• Номер скликання: 6 скликання
  • Тип документа: Протоколи сесій
  • Рік документа: 2014

trizyb1Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
ПРОТОКОЛ

Двадцять четверта сесія                              VІ скликання

29.04.14                                              м. Житомир

Усього обрано депутатів – 111

Присутніх на сесії – 74

Голова обласної ради Француз В.Й. назвав прізвища відсутніх депутатів та попросив оператора електронної системи підрахунку голосів заблокувати робочі місця відсутніх депутатів, згідно з рішенням обласної ради, прийнятим на чотирнадцятій сесії обласної ради шостого скликання "Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради".

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що на сесію запрошені народні депутати України, голова та заступники голови облдержадміністрації, голови районних, районних в м.Житомирі рад, міські голови, голови райдержадміністрацій, директори департаментів, начальники відділів апарату та управлінь облдержадміністрації, керівники обласних управлінь, організацій та установ, представники засобів масової інформації.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив про кадрові зміни, які відбулися після двадцять третьої сесії, а саме:

заступником голови - керівником апарату обласної державної адміністрації призначена Супрун Ірина Анатоліївна;

начальником головного управління Держземагентства у Житомирській області призначений Бугайчук Максим Володимирович;

виконуючим обов’язки начальника головного управління Міндоходів у Житомирській області призначений Бобровський Сергій Сергійович;

головою Андрушівської районної державної адміністрації призначений Гаврилович Роман Васильович;

головою Бердичівської районної державної адміністрації призначений Синельников Вадим Федорович;

головою Брусилівської районної державної адміністрації призначений Ніколайчук Олег Леонідович;

головою Ємільчинської районної державної адміністрації призначений Гарбовський Олександр Сергійович;

головою Коростенської районної державної адміністрації призначений Боровков Володимир Валентинович;

головою Народицької районної державної адміністрації призначений Васильчук Богдан Святославович;

головою Овруцької районної державної адміністрації призначений Бортник Валентин Федорович;

головою Радомишльської районної державної адміністрації призначений Сергієнко Петро Миколайович;

головою Чуднівської районної державної адміністрації призначений Іванець Юрій Іларіонович, депутат обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й.привітав їх з призначенням і побажав плідної, творчої праці.

1. СЛУХАЛИ: Про обрання секретаріату сесії обласної ради.

Депутат обласної ради Стах В.М. (фракція ВЧНП) запропонував затвердити секретаріат у складі 3-х чоловік, а саме: Нагорняка В.В. (фракція ПР), Русака В.С., (фракція «Батьківщина»), Нагурного В.А. (фракція КПУ).

ВИРІШИЛИ:      Обрати секретаріат у складі трьох депутатів:

  1. Нагорняка В.В. (фракція ПР).
  2. Русака В.С. (фракція «Батьківщина»).
  3. Нагурного В.А. (фракція КПУ).

(за –70,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –4)

                                    (пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що голосування питань порядку денного буде відбуватися поіменним голосуванням.

2.СЛУХАЛИ: Про порядок денний сесії.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що, у зв’язку з тим, що від прийняття рішення про скликання сесії пройшло небагато часу, і ініціатори внесених проектів рішень не змогли дотриматися вимог Закону України про доступ до публічної інформації, а рішення приймати потрібно, члени президії підтримали пропозицію розглянути питання, які пройшли обговорення на засіданнях постійних комісій. Для того, щоб не порушувати вимоги законодавства, питання, перелік яких надано депутатам, слід внести під час засідання сесії за пропозиціями депутатів.

Заступник голови обласної ради Годований Р.М. вніс пропозицію включити до порядку денного питання «Про заходи щодо економії бюджетних коштів» та «Про надання дозволу на застосування коефіцієнта 0,7 до орендної плати».

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію заступника голови обласної ради Годованого Р.М. - включити до порядку денного питання«Про заходи щодо економії бюджетних коштів».

( за – 68,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 6)

(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію заступника голови обласної ради Годованого Р.М. - включити до порядку денного питання«Про надання дозволу на застосування коефіцієнта 0,7 до орендної плати».

( за – 67,

проти – 0,

утр. – 2,

не гол. – 5)

(пропозицію підтримано)

Депутат обласної ради Ємченко Г.Г. (позафракційна) внесла пропозицію включити до порядку денного питання«Про розподіл вільного залишку коштів загального фонду обласного бюджету у 2014 році» та «Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік».

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Ємченко Г.Г. (позафракційна) - включити до порядку денного питання«Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік».

( за – 73,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Ємченко Г.Г. (позафракційна) - включити до порядку денного питання«Про розподіл вільного залишку коштів загального фонду обласного бюджету у 2014 році».

( за – 70,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 4)

(пропозицію підтримано)

Депутат обласної ради Кропачов Д.І. (фракція ФЗ) вніс пропозицію включити до порядку денного питання «Про внесення змін до Порядку надання використання субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам, що спрямовуються на вирощування льону-довгунцю та насінницьких посівів олійного льону («льону -кудряшу»), зі змінами».

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Кропачова Д.І. (фракція ФЗ) - включити до порядку денного питання «Про внесення змін до Порядку надання використання субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам, що спрямовуються на вирощування льону-довгунцю та насінницьких посівів олійного льону («льону -кудряшу»), зі змінами».

( за – 59,

проти – 1,

утр. – 4,

не гол. – 10)

(пропозицію підтримано)

Депутат обласної ради Дяченко А.В. (фракція ПР) вніс пропозицію включити до порядку денного питання «Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.01.2014 № 1063 «Про Програму економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2014 рік» та «Про внесення змін у рішення обласної ради від 10.04.14 №1181 “Про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради» та в «різному» розглянути інформацію про святкування Дня Перемоги 9 травня.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Дяченка А.В. (фракція ПР) - включити до порядку денного питання «Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.01.2014 № 1063 «Про Програму економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2014 рік».

( за – 72,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Дяченка А.В. (фракція ПР) - включити до порядку денного питання «Про внесення змін у рішення обласної ради від 10.04.14 №1181 “Про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради».

( за – 71,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 3)

(пропозицію підтримано)

Депутат обласної ради Кавун В.К. (фракція «Батьківщина») вніс пропозицію включити до порядку денного питання «Про використання коштів для надання разової грошової допомоги малозабезпеченим громадянам області».

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Кавуна В.К. (фракція «Батьківщина») - включити до порядку денного питання «Про використання коштів для надання разової грошової допомоги малозабезпеченим громадянам області».

( за – 74,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 0)

(пропозицію підтримано)

Депутат обласної ради Кавун В.К. (фракція «Батьківщина») запропонував у «Різному» розглянути питання щодо цінової політики аптечних цін (одноголосно).

      Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію затвердити порядок денний в цілому, зі змінами та доповненнями.

ВИРІШИЛИ: Затвердити порядок денний в цілому, зі змінами та доповненнями.

( за – 74,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –0)

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував подавати депутатські запити в письмовій формі до секретаріату з наступним включенням їх до порядку денного (одноголосно).

3.СЛУХАЛИ:  Про регламент роботи сесії.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував з питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік» надати - до 15 хвилин, для відповідей на запитання – до 10 хвилин, для інформації з інших питань – до 10 хвилин, для виступаючих – до 7 хвилин.

        

ВИРІШИЛИ: Затвердити запропонований регламент роботи сесії обласної ради.

( за – 73,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

4. СЛУХАЛИ: Про заходи щодо економії бюджетних коштів.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що питання розглядалось на засіданнях постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності і президії обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 72,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

                                        (рішення додається)

5.СЛУХАЛИ: Про розподіл вільного залишку коштів загального фонду обласного бюджету у 2014 році.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що питання розглядалось на засіданнях постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності і президії обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 72,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

                                        (рішення додається)

6.СЛУХАЛИ: Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік.

Інформує: Ємченко Г.Г. – директор департаменту фінансів облдержадміністрації (інформація додається).

Депутат обласної ради Кавун В.К. (фракція «Батьківщина») зауважив, що у додатку у даного проекту рішення в розрізі районів і міст зазначено нулі, а у підсумку стоять цифри.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. відповіла, що даний додаток до проекту рішення включає в себе виключно надання міжбюджетних трансфертів з обласного бюджету, а це – додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів і різного роду субвенцій. Запевнила, що всі цифри у даному додатку наведено правильні.

Депутат обласної ради Кривенко В.В. (фракція «Батьківщина») зауважив, що на придбання магнітно-резонансного томографа виділяється 26 млн. грн., але за результатами проведення тендеру його вартість може бути меншою.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. відповіла, що це попередня сума, яка виділяється вперше. Тендерні торги будуть проводитися відкрито і прозоро. Якщо сума придбання МРТ буде меншою, залишки обласна рада зможе перерозподілити.

Депутат обласної ради Гринчук С.І. (фракція «Батьківщина») поцікавився, скільки від початку уже витрачено на капітальний ремонт філармонії ім..Ріхтера Житомирської обласної ради.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. відповіла, що загальна сума коштів для ремонту філармонії становить 10млн. 862 тис.грн. До цього було виконано ремонтних робіт на суму 8 млн. грн.. та 3 млн. 766 тис. грн. Зауважила, що велику спонсорську допомогу було надано тій організації, яка виконувала роботи.

Депутат обласної ради Нехворовський О.М. (фракція ВЧНП) поцікавився питанням покрівлі корпусів 1, 3 обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. відповіла, що це питання розглядалося на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності. Хоча є проектно-кошторисна документація, комісія вирішила передбачити кошти, але фінансування провести у більш пізній період, коли буде проведено аналіз усіх виконаних робіт.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності рекомендувала КП «Облархпроект» Житомирської обласної ради вивчити дане питання та провести експертизу проектно-кошторисної документації даного проекту, після чого можна проводити фінансування.

Депутат обласної ради Нехворовський О.М. (фракція ВЧНП) нагадав, що на придбання автомобілів швидкої допомоги віиділяються кошти та поцікавився, чи прозоро пройдуть тендерні закупівлі.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. відповіла, що Житомирська область отримала 32 карети швидкої допомоги, на 20 з яких було враховано кошти на стадії формування бюджету за рахунок галузі «охорони здоров’я». Є прозорим той факт, що, якщо залишаться вільні кошти, вони будуть перерозподілені.

Повідомила, що в інформації, наданій заступником директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Грищук В.О., представлено для порівняння усі види витрат, які необхідні для обслуговування комп’ютерного та магнітно-резонансного томографів.

Голова обласної ради Француз В.Й. поцікавився у директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, чи наявна у керівництва департаменту інформація щодо кількості та приналежності комп’ютерних томографів, магнітно-резонасних томографів, їх роки випуску, ціна обстеження за допомогою вказаної апаратури на території області та в інших областях.

Депутат обласної ради Балюрко В.С. (позафракційний) зазначив, що на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності порушувалося питання щодо вартості ремонтних робіт міні-майданчика на стадіоні «Спартак». Повідомив, що сума за проведення ремонтних робіт значно перевищує суму,визначену на встановлення нового майданчика. Звернувся з проханням до директора департаменту фінансів облдержадміністрації ЄмченкоГ.Г. надати пояснення з даного питання.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що зазначена сума, передбачена для ремонту міні-майданчика на стадіоні «Спартак», є найбільш конструктивною, оскільки, відповідно до інформації департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, опрацьовувалися усі надані пропозиції, але департамент фінансів облдержадміністрації спільно із першим заступником голови облдержадміністрації Дмитренком Г.В., зробивши відповідні розрахунки та погодивши їх із заступником директора департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Антонюком О.М., зупинилися саме на зазначеній сумі.

Заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Антонюк О.М. повідомив, що є розрахунки видатків для придбання штучного покриття, які пропонуються відповідно до договорів з фірмами, укладених згідно з вимогами державних програм, розроблених Міністерством молоді та спорту України. Зазначив, що для встановлення пропонуються покриття китайського виробництва, вартість якого складає 248тис.850 грн. та італійського виробництва вартістю 267 тис. 690 грн. Зауважив, що,з метою економії коштів, було обрано економну пропозицію, у вартість якої входять всі складові для монтажу покриття на міні-стадіоні, оскільки якість та гарантія кожного з покриттів однакові.

Депутат обласної ради Карпека О.О. (фракція «Фронт Змін») зауважив, що покриття італійського виробництва вдвічі якісніше, ніж китайського виробника та повідомив, що для монтажу покриття потрібно провести підготовчі роботи. Вніс пропозицію віднайти, за його допомогою, постачальника медичної апаратури та зазначеного покриття для міні-стадіону за доступнішою ціновою пропозицією.

Депутат обласної ради Андрійчук Ю.А. (позафракційний) зазначив, що у доповіді директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. прозвучала інформація щодо виділення додаткової субвенції для Житомирської області для проплати за спожиті енергоносії, газо- та водопостачання, поцікавився, чи врахована у даній інформації різниця у тарифах за послуги, надані у попередньому році та нинішньому. Звернувся з проханням до керівництва області та директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. стосовно проведення порівняльного аналізу різниці в оплаті тарифів за спожиті послуги електро-, газо-, водопостачання та запропонував при необхідності звертатися з проханням до уряду країни з питанням збільшення розміру субвенції для області.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що з даного питання проводяться і постійно контролюються відповідні розрахунки. Зазначила, що створена спеціальна постійно діюча комісія з питання розподілу субвенції, яка отримує вищезазначені розрахунки з електро-, газо-, водопостачання. Зауважила, що за виникнення необхідності, для області виділятиметься додаткова субвенція з державного бюджету, яка розподілятиметься відповідно до потреб області.

Депутат обласної ради Борис В.М. (фракція НП) поцікавився, чи передбачене фінансування медичної галузі у державному бюджеті, в якому відображатимуться індексація заробітної плати працівників медичної галузі та видатки на її утримання.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що дане питання на сьогодні є актуальним, оскільки зберігається недостатність видатків із заробітної плати на суму 158, 2 млн. грн. та 5,3 млн.грн. на енергоносії. Зазначила, що, відповідно до нової постанови Кабінету Міністрів України від 26 березня 2014 року, передбачено збільшення розміру посадового окладу першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки, з метою приведення його до розміру мінімальної заробітної плати. Наголосила, що керівництво області, департаменту та інших відповідних структур робитиме усе можливе задля отримання додаткового фінансового ресурсу.

Голова обласної ради Француз В.Й. надав слово начальнику департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Торбасу О.М., який надав інформацію про функціонування галузі охорони здоров’я в області (інформація додається).

Депутат обласної ради Бондарчук Ю.С. (позафракційний) звернувся із запитанням до директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Торбаса О.М. щодо виділення коштів для Коростенського обласного діагностичного центру з метою усунення у його діяльності проблемних питань. Проінформував, що проблемним питанням у діяльності центру, який є установою обласного значення, було і залишається питання придбання рентгенапарата.

Голова обласної ради Француз В.Й. наголосив, що виділення коштів для медичної галузі передбачає покращення медичного обслуговування населення усієї області. Звернувся з проханням до директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Торбаса О.М. надати інформацію про кількість рентгенапаратів, які функціонують у медичних установах в області.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Торбас О.М. повідомив, що Коростенський діагностичний центр був відкритий після аварії на ЧАЕС понаднормово як додаткова медична установа для обстеження та надання медичних послуг постраждалим внаслідок вказаної аварії. Зазначив, що даний діагностичний центр веде реєстраційний облік усіх постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та надає спектр медичних послуг лабораторного і діагностичного характеру. Зауважив, що,завдяки додатковій субвенції з державного бюджету, для області вдалося придбати 7 нових рентгенапаратів, які були надані для обслуговування населення у районних центрах. Наголосив, що у місті Коростені у міській лікарні надаються послуги з обстеження рентгенапаратом, який відповідає усім технічним вимогам. Відмітив, що питання придбання рентгенапарата для Коростенського діагностичного центру буде вирішено за першої можливості.

Представник громадськості від партії «Демократичний Альянс» Жуковський Ю.О. звернувся із запитанням до представників департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації щодо існуючої можливості віднайдення альтернативних шляхів купівлі дороговартісного медичного обладнання, зокрема магнітно-резонансного топографа, або часткового покриття видатків для його придбання з інших фондів, що співфінансують медичну галузь. Наголосив, що, зважаючи на складну фінансову ситуацію в області, економія коштів на придбанні такого медичного обладнання дозволить покрити видатки у подальшому в інших проблемних галузях області.

Депутат обласної ради Войтенко А.Б. (фракція «Батьківщина») зазначив, що для збереження здоров’я нації потрібно спрямовувати кошти на придбання необхідного медичного обладнання. Запропонував підтримати пропозицію щодо виділення коштів на придбання магнітно-резонансного топографа за умови надання безкоштовних медичних послуг цим апаратом усій потребуючій громаді області.

Депутат обласної ради Дейсан М.М. (фракція НП) вніс пропозицію у проекті рішення зазначити, що придбання апарата передбачає безкоштовне обстеження жителів області. Наголосив, що в області складна ситуація з придбанням обладнання для відділень малоінванзивної хірургії, у зв’язку з чим населення області проводить обстеження в інших областях країни. Запропонував розглянути питання виділення коштів для потреб вказаної галузі медицини, щоб громада проводила необхідне лікування на теренах Житомирщини.

Голова обласної ради Француз В.Й. попросив активізувати місце депутата ОзерчукаА.М. (фракція «Батьківщина», який запізнився.

У залі зареєстровано 75 депутатів.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував припинити обговорення та поставив на голосування проект рішення «Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік».

ВИРІШИЛИ:   Прийняти рішення з даного питання.

( за – 58,

проти – 3,

утр. – 1,

не гол. – 13)

                                        (рішення додається)

7.СЛУХАЛИ:Про затвердження бюджетного регламенту Житомирської обласної ради.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що питання «Про бюджетний регламент Житомирської обласної ради» було винесено на розгляд сесії обласної ради за ініціативи депутата обласної ради Кропачова Д.І. (фракція «Фронт змін»). Зауважив, що даний проект рішення потребує доопрацювання відповідними підрозділами головного управління Державної казначейської служби України у Житомирській області та департаментом фінансів обласної державної адміністрації, оскільки з їх сторони були внесені зауваження та додаткові пропозиції. Запропонував, з метою відкритості проходження бюджетного процесу, підтримати даний проект рішення з подальшим врахування змін, внесених вказаними службами.

Депутат обласної ради Остап’юк А.В. (фракція НП) наголосив, що, зважаючи на різноплановість думок та дискусійність з даного питання, потрібно вислухати думку щодо запропонованого проекту рішення директора департаменту фінансів Ємченко Г.Г.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. зазначила, що даний проект рішення неодноразово опрацьовувався постійними комісіями обласної ради, викликав безліч різних думок та пропозицій. Запропонувала підтримати даний проект рішення, прийнявши його за основу, але з подальшим врахуванням поправок та пропозицій, внесених департаментом  фінансів облдержадміністрації.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 68,

проти – 0,

утр. – 1,

не гол. – 6)

                                        (рішення додається)

8.СЛУХАЛИ: Про внесення змін до Порядку надання використання субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам, що спрямовуються на вирощування льону-довгунцю та насінницьких посівів олійного льону («льону -кудряшу»), зі змінами”.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що дане питання було винесено на розгляд обласної ради відповідно до пропозиції депутатів обласної ради Долгих Я.Д. (позафракційний) та Кропачова Д.І. (фракція «Фронт змін»). Зауважив, що при прийнятті даного рішення потрібно врахувати факт відсутності погоджень департаментів агропромислового комплексу та фінансів облдержадміністрації.

Перший заступник голови облдержадміністрації Дмитренко Г.В. повідомив, що дане питання було винесено на розгляд постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності, оскільки для реалізації Програми, зазначеної у даному рішенні, залучені кошти обласного бюджету. Наголосив, що, зважаючи на постанову Кабінету Міністрів України щодо економії бюджетних коштів та рішення обласної ради від 10.04.14 «Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік», з вказаної державної Програми були зняті кошти. Запропонував, з метою доцільного та ефективного використання залишку коштів, виділених для фінансування програми, зняти з розгляду  запропонований проект рішення для його подальшого доопрацювання.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що надходять пропозиції депутатів обласної ради щодо подальшого вивчення та доопрацювання запропонованого проекту рішення відповідними службами та департаментами.

Депутат обласної ради Заруцький В.Т. (фракція «Батьківщина») наголосив, що розподіляти кошти для розвитку сільського господарства області потрібно пропорційно, враховуючи їх суму та потреби конкретної галузі.

Голова обласної ради Француз В.Й. вніс пропозицію доручити департаментам Житомирської обласної державної адміністрації доопрацювати проект даного рішення, врахувавши відповідні пропозиції, і розглянути його на черговій сесії обласної ради.

Заступник голови обласної ради Годований Р.М. звернувся з проханням до першого заступника голови облдержадміністрації Дмитренка Г.В. надати пояснення щодо дії даної Програми. Зазначив, що,відповідно до Програми, державна субвенція надається тільки тому господарству, яке має насіннєву галузь, інші галузі сільського господарства дотаційні кошти не отримують. Запропонував підтримати пропозицію депутатського корпусу обласної ради щодо призупинення дії Програми на певний термін з метою раціонального поділу державних субвенцій для усіх галузей сільського господарства та на черговій сесії обласної ради розглянути новий проект рішення, розроблений департаментом агропромислового комплексу облдержадміністрації, щодо використання субвенцій з обласного бюджету, із врахуванням пропозицій фахових служб.

Депутат обласної ради Дяченко А.В. (фракція ПР) відмітив, що сільське господарство як галузь завжди було дотаційним. Зазначив, що, за умови призупинення дії Програми, область залишиться без сировини, що потребуватиме додаткового фінансування. Запропонував підтримати діючі господарства області з вирощування насіннєвої продукції, прийнявши рішення з даного питання, та доручити департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації внести зміни у діюче рішення з подальшим його розглядом на черговій сесії обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й. надав слово для виступу з даного питання директору департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації Дідківському М.П.

Директор департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації Дідківський М.П. зауважив, що Програма агропромислового розвитку Житомирської області прийнята у 2011 році, у ході реалізації якої на сесії обласної ради були затверджені Порядки з використання певного напрямку. Зазначив, що дія Програми була розрахована до 2015 року включно, і кожен напрямок відпрацьований відповідно до сезонів. Наголосив, що, коли призупинити дію Програми, буде порушена дія Порядків. Відзначив, що завдяки дії вказаної Програми були створені17 фермерських господарств, нові робочі місця, з’явилася можливість вирішення ряду соціальних питань та продовольчої безпеки. Наголосив, що департамент агропромислового комплексу облдержадміністрації працює відповідно до вимог чинного законодавства. Вніс пропозицію визнати рішення таким, що втратило чинність, оскільки не буде можливості відслідковувати витрат коштів, що надходитимуть для реалізації Програми.

Заступник голови обласної ради Годований Р.М. відзначив, що директор департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації Дідківський М.П. не надав фахової відповіді на поставлене питання щодо внесення змін до Порядку надання використання субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам для спрямовання їх на вирощування льону-довгунцю та насінницьких посівів олійного льону (льону -кудряшу) та попросив надати вичерпну компетентну відповідь на питання про збільшення кількості підприємств, організацій, які матимуть можливість отримати дотаційні кошти та чи отримають дотації підприємства з вирощування насіннєвої продукції за умови відхилення даного проекту рішення. Поцікавився, чи не суперечить проект даного рішення чинному законодавству.

Директор департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації Дідківський М.П. відзначив, що Програма та Порядки до неї, розроблені департаментом агропромислового комплексу облдержадміністрації, пройшли експертизу та затверджені сесією обласної ради.

Депутат обласної ради Долгих Я.Д. (позафракційний) зауважив, що Програма з культивування льону-кудряшу прийнята у минулому році і стосується тільки 2014 року. Наголосив, що в області функціонує одне господарство, яке культивує льон-кудряш і не підпадає під дію вказаної Програми. Зауважив, що відшкодуванню повинні підлягати усі посіви льону в області.

Депутат обласної ради Остап’юк А.В. (фракція НП) зауважив, що під час роботи сесії обласної ради потрібно дотримуватися Регламенту роботи обласної ради. Попросив назвати засновника господарства з вирощування льону- кудряшу.

Депутат обласної ради Кропачов Д.І. повідомив, що згадане господарство з вирощування льону-кудряшу знаходиться у Червоноармійському районі та засновниками його є Вікарчук та Тичина. Зауважив, що протягом 2013 року в області вирощувалося понад 300 га льону, з яких 170 га льону-кудряшу вирощувалося зазначеним господарством. Вніс пропозицію замінити у проекті рішення слова «льон-кудряш» на слово «льон» та підтримати проект рішення.

Депутат обласної ради Будник Р.П. (позафракційний) наголосив на актуальності та важливості розгляду даного питання та запропонував доопрацювати проект рішення на засіданні постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села, залучивши до обговорення фахівців відповідних галузей сільського господарства.

Голова обласної ради Француз В.Й. зауважив, що даний проект рішення був підтриманий на засіданні постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села і поставив проект рішення на голосування.

(за-43,

проти- 6,

утрим.-2,

не голос.-24)

ВИРІШИЛИ: Відхилити проект даного рішення.

Голова обласної ради Француз В.Й. вніс пропозицію доручити департаментам агропромислового розвитку та фінансів Житомирської обласної державної адміністрації спільно розробити проект рішення «Про внесення змін до Порядку надання використання субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам, що спрямовуються на вирощування льону-довгунцю та насінницьких посівів олійного льону (льону -кудряшу)», залучивши до роботи над проектом відповідних фахівців сільськогосподарської галузі (одноголосно).

9.СЛУХАЛИ:Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.01.2014 № 1063 «Про Програму економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2014 рік.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

(за-63,

проти-0,

утр.-0,

не голос.-12).

(рішення додається)

10. СЛУХАЛИ: Про надання дозволу на застосування коефіцієнта 0,7 до орендної   плати.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ:   Прийняти рішення з даного питання.

( за – 61,

проти – 0,

утр. – 1,

не гол. – 13)

                                        (рішення додається)

  1. 11.СЛУХАЛИ: Про використання коштів для надання разової грошової допомоги малозабезпеченим громадянам області.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 11)

                                        (рішення додається)

  1. Про внесення змін у рішення обласної ради від 10.04.14 №1181 “Про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що під час розробки проекту рішення головою тимчасової контрольної комісії обласної ради було призначеноОстудімова А.О., але у зв’язку з відсутністю можливості очолювати роботу вказаної комісії, у рішення були внесені певні зміни, а саме: головою комісії обрано Поліщука В.І.,заступником - Дяченка А.В. Проінформував, що Житомирське обласне комунальне агролісогосподарське підприємство «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради з 2012 року до сьогодні підлягало перевірці контролюючих органів 271 раз, 115 перевірок було у 2012 році, 122 –у 2013 році, 34 перевірки у першому кварталі 2014 року. Звернувся з проханням до керівників контролюючих органів не проводити контрольних перевірок при відсутності вагомих причин, оскільки це заважає роботі установ, підприємств та організацій.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. повідомив, що на сьогодні відбулися кадрові зміни в багатьох управліннях, департаментах, організаціях, установах, результатом чого є коригування робочих планів усіх контролюючих органів та їх працівників. Зазначив, що нинішня влада робить усе можливе для налагодження спільної плідної співпраці з бізнесовими колами області.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що фактом подібного свавілля контролюючих органів, зокрема УБОЗу, є накладання безпідставних штрафів на комунальне підприємство у Червоноармійському районі. Наголосив, що подібні прояви корупції потрібно негайно викорінювати.

Депутат обласної ради Острожинський В.Є. (фракція КПУ) підтримав позицію голови обласної державної адміністрації Кізіна С.В. щодо налагодження тісної співпраці обласного керівництва та бізнесових кіл області, кадрових змін і коригування робочого процесу контролюючих органів  та запропонував відмінити рішення про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради.

Депутат обласної ради Нехворовський  О.М. (фракція ВЧНП) зазначив, що підставою для створення контрольної комісії були численні звернення місцевих територіальних громад щодо незаконної діяльності підприємства. Відмітив, що контрольна комісія створена з метою вивчення фінансово-господарської діяльності Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради. Зауажив, що за умови підтримки депутатами пропозиції депутата обласної ради ОстрожинськогоВ.Є. (фракція КПУ), дію рішення про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради можна буде зупинити.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що, відповідно до чинного законодавства, виконавча влада не може ігнорувати звернення територіальної громади, що і стало підставою для створення вказаної комісії.

Депутат обласної ради Іваницька Т.В. (позафракційна) поцікавилася, як вирішуватиметься питання з непомірним штрафом, накладеним на вищезгадане підприємство у Червоноармійському районі.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що досконало вивчатиме ситуацію, що склалася навколо комунального підприємства Червоноармійського району, і контролюватиме шляхи  розв’язання зазначеної проблеми.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 11 )

                                          (рішення додається)

13.СЛУХАЛИ: Про звернення до Верховної Ради України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що проект рішення підготовлений за дорученням постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування.

У проекті рішення, який роздано депутатам, пропонується внести редакційну правку а саме: констатуючу частину викласти таким чином: «Керуючись ст.ст. 43, 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, для забезпечення принципу децентралізації, удосконалення прозорості процесу призначення органів державної виконавчої влади…» і далі по тексту.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 11)

                                        (рішення додається)

14.СЛУХАЛИ: Про звернення до Верховної Ради України щодо погодження умов договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та надання в оренду земельних ділянок лісового фонду.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що проект рішення підготовлено і внесено на розгляд обласної ради постійною комісією з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 62,

проти – 0,

утр. – 1,

не гол. – 12)

                                        (рішення додається)

15.СЛУХАЛИ:Про звернення до Міністерства охорони здоров’я України щодо оподаткування операцій з постачання лікарських засобів податком на додану вартість.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 62,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 13)

                                        (рішення додається)

16. СЛУХАЛИ: Про звернення до Міністерства соціальної політики України щодо збереження у статусі юридичної особи Житомирського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що питання внесено депутатом Долгих Я.Д. та розглядалося на президії обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 61,

проти – 0,

утр. – 1,

не гол. – 13)

                                        (рішення додається)

17.СЛУХАЛИ: Про звернення до Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України щодо приведення у відповідність до чинного законодавства рішень квітневого референдуму 2000 року.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради. Повідомив про те, що проект рішення розроблявся фракцією «Народна Партія» в обласній раді, не виносився на розгляд постійних комісій обласної ради, був ініційований для розгляду на засіданні президії обласної ради.

Депутат обласної ради Кривенко В.В. (фракція «Батьківщина») зауважив, що, зважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію в країні,подальше внесення змін до Конституції України, майбутні вибори Президента України, прийняття запропонованого проекту звернення може бути недоцільним. Зазначив, що у другому пункті тексту звернення надана пропозиція щодо утворення двопалатного парламенту, у зв’язку з чим кількість народних депутатів не буде зменшено, а видатки, навпаки, збільшаться. Відмітив, що вирішення даного питання належало до компетенції лідера «Народної Партії» України та колишнього Голови Верховної Ради України Литвина В.М. Поцікавився, чому у проекті рішення звертаються до лідера провладної партії Тимошенко Ю.В., адже у даний момент вона не є посадовою особою, яка має право вирішувати питання державного значення.

Депутат обласної ради Олещенко М.М. (НП) відзначив, що фракція у даному проекті звернення звертається з проханням до Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з пропозицією розгляду на засіданні сесії Верховної Ради України питання приведення у відповідність до чинного законодавства України рішення референдуму від 16 квітня 2000 року, яким передбачено зменшення кількості народних депутатів від 450 до 300. Зауважив, що даний текст звернення адресується Тимошенко Ю.В., оскільки вона є кандидатом на посаду Президента України та наголосив, що проект звернення представляє громадянську позицію фракції.

Голова обласної ради Француз В.Й. зауважив, що на засіданні сесії обласної ради від 10.04.2014 депутатом обласної ради Дейсаном М.М. вносилась пропозиція про розгляд проекту рішення щодо зменшення кількості народних депутатів, однак не зазначалося про імплементування рішень квітневого референдуму 2000 року. Наголосив, що для подальшої ефективної і результативної роботи обласної ради та її виконавчого апарату вся документація повинна надаватися в установлені Регламентом роботи обласної ради строки для її опрацювання відповідними службами, у тому числі постійними комісіями обласної ради.

Депутат обласної ради Стах В.М. (фракція ВЧНП) відмітив, що даний проект звернення передбачає в подальшому утворення федеративної або конфедеративної держави, що, враховуючи нинішню суспільно-політичну ситуацію, сприятиме підтримці загарбницьких настроїв окупантів у південно - східному регіоні країни.  Наголосив, що фракція не підтримує даний проект звернення.

Депутат обласної ради Кавун В.К. (фракція «Батьківщина») зазначив, що характерною ознакою двопалатного парламенту є федеративний державний устрій. Звернувся із запитанням до ініціаторів проекту звернення, чи підтримують вони пропозицію щодо створення федеративного устрою країни.

Депутат обласної ради Олещенко М.М.(фракція НП) зазначив, що фракція Народної Партії не підтримує пропозицію щодо федеративного устрою країни.

Заступник голови обласної ради Годований Р.М. зауважив, що даний проект звернення не розглядався на жодному засідання постійної комісії обласної ради і викликає ряд питань щодо його змістової форми. Зазначив, що проект звернення повинен представляти собою глобальну концептуальну реформу, де відображені усі аспекти політичного устрою країни. Запропонував зняти з розгляду запропонований проект звернення.

Депутат обласної ради Олещенко М.М.(НП) повідомив, що фракція Народної Партії знімає з розгляду порядку денного сесії обласної ради запропонований проект рішення для його подальшого доопрацювання.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. запропонував не розглядати дане питання, зважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію в країні, зважати та враховувати помилки попереднього керівництва держави, не повторювати їх у подальшому.

Лідер Народної Партії в області Рудченко М.М. зауважив, що у даному проекті звернення не враховано багато аспектів щодо особливостей політичного устрою сучасної держави. Зазначив, що метою розробки даного проекту звернення було нагальне зменшення кількості народних депутатів Верховної Ради України, оскільки їх бездіяльність та безвідповідальність зростає з кожним роком. Наголосив, що запропонований проект звернення буде доопрацьований та розглянутий на засіданнях постійних комісій обласної ради. Вніс пропозицію перенести розгляд даного проекту звернення на чергову сесію обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування питання про зняття з розгляду питання про зверення.

ВИРІШИЛИ:   Зняти з розгляду даний проект рішення.

( за – 64,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 11)

                                        (рішення додається) 

18.СЛУХАЛИ:Про звернення депутатів Житомирської обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні.

Депутат обласної ради Будник Р.П. (позафракційний) запропонував після третього абзацу вказати про некомпетентність Міністра внутрішніх справ, висловити йому недовіру та наголосити на тому, що потрібно навести лад в усіх правоохоронних структурах.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування пропозицію взяти проект даного рішення за основу.

( за – 60,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 15)

                                      (пропозицію підтримано)

      Заступник голови обласної ради Годований Р.М. зауважив, що за такий короткий час роботи нового уряду депутати обласної ради не вправі давати занадто критичну оцінку роботи правоохоронних органів.

Голова облдержадміністрації Кізін С.В. зауважив, що у такий складний для країни час не варто висловлювати різких думок і пропозицій.

Депутат обласної ради Будник Р.П. (позафракційний) погодився зняти свою пропозицію.

Голова обласної ради Француз В.Й. поставив на голосування проект рішення в цілому.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 70,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 4)

                                      (рішення додається)

19. СЛУХАЛИ: Про інформацію про результати розгляду запитів, внесених депутатами обласної ради на двадцять третій сесії обласної ради шостого скликання.

        

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Інформацію взяти до відома (одноголосно).

20.СЛУХАЛИ:Про інформація про результати розгляду звернень депутатів обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Інформує: Француз В.Й. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Інформацію взяти до відома (одноголосно).

21.СЛУХАЛИ:Про депутатські запити.

Інформує: Арешонков В.Ю. – перший заступник голови обласної ради.

21.1. Про запит депутатів Сметанюка Б.С., Сич Н.О., Луцюка М.М., Зелінського Р.С., Бориса В.М., Зозулі М.П., Гаманюка А.І. щодо відповідності освіти та фахового рівня окремих начальників та спеціалістів відділів охорони здоров’я районних державних адміністрацій кваліфікаційним вимогам, які пред’являються до даної категорії працівників.

ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Кізіну С.В. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 29.05.14 депутатів  Сметанюка Б.С., Сич Н.О., Луцюка М.М., Зелінського Р.С., Бориса В.М., Зозулю М.П., Гаманюка А.І. та обласну раду.

  1. запит депутата Васьківського С.В. щодо проведення перевірки діяльності посадової особи Держземагентства в Коростенському районі Вигівської Р.П.

ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Кізіну С.В. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 29.05.14 депутата Бочковського О.В. та обласну раду.

21.3. Про запит депутата Годованого Р.М. щодо проведення перевірки діяльності окремих районних та міжрайонних прокурорів Житомирської області на предмет відповідності їх займаній посаді.

ВИРІШИЛИ: Направити запит прокурору Житомирської області Лубчуку Д.І. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 29.05.14 депутата  Годованого Р.М. та обласну раду.

ВИРІШИЛИ: Направити запит прокурору Житомирської області Лубчуку Д.І., начальнику управління Служби безпеки України в Житомирській області Зелінському Г.В., начальнику головного управління Держземагентства у Житомирській області Бугайчуку М.В. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 29.05.14 депутата  Васьківського С.В. та обласну раду.

21.5. Про запит депутата Нестеровського В.Є. щодо перегляду методики визначення орендних ставок по оренді комунального майна.

ВИРІШИЛИ: Направити запит заступнику голови обласної ради Годованому Р.М.Про наслідки розгляду запиту повідомити до 29.05.14 депутата                   Нестеровського  В.Є. та обласну раду.

ВИРІШИЛИ: Прийняти депутатські запити як рішення та направити на виконання відповідним адресатам.

( за – 67,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 8)

                                      (запити додаються)

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував обговорити питання щодо ситуації, яка склалася навколо питання з нагоди святкування річниці Дня Перемоги. Повідомив, що 6 травня відбудеться спільна нарада за участі представників відповідних департаментів та управлінь облдержадміністрації, де буде затверджуватися програма проведення заходів, запланованих на 8 та 9травня. Зазначив, що на нараді обговорюватимуться масштаби та форми проведення урочистостей, присвячених відзначенню річниці Перемоги.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. повідомив, що відзначення багатьох державних свят прописано в основному законодавчому документі країни – Конституції України. Зазначив, що святкування державних свят повинно відбуватися не відповідно до нав’язаної попереднім керівництвом ідеології, а відповідно до вихованого рівня патріотизму кожної особи. Запропонував вшановувати пам’ять усіх загиблих, які полягли за визволення України. Звернувся з проханням до депутатського корпусу обласної ради, громадських організацій області, ветеранських організацій максимально обмежити заходи та урочистості з нагоди відзначення річниці Перемоги, враховуючи складну суспільно-політичну ситуацію в країні.

Голова обласної ради Француз В.Й. підтримав пропозицію голови обласної державної адміністрації Кізіна С.В. та запропонував узгодити план заходів щодо вшанування пам’яті загиблих у роки війни на спільній нараді 6 травня.

Депутат обласної ради Андрійчук Ю.А. зазначив, що відзначення Дня Перемоги є святою традицією для кожного народу колишнього Радянського Союзу. Зауважив, що, зважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію, українська нація повинна об’єднатися, консолідуватися заради збереження миру та цілісності сучасної держави.

Депутат обласної ради Дяченко А.В. (фракція ПР) зауважив, що патріотичне виховання сучасної молоді є однією з важливих складових всебічного розвитку особистості сучасного покоління молоді. Зазначив, що для об’єднання української нації потрібно позбавлятися від традиційних штампів впливу на свідомість особистостей та враховувати думку кожного представника суспільства. Запропонував відзначати свято Перемоги, провівши традиційні заходи.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. зазначив, що проведення заходів до 9 Травня відбуватиметься відповідно до врахування особливостей суспільно-політичної ситуації в країні.

Депутат обласної ради Тітов В.В. (фракція «Батьківщина») наголосив, що попереднє керівництво, плануючи відзначення річниці Перемоги, не враховувало інтереси суспільства та сучасної молоді. Зауважив, що ніхто не може оцінити рівень та обсяги втрат, спричинених історичними подіями воєнних часів.

Голова обласної ради Француз В.Й. запропонував надавати пропозиції з приводу святкування Дня Перемоги начальнику управління культури облдержадміністрації Градовському Ю.Г.

Депутат обласної ради Сметанюк Б.С. (позафракційний) вніс пропозицію організувати привітання ветеранів Великої Вітчизняної війни індивідуально, на дому у кожного ветерана, оскільки більшість з них не має можливості прибути на офіційні урочистості.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. підтримав пропозицію депутата обласної ради Сметанюка Б.С. (позафракційний) щодо індивідуального привітання ветеранів Великої Вітчизняної війни. Звернувся з проханням до голів районних державних адміністрації щодо врахування у плані заходів, присвячених Дню Перемоги, особистих візитів до кожного з ветеранів. Вніс пропозицію надати матеріальну допомогу кожному ветерану Великої Вітчизняної війни.

Депутат обласної ради Каширін М.Л. (позафракційний) зауважив, що представників ветеранських організацій надзвичайно хвилює питання щодо відміни заходів з нагоди відзначення Дня Перемоги. Повідомив, що у Законі України «Про увінчення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» зазначено, що День Перемоги є державним святом і вказано про шанобливе ставлення до державних нагород та інших відзнак часів Великої Вітчизняної війни. Наголосив, що дію Закону України не можна ставити під сумнів, наслідком чого може стати моральна травма для усіх ветеранів ВВв, яких залишилось не надто багато. Повідомив, що під його головуванням відбулось засідання з представниками ветеранських організацій, на якому ветерани звернулися з проханням до представників влади не принижувати роль Великої Перемоги та спланувати для відзначення цього знаменного Дня традиційні урочистості.

Голова обласної державної адміністрації Кізін С.В. зауважив, що представниками влади буде приділено ветеранам війни значну увагу і надано посильну матеріальну допомогу їм та їх сім’ям. Звернувся з проханням до громади відзначити 8 травня День пам’яті полеглих у роки війни.

Голова правління ромської громадської організації Житомирщини, член Громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Коберник Л.М. повідомила, що до неї як члена Громадської ради та голови правління ромської громадської організації Житомирщини постійно звертаються представники незахищених верств населення щодо вирішення питань надання допомоги фінансово-господарського характеру. Зазначила, що на сьогодні актуальним постає питання капітального ремонту дороги по вул. Виговського. Зауважила, що мешканцями вулиці за власний кошт підготовлена проектно-кошторисна документація для проведення капітального ремонту дороги по зазначеній вулиці. Звернулася з проханням до депутатського корпусу обласної ради стосовно розгляду питання виділення коштів для проведення вказаних ремонтних робіт.

Голова обласної ради Француз В.Й. зазначив, що, відповідно до наданої документації, Житомирська міська рада відмовила у наданні фінансової допомоги, посилаючись на неприналежність вказаної території до відання міськради.

Голова правління ромської громадської організації Житомирщини, член Громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Коберник Л.М. підтвердила факт відмови Житомирської міської ради щодо виділення коштів на ремонт дороги. Зазначила, що, згідно з наданою документацією, територія дороги підпорядкована Оліївській сільській раді Житомирського району. Зауважила, що у непридатному для використання стані знаходиться каналізаційна система міста Житомира, що може призвести до непоправних наслідків та знищення частини міста в цілому. Звернулася з проханням посприяти у вирішенні питання ремонту каналізаційної системи міста. Наголосила, що у місті складна ситуація щодо можливостей обстеження незахищених верств населення у медичних закладах за допомогою магнітно-резонансного томографа. Запропонувала підтримати пропозицію депутата Гордійчука В.П.(фракція КПУ) стосовно надання можливостей безкоштовного обстеження у державному медичному закладі на магнітно-резонансному томографі незахищених верств населення.

Голова громадської організації «Народний контроль» Федірко А.В. зауважив, що на сьогодні влада не робить жодного кроку для самоочищення та боротьби з корупційними проявами в усіх державних сферах. Звернувся з питанням до керівника УМВС в Житомирській області щодо боротьби з проявами корупції у лавах УМВС в Житомирській області. Запропонував голові обласної ради Французу В.Й. ініціювати перевірку КРУ фінансово-господарської частини підрозділу УМВС України в Житомирській області, лісгоспів на території Житомирської області, державних медичних закладів та інших державних установ. Запропонував включити до складу комісії КРУ представників громадськості. Звернувся з проханням до депутатського корпусу обласної ради вивчити ситуацію щодо прийняття неправомірних рішень депутатами Житомирської міської ради.

         Голова обласної ради Француз В.Й. зауважив, що обласна рада не наділена повноваженнями щодо впливу на депутатів міської ради та зазначив, що всі дії повинні відповідати чинному законодавству.

      Голова облдержадміністрації Кізін С.В. визнав, що факти корупції мають місце та зазначив, що по районах дуже повільно відбуваються кадрові зміни, у тому числі і в керівництві правоохоронних органів.

      Заступник голови обласної ради Годований Р.М. повідомив, що офіційно особисто звернувся в прокуратуру Житомирської області з питання щодо перевірки прокурорів, які робили політичні замовлення. Звернувся до присутніх з проханням готувати аналогічні звернення до правоохоронних органів, з метою вирішення проблемних ситуацій та боротьбиз корупцією.

      Член ТО «Майдан» Виговська Н.П. подякувала депутатам за рішення щодо придбання магнітно-резонансного томографа для обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради. Порушила питання щодо придбання рентгенапарата для ЦМЛ у м. Коростені. Поцікавилася, на якій підставі було надано в оренду приміщення обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради для діяльності медичного центру «Експерт» та яка сума сплачується орендарем.

      Наголосила, що ціни в аптеках, які орендують приміщення лікарні, у багато разів завищені порівняно з цінами в аптеках міста.

      Депутат обласної ради Нестеровський В.Є. (фракція ПР) запропонував створити професійну комісію, яка відслідкує цінову політику аптечних препаратів у м.Житомирі.

Голова обласної ради Француз В.Й. звернувся з проханням до начальника відділу з питань спільної власності виконавчого апарату обласної ради з проханням надати інформацію щодо оренди майна в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив присутнім, що наступна сесія обласної ради відбудеться у першій декаді червня поточного року.

Голова обласної ради Француз В.Й. повідомив, що питання порядку денного розглянуто, висловив подяку за участь у роботі сесії, засіданнях постійних комісій та їх підготовку всім депутатам, галузевим департаментам, управлінням облдержадміністрації, виконавчому апарату обласної ради та оголосив двадцять четверту сесію обласної ради шостого скликання закритою.

 

Голова обласної ради                                                                       В.Й. Француз