство оборони України, військові контрактники отримуватимуть заробітну плату відповідно до умов контракту, а офіцерській склад – відповідно до офіцерської посади.

Депутат обласної ради Озерчук А.М. (фракція «Батьківщина») поцікавився, чи можливе утворення та дія батальйону на базі спеціальної військової частини, оскільки матеріально - технічне забезпечення батальйону, створене завдяки обласному бюджету, потребуватиме постійного місця зберігання та догляду.

Обласний військовий комісар Залесський М.О. повідомив, що створення 10-го територіального батальйону передбачає у майбутньому його функціонування як військової частини з укомплектованим штатом офіцерів та військових контрактників на базі визначеної військової частини.

Депутат обласної ради Тарасюк Ю.І. (фракція «Батьківщина») порушив питання щодо матеріального забезпечення призваних військовослужбовців у зв’язку з частковою мобілізацією, їх фінансової відповідальності по кредитах перед банківськими установами, збереження за ними робочих місць та питання щодо ротації військових, призваних під час першої часткової мобілізації.

Обласний військовий комісар Залесський М.О. зауважив, що питання соціального захисту військових, призваних у зв’язку з мобілізацією, та їх сімей передбачене Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Проінформував, що військове керівництво надає усю можливу допомогу рідним та сім’ям військовослужбовців у межах своєї компетенції для вирішення нагальних проблем. Зауважив, що питання ротації військовослужбовців залишається актуальним, але його вирішення належить до компетенції Головнокомандуючого українських військ. Повідомив,що,у зв’язку з поновленням призову юнаків на військову службу, попередня ротація військовослужбовців, призваних під час мобілізації, запланована на серпень поточного року.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. проінформував, що керівники найбільших фінансових установ області повідомлені про зняття відповідальності з військовослужбовців по кредитних зобов’язаннях.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що питання соціального захисту військових та їх сімей знаходиться на постійному контролі.

Начальник УМВС України в Житомирській області Демяненко Ю.В. проінформував, що у даний час на території східних областей країни виконують завдання з охорони громадського порядку 200 працівників органів внутрішніх справ. Зазначив, що загін забезпечений вогнепальною зброєю та частиною бронежилетів. Звернувся з проханням до депутатського корпусу щодо надання допомоги для придбання куленепробивних жилетів та кулезахисних шоломів для бійців органів внутрішніх справ. Повідомив, що підрозділи органів внутрішніх справ готові до забезпечення охорони порядку під час проведення виборів Президента України.

Депутат обласної ради Савченко О.І. (Фракція ВЧНП) порушив питання щодо наявності необхідної кількості бронежилетів у підрозділах внутрішніх справ та питання несвоєчасного звернення щодо надання фінансової допомоги для придбання спеціального обмундирування.

Начальник УМВС України в Житомирській області Демяненко Ю.В. повідомив, що керівництво УМВС України в Житомирській області забезпечило міліцейські підрозділи Житомирської області усім необхідним на час несення служби у східних регіонах країни. Зауважив, що дане питання знаходиться на його особистому контролі. Зазначив, що з питанням стосовно фінансової допомоги для придбання спеціального обмундирування керівництво УМВС України в Житомирській області неодноразово зверталося до керівництва обласної ради, на що отримувало відмову у зв’язку із дефіцитом коштів в обласному бюджеті.

Голова обласної ради Француз В.Й. підтвердив факт звернення керівництва УМВС України в Житомирській області та наголосив, що відповідь на звернення була надана профільним департаментом у письмовій формі.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. зазначив, що рішення про створення територіальних батальйонів прийняті у кожній області країни, що передбачає підтримку Збройних Сил України, як матеріальну, так і фінансову. Проінформував, що даний батальйон підпорядкований Генеральному штабу України та представляє собою окремий структурний підрозділ. Зауважив, що нині Збройні Сили України потерпають від складного матеріального становища і потребують підтримки і керівників держави, і кожного її громадянина. Наголосив, що зараз відновленню підлягає військова частина у м. Новограді-Волинському, кошти спрямовуються на забезпечення її матеріально - технічної бази, а у подальшому планується її переведення та дислокація на базі Житомирського військового інституту, основним завданням якого буде охорона кордонів області висококваліфікованими військовими фахівцями.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що у ході спілкування з керівниками інших областей надійшла інформація щодо прийнятих рішень про створення територіальних батальйонів у кожній області, зокрема у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Вінницькій, Рівненській та Черкаській областях, з передбаченням  фінансування програми їх підтримки.

Депутат обласної ради Сухораба В.П. (позафракційний) порушив питання щодо наявності та спроможності ресурсного забезпечення даної програми іншими джерелами.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що фінансування програми з інших джерел передбачає її ресурсне наповнення завдяки всім підприємствам, організаціям, установам, незалежно від форм власності.

Депутат обласної ради Ломаков Г.М. (позафракційний) зауважив, що у програмі недоцільно визначені терміни її виконання та запропонував їх переглянути.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію взяти проект рішення за основу.

( за – 73,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –2)

(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що на засіданні президії обласної ради було внесено ряд пропозицій щодо розширення дії програми, зокрема об’єктів, на які вона спрямована та її фінансове забезпечення. Запропонував доповнити проект рішення наступними змінами, внесеними на засіданні президії обласної ради та депутатами обласної ради, а саме:

1. Змінити назву програми, додавши до слів «Про програму матеріально-технічного забезпечення 10-го батальйону територіальної оборони» слова «частин Збройних сил України, підрозділів внутрішніх справ області, підрозділів управління Служби безпеки України в Житомирській області».

(за – 74,

проти – 0,

утр.- 0,

не гол.- 1)

(пропозицію підтримано)

2. Головним розпорядником коштів призначити обласну державну адміністрацію з її фаховими підрозділами. Використання коштів здійснювати за погодженням з постійною комісією обласної ради з питань бюджету і комунальної власності.

( за – 74,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

                                                (пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував доручити обласній державній адміністрації до чергового засідання сесії обласної ради (26.06.14) підготувати інформацію щодо використання коштів, виділених для реалізації програми матеріально-технічного забезпечення 10-го батальйону територіальної оборони Житомирської області, частин Збройних сил України, підрозділів органів внутрішніх справ області, підрозділів управління Служби безпеки України в Житомирській області (одноголосно).

Голова облдержадміністрації Кізін С.В. зауважив, що до наступної сесії всі пропозиції мають бути прораховані та обґрунтовані. Запропонував на всіх силовиків виділити кошти у сумі 1 млн. 200 тис. грн., а постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності погодить їх розподіл.

Депутати обласної ради Олещенко М.М. (фракція НП) та Савченко О.І. (фракція ВЧНП) підтримали пропозицію голови облдержадміністрації Кізіна С.В.

Заступник голови обласної ради Годований Р.М. вніс пропозицію додатково виділити спецпідрозділу «Альфа» кошти у сумі 400 тис. грн.

Начальник управління СБУ у Житомирській області Зелінський Г.В. повідомив, що у даний час неможливо визначити суму коштів, необхідну для матеріального-технічного забезпечення підрозділів Служби безпеки України в Житомирській області, адже це залежить від кількості штатних одиниць та функціональної діяльності певного підрозділу.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував виділити з обласного бюджету кошти у сумі 2, 0 млн. грн. на реалізацію заходів програми та розподілити їх наступним чином: 700 тис.грн. спрямувати на матеріально-технічне забезпечення 10-го територіального батальйону Житомирської області; 500 тис.грн. - на матеріально-технічне забезпечення частин Збройних сил України; по 400 тис.грн. - підрозділам внутрішніх справ області та управління Служби безпеки України в Житомирській області відповідно.

( за – 71,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 4)

                                                (пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував рекомендувати обласній держаній адміністрації провести закупівлю матеріально-технічних засобів для 10-го батальйону територіальної оборони Житомирської області, частин Збройних Сил України, підрозділів органів внутрішніх справ та Служби безпеки України у товаровиробників області (одноголосно).

         Депутат обласної ради Іваницька Т.В. (позафракційна) поцікавилася, коли постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності буде розглядати питання розподілу коштів, виділених на реалізацію заходів програми.

Голова обласної ради Француз В.Й. відповів, що, як тільки будуть надані пропозиції, комісія оперативно їх опрацює.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування проект рішення в цілому.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання, із врахуванням внесених пропозицій.

( за – 74,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

   (рішення додається)

5.СЛУХАЛИ: Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що проект рішення з даного питання розміщений на сайті обласної ради, на президії було погоджено надати депутатам проект рішення та пропозиції по внесенню змін до обласного бюджету на 2014 рік.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 72,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 3)

                                        (рішення додається)

У сесійну залу повернулися члени робочої групи, які виходили до громадян, що зібралися біля адмінбудинку.

  Голова обласної ради надав слово депутату обласної ради, голові робочої групи Кривенку В.В., який повідомив, що від громадськості хочуть виступити представники трудового колективу ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» з приводу ситуації, яка склалася на підприємстві, та представник ВАТ «Житомирінвест» щодо кримінального провадження у справі до ВАТ «Житомирінвест».

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. повідомив, що дане підприємство державне, з більш як 100-річною історією,  сплачує податки в бюджет, виконує всі соціальні зобов’язання перед своїми працівниками. Середня заробітна плата працівника становить близько 3200 тис. грн.,виплачується матеріальна допомога на оздоровлення,заборгованості по заробітній платі ніколи не було. В милому місяці було сплачено податку на акцизблизько 12 млн. грн. В цьому місяці вже сплачено 8 млн.грн., і ще планується сплатити 5 млн. грн.

Повідомив, що підприємство вже 20 днів тримає оборону, колектив стоїть за свої робочі місця, з метою недопущення рейдерського захоплення підприємства. Нещодавно завод відвідав голова облдержадміністрації Кізін С.В., було створено робочу групу, яка має вивчити ситуацію, що склалася на ДП ЖЛГЗ.

Повідомив, що завод у даний час не працює відповідно до вказівок певних людей, і це неправильно, адже в м.Житомирі не так багато підприємств, які працюють і дають надходження в обласний бюджет.

Колектив також допомагає власними коштами, на закупівлю бронежилетівдля військових.

Депутат обласної ради Сметанюк Б.С. (позафракційний) повідомив, що володіє інформацією стосовно зміни форми власності Чуднівського спиртзаводу, тобто відбувається "рейдерське" захоплення заводу з метою його передачі з державної форми власності у приватну. Поцікавився, чи ця інформація є дійсною.

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. відповів, що спроба рейдерського захоплення існує. Житомирський лікеро-горілчаний завод і Чуднівський спиртзавод працюють, вони тісно пов’язані між собою, тому що спирт, який виготовляє Чуднівський спиртзавод, не отримує наряди від Укрспирту, їх блокують, і він виготовляє спирт тільки для виготовлення нашої продукції. Тобто, якщо зупиняється спиртзавод – зупиняється ДП ЖГЛЗ і навпаки. Представники двох заводів зверталисьз цього питання до Верховної Ради України, Державного управління справами Президента.

Повідомив, що все почалося через призначення нового генерального директора, який раніше довів завод до банкрутства, і Державне управління справами призначає цю людину знову на посаду генерального директора. Після цього всі працівники стали на захист, з метою не допустити ДП ЖЛГЗ до приватизації. У ДУСузапевнили, що мова про приватизацію не йде.На думку трудового колективу, цене відповідає дійсності.Проти керівництва підприємства не збуджено кримінальних справ, ніякої «лівої» горілки воно не виготовляє. Але існує інформація, що завод буде приватизовано.

Депутат обласної ради Остап’юк А.В. (фракція НП) поцікавився, яка причина, що ГУ Міндоходів у Житомирській області надає відмову у видачі акцизних марок ДП Житомирський ЛГЗ.

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. відповів, що, за інформацією, якою він володіє, існує така вказівка новопризначеного генерального директора.

Депутат обласної ради Остап’юк А.В. (фракція НП) поцікавився, чим аргументують свою відмову працівники ГУ Міндоходів у Житомирській області.

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. відповів, що працівники затягують час, аргументуючи це тим фактом, що вони можуть розглядати дане питання від 3 до 15 днів.

Повідомив, що трудовий колектив готує позови до суду, у генпрокуратуру стосовно вищевказаних питань.

Депутат обласної ради Будник Р.П. (позафракційний) поцікавився, скільки роківперший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. працює на цьому підприємстві та зауважив, що колись, за іншого керівництва, спирту переробляли в два рази більше і в два рази більше виробляли горілчаних виробів. Поставив питання, чому за останні 2-3 роки виробництво значно знизило показники.

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. відповів, що працює на підприємстві з 20 березня 2012 року, а стосовно зниження показників виробництва, повідомив, що підприємство не має ліцензії на продаж спирту. Якщо в 2012 році продано спирту на 12 млн.грн., то в 13-му році – на 2млн.грн., хоча у фармацевтичних закладах області в основному його використовують. На сьогоднішній день в Україні пррацюють 2 підприємства, які мають ліцензію на виготовлення медичного спирту.

Депутат обласної ради Кривенко В.В.(фракція «Батьківщина») поцікавився, хто є директором ДП ЖЛГЗ на сьогоднішній день.

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. відповів, що,згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 2008 року про виведення ДП ЖЛГЗ з підпорядкування ДУС в Міністерство агропромислового розвитку України, дане підприємство і досі знаходиться у Державному управлінні справами, яке цей процес затягує. На сьогоднішній день трудовий колектив має листа з Міністерства АПК України та створює комісію стосовно такого переходу в підпорядкування Міністерства аграрної політики України.

Депутат обласної ради Кривенко В.В.(фракція «Батьківщина») наполіг, що хоче почути відповідь, хто є власником ДП ЖЛГЗ на сьогоднішній день.

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. відповів, що власником ДП ЖЛГЗ на сьогоднішній день є держава в особі ДУС.

Депутат обласної ради Кривенко В.В.(фракція «Батьківщина») зауважив, що тоді саме ДУС, згідно зі статутомДП ЖЛГЗта положенням про державне управління справами,  має право призначати керівника і підписувати з ним контракт.

Перший заступник генерального директора ДП ЖЛГЗ Макаренко О.В. відповів, що трудовий колектив не згодний з призначенням на посаду директора даної кандидатури та подав подав заяву і оскаржує це призначення.

Голова облдержадміністрації Кізін С.В. проінформував, що за останні кілька місяців на ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» склалася проблемна ситуація. З приводу цього  у понеділок  19.05.14 було проведено виїзне засідання в приміщенні заводу спільно з керівництвом УМВС та СБУ України в Житомирській області, де відбулася зустріч з колективом, розмова з в.о. керівника, створено робочу групу у складі заступника голови облдержадміністрації, представників всіх контролюючих і правоохоронних органів області, які будуть вивчати дану ситуацію. У даний час, відповідно до інформації, наданої робочою групою, дане підприємство знаходиться у державній власності, у сфері державного управління справами (ДУС). Управління відкликало керівника, і громадянин Макаренко О.В. не уповноважений діяти від цього підприємства. Є наказ ДУС про призначення керівника, який зареєстрований у Єдиному державному реєстрі і єдиний має право діяти від ДП ЖЛГЗ, проте, його на територію заводу не впускають.

Зауважив, що під захистом інтересів трудового колективу іде намагання не допустити державу до управління своїм майном.

 

Депутат обласної ради Нехворовський О.М. (ВЧНП) зауважив, що не варто змінювати керівника, коли його підтримує весь трудовий колектив.

Голова обласної ради Француз В.Й. поцікавився, чи входять до складу робочої групи депутати обласної ради та чи є можливість включити їх до її складу.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. зазначив, що у даний момент у складі робочої групи відсутні представники депутатського корпусу, однак, з метою досконалого вивчення ситуації та неупередженого підходу до розв’язання проблеми, що склалася на ДП Житомирський ЛГЗ, запропонував включити до складу робочої групи фахівців з депутатів обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й. підтримав пропозицію голови обласної державної адміністрації Кізіна С.В. щодо залучення відповідних фахівців зі складу депутатів обласної ради у робочу групу з вивчення ситуації, що склалася на ДП ЖЛГЗ.

Заступник голови обласної ради Годований Р.М. повідомив, що на засіданні робочої групи під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Дмитренка Г.В. була надана інформація щодо новопризначеного керівника ДП ЖЛГЗ, згідно з якою новий керівник  протягом останнього часу працював у 5 галузях спиртового виробництва, 4 з них більше не існують як підприємства. Наголосив, що саме думка місцевої громади має бути вирішальною при прийнятті рішень, що стосуються виробництва області. Зауважив, що розпочинати роботу на новому місці роботи будь-який керівник повинен враховуючи думки та вимоги колективу.  Запропонував зобов’язати начальника ГУ Міндоходів у Житомирській області відвідувати засідання сесії обласної ради та віднайти шляхи вирішення проблемної ситуації, що склалася на ДП ЖЛГЗ для якнайшвидшого відновлення роботи підприємства.

Голова обласної ради Француз В.Й. вніс пропозицію долучити до складу робочої групи з вивчення ситуації, що склалася на ДП ЖЛГЗ, заступника голови обласної ради Годованого Р.М.

Депутат обласної ради Будник Р.М. (позафракційний) звернувся з проханням до керівництва обласної державної адміністрації щодо вжиття можливих заходів для найшвидшого відновлення виробництва на підприємстві і забезпечення роботою трудового колективу.

Зазначив, що протягом минулого року через незаконне виробництво горілчаної продукції бюджет країни недоотримав близько 6-7 млрд.грн., тому, якщо не врегулювати ситуацію на підприємстві, то бюджет країни недоотримає відрахувань, бюджет області залишиться без коштів, а населення області - без роботи і зарплати. Запропонував підтримати трудовий колектив підприємства, допомогти людям повернутися на робочі місця, налагодити виробництво.

Депутат обласної ради Тимошенко М.М. (фракція КПУ) підтримав пропозицію депутата обласної ради Будника Р.М. (позафракційний) щодо підтримки трудового колективу підприємства, адже 60% обласного бюджету формує саме ДП ЖЛГЗ. Звернувся з проханням до керівництва Житомирської обласної адміністрації щодо негайного вирішення проблеми, що склалася на підприємстві із залученням відповідних підрозділів правоохоронних органів. Запропонував офіційно звернутися до в.о. Президента України щодо передачі ДП ЖЛГЗ у комунальну власність міста або області.

Голова обласної ради Француз В.Й. вніс пропозицію доручити створеній робочій групі з вивчення питання щодо ситуації, яка склалася на ДП Житомирський ЛГЗ, відповідно до чинного законодавства, опрацювати інформацію стосовно фінансово-господарської діяльності підприємства для якнайшвидшого відновлення його роботи та виносити пропозиції щодо передачі ДП ЖЛГЗ з державної у комунальну власність на розгляд постійних комісій обласної ради (одноголосно).

Депутат обласної ради Будник Р.М. (позафракційний) повідомив, що дане підприємство, відповідно до чинного законодавства, не підлягає приватизації згідно з його правовим статусом.

Депутат обласної ради Іваницька Т.В. (позафракційна) звернулася з проханням до голови обласної державної адміністрації Кізіна С.В. щодо взяття на контроль вирішення питання стосовно отримання акцизних марок на продукцію ДП ЖЛГЗ.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. нагадав, що для вивчення ситуації, яка склалася на ДП ЖЛГ та фінансово-господарської діяльності підприємства створена спеціальна робоча група із залученням відповідних фахівців та громадськості. Зауважив, що діяльність створеної робочої групи буде підконтрольною правоохоронним органам.

Депутат обласної ради Войтенко А.Б. (фракція «Батьківщина») запропонував інформацію трудового колективу ДП ЖЛГЗ взяти до відома, доручити голові обласної державної адміністрації Кізіну С.В. посприяти у вирішенні питання якнайшвидшого відновлення процесу виробництва на підприємстві.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Войтенка А.Б. (фракція «Батьківщина»).

(за – 59,

проти – 0,

утр.-0,

не гол. -16)

(пропозицію підтримано)

Депутат обласної ради Тимошенко М.М. (фракція КПУ) наполіг поставити на голосування його пропозицію - звернутися до в.о. Президента України щодо передачі ДП ЖЛГЗ з державної власності у комунальну власність територіальної громади області.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Тимошенка М.М. (фракція КПУ).

(за – 51,

проти – 3,

утр.-2,

не гол. -19)

(пропозицію не підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував включити у склад робочої групи з вивчення ситуації, що склалася на ДП ЖЛГЗ, заступника голови обласної ради Годованого Р.М. та депутата обласної ради Будника Р.П.

Член партії «Демократичний Альянс» Кучич В. зауважив, що члени партії «Демократичний Альянс» не підтримують керівників ДП ЖЛГЗ, як попереднього, так і новопризначеного, оскільки за період керівництва кожного з них підприємство працювало за корупційними схемами, що призводило до фінансових втрат бюджету. Наголосив, що у даний момент потрібно відстоювати інтереси колективу та відновити роботу підприємства в цілому. Запропонував звернутися з проханням до керівництва правоохоронних органів стосовно вирішення питання щодо вивчення фінансово-господарської діяльності попереднього керівництва ДП ЖЛГЗ та протиправних дій у відновленні роботи підприємства. Вніс пропозицію розглянути можливість передачі ДП ЖЛГЗ у комунальну власність чи приватну власність або збереження його нинішнього статусу. Наголосив, що передача у будь-який вид власності повинна здійснюватися відповідно до чинного законодавства.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував протокольно звернутися з проханням до УМВС України в Житомирській області щодо вивчення ситуації, яка склалася на ДП Житомирський ЛГЗ для якнайшвидшого відновлення роботи підприємства (одноголосно).

Депутат обласної ради Гринчук С.І. (фракція «Батьківщина») звернувся з проханням до керівництва області доручити правоохоронним органам посилити на ДП ЖЛГЗ та його філії «Чуднівський спиртзавод» охорону, з метою уникнення розкрадання майна підприємств.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. підтримав пропозицію депутата обласної ради Гринчука С.І. (фракція «Батьківщина») щодо посилення охорони підприємств.

Депутат обласної ради Дяченко А.В. (фракція ПР) вніс пропозицію звернутися з проханням до ГУ Міндоходів у Житомирській області офіційно надати інформацію стосовно причин відмови у видачі акцизних марок ДП Житомирський ЛГЗ.

Голова обласної ради Француз В.Й. зауважив, що дане звернення потрібно оформити як депутатський запит. Поставив на голосування пропозицію відправити запит за належністю.

(за – 67,

проти – 0,

утр.-0,

не гол. -8)

(запит додається)

Депутат обласної ради Сметанюк Б.С. (позафракційний) вніс пропозицію повернутися до голосування за пропозицію депутата обласної ради            Тимошенка М.М. (фракція КПУ) - щодо звернення до в.о. Президента України стосовно передачі ДП ЖЛГЗ з державної власності у комунальну власність територіальної громади області.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Сметанюка Б.С. (позафракційний) про повернення до голосування пропозиції депутата обласної ради Тимошенка М.М.

(за – 51,

проти – 1,

утр.-1,

не гол. -22)

( пропозицію не підтримано)

Лідер афганського руху та член «Батальйону Полісся» Олег Умінський зауважив, що питання вирішення ситуації, що склалася на ДП ЖЛГЗ є надзвичайно важливим для області, і для попередження у подальшому подібних ситуацій потрібно вживати заходи для боротьби з корупцією. Наголосив, що, відповідно до Закону України, створений Координаційний штаб, який очолює голова обласної державної адміністрації Кізін С.В., і, як складова штабу діє на громадських засадах територіальна оборона, метою діяльності якої є забезпечення громадського порядку на території області. Повідомив, що заплановане розширене засідання представників охорони територіальної оборони за участі «Самооборони Майдану» та підприємців області, де вирішуватимуться питання надання матеріально - фінансової допомоги Збройним Силам України. Звернувся з проханням до керівництва області та депутатського корпусу взяти участь у зазначеному засіданні та віднайти можливість у наданні допомоги військовим, що виконують свій обов’язок на кордонах України та її східних областях.

Представник ВАТ «Житомирінвест» Черноліков О.В. повідомив, що, незважаючи на те, що підприємство є бюджетоутворюючим в області і основна діяльність його спрямована на будівництво важливих об’єктів, уся діяльність підприємства «Житомирінвест» побудована на кримінально - корупційних схемах, це, зокрема несплата податків, незаконний продаж майна за заниженими цінами, махінації з акційними активами, незаконна зміна типу власності. Наголосив, що правоохоронними органами з цього приводу відкрито кримінальні провадження, але їх розгляд затримується. Звернувся з проханням до керівництва в області щодо вивчення ситуації, яка склалася на підприємстві «Житомирінвест».

Голова обласної ради Француз В.Й. вніс пропозицію протокольно звернутися з проханням до УМВС України в Житомирській області, управління Служби безпеки України в Житомирській області, прокуратури Житомирської області, ГУ Міндоходів у Житомирській області щодо розгляду кримінального провадження у справі до ВАТ «Житомирінвест» (одноголосно).

Голова обласної Федерації футболу в Житомирі Коцюбко О.П. зауважив, що на сьогодні, у зв’язку із складною суспільно-політичною обстановкою в країні залишається бездоглядним молоде покоління, яке потерпає від шкідливих звичок та абсолютно не дбає про власне здоров’я. Наголосив, що у лютому 2014 року обласній Федерації футболу в м.Житомирі виділено кошти у сумі 1млн. 350тис.грн., а в квітні того ж року кошти було відкликано. Повідомив, що, з метою з’ясування усіх обставин справи, голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. порекомендував звернутися до першого заступника голови обласної державної адміністрації Дмитренка Г.В. Звернувся з проханням до депутатського корпусу обласної ради щодо виділення матеріальної допомоги сім’ям загиблих під час кривавих сутичок на майдані, сім’ям загиблих під час виконання службового обов’язку у східних регіонах країни та надання коштів для відновлення роботи обласної Федерації футболу в Житомирі.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації                Дмитренко Г.В. повідомив, що виділення коштів для обласної Федерації футболу відбувається відповідно до Порядку, затвердженого Законом України і Бюджетного кодексу України, подальше затвердження виділеного фінансового ресурсу відбувається на сесії обласної ради. Проінформував, що для вирішення питання щодо виділення коштів для обласної Федерації футболу в м.Житомирі потрібно звернутися до департаменту фінансів обласної державної адміністрації або безпосередньо до депутата обласної ради, до компетенції якого і належить вирішення даного питання.

Голова обласної Федерації футболу в Житомирі Коцюбко О.П. звернувся з проханням до голови обласної державної адміністрації Кізіна С.В. щодо вирішення проблеми фінансування обласної Федерації футболу в м.Житомирі.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. наголосив, що потреба фінансування обласної Федерації футболу є важливою складовою у плані розвитку спортивної галузі області.

Голова Житомирської районної ради Парфентієва Т.М. повідомила, що виділені 24 га землі, що належать Новогуйвинській селищній раді, відповідно до рішення депутатів селищної ради, належать російській фірмі «Династія». Запропонувала, відповідно до чинного законодавства, визнати рішення нечинним та віддати ці землі у користування родинам загиблих під час кривавих сутичок на майдані, загиблих під час виконання службового обов’язку у східних регіонах країни.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В.  підтримав пропозицію голови Житомирської районної ради Парфентієвої Т.М. та зауважив, що вирішення питання щодо визнання нечинності рішення селищної ради повинно відбуватися у правовому полі.

Голова Житомирської обласної спілки солдатських матерів                  Васильчук В.Н. наголосила, що, у зв’язку з тим, що основним видом діяльності обласної спілки солдатських матерів є здійснення громадського контролю Збройних Сил України, звертається з проханням до депутатського корпусу обласної ради та керівництва обласної державної адміністрації щодо надання допомоги для матеріально - технічного забезпечення військових частин області.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що у цьому напрямку вже ведеться робота.

      Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що наступна сесія обласної ради відбудеться 29 червня та наголосив, що потрібно оперативно опрацьовувати відповідні документи, з метою надання їх на розгляд постійних комісій обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що питання порядку денного розглянуто, висловив подяку за участь у роботі сесії всім депутатам, галузевим департаментам, управлінням облдержадміністрації, виконавчому апарату обласної ради та оголосив двадцять п’яту сесію обласної ради шостого скликання закритою.

Голова обласної ради                                                                       В.Й. Француз