• Номер скликання: 6 скликання
  • Тип документа: Розпорядження
  • Рік документа: 2012

trizyb1
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА

ЖИТОМИРСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ОБЛАСНА РАДА
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради

 

05.06.12      № 16/205

 Про підтримку роботи національного
оператора поштового зв’язку
органами влади та місцевого самоврядування

 

Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.01.2002 № 10-р є національним оператором поштового зв’язку в Україні та здійснює важливі державні функції з доставки і виплати пенсій, соціальних державних допомог, періодичних друкованих видань, забезпечує пересилання грошових переказів, поштових відправлень, посилок, іншої кореспонденції.

За підсумками роботи 2011 року 78,1 % сільських відділень поштового зв’язку є збитковими. Мінімальною є рентабельність діяльності дирекції в цілому, що змушує скорочувати робочі місця, а в деяких випадках закривати нерентабельні відділення поштового зв’язку.

Скорочується поле діяльності підприємств «Укрпошти» у містах у питаннях виплати пенсій та допомог, приймання платежів. За державним підприємством залишається можливість надавати дані послуги лише у найвіддаленіших населених пунктах області, де дана послуга є особливо затратною.

Через відділення поштового зв’язку проводиться торгівля товарами широкого вжитку малозахищеним верствам населення - пенсіонерам, інвалідам, ветеранам. Товари доставляються їм листоношами додому. При цьому висока вартість патентів на торговельну діяльність робить дану послугу нерентабельною.

Мають місце напади злочинних елементів на об’єкти поштового зв’язку та персонал УДППЗ «Укрпошта». Основна частина злочинних проявів вчиняється у сільській місцевості.

Керівництвом Житомирської дирекції УДППЗ «Укрпошта» постійно вживаються заходи щодо протидії можливим злочинам. Проводяться роботи з укріплення стаціонарних відділень поштового зв’язку, встановлюються кнопки тривожної сигналізації. Листоноші забезпечені засобами індивідуального захисту.

Проте як свідчить статистика, дані заходи є недостатньо ефективні, особливо у сільських та віддалених населених пунктах, а одночасне обладнання усіх об’єктів сучасними системами захисту чи постами фізичної охорони не можливе з причин обмежених фінансових можливостей дирекції, та віддаленості служб, здатних відреагувати на сигнали про небезпеку.

Міськвиконкомами, сільськими, селищними радами не дотримуються вимоги ч. 3 ст. 6 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», пункту 10 постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 № 786 «Про Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна», відповідно до яких розмір річної орендної плати за нерухоме майно для підприємств зв’язку, що розповсюджують періодичні видання, повинно становити 1 гривню в рік, але встановлюється значно вища орендна плата.

Відповідно до вимог Закону України «Про поштовий зв'язок», з метою збереження існуючої мережі та забезпечення стабільної роботи об’єктів поштового зв’язку, поліпшення якості надання поштових послуг населенню області:

1. Головам райдержадміністрацій, головам районних рад, міським, сільським, селищним головам (за згодою):

1) Укласти угоди про взаємне партнерство Житомирської дирекції УДППЗ «Укрпошта» з територіальними громадами сіл та селищ Житомирської області згідно із зразком, що додається.

2) Переглянути та встановити мінімально можливу плату за патенти на торгівлю товарами широкого вжитку для відділень поштового зв’язку.

 

2. Головам райдержадміністрацій, головам районних рад, міським, сільським, селищним головам, керівникам обласних управлінь, підприємств, установ та організацій (за згодою):

1) Сприяти у прийомі платежів за комунальні послуги, природний газ, електроенергію та інших платежів, а також доставці рахунків за спожиті населенням енергоносії, комунальні послуги тощо через мережу відділень поштового зв’язку.

2) Зобов’язати комунальні підприємства та інших власників багатоквартирних будинків привести у належний стан абонентські шафи житлових будинків.

3) Забезпечити утримання в належному стані під’їздів багатоповерхових будинків, ліфтового господарства, доріг, особливо у сільській місцевості, пішохідних тротуарів, освітлення вулиць, а також табличок із зазначенням назв вулиць та номерів будинків.

4) Організувати охорону поштових відділень та листонош силами громадських формувань, особливо у період виплати та доставки пенсій.

5) Забезпечити своєчасне реагування з боку органів внутрішніх справ на позаштатні ситуації, а також вжиття інших можливих заходів, спрямованих на захист персоналу та поштових відділень.

6) Сприяти у встановленні мінімальної орендної плати для розміщення національного оператора поштового зв’язку.

7) Надавати допомогу в підборі кадрів для роботи в об’єктах поштового зв’язку.

8) Сприяти у проведенні передплати періодичних видань державними підприємствами, установами, організаціями лише через об’єкти національного оператора та розглянути питання збільшення фінансування бюджетних установ на проведення передплати.

 

3. Рекомендувати Житомирському міському голові Дебою В.М. розглянути питання виділення приміщень під розміщення відділень поштового зв'язку в районі Хмельники та паперової фабрики м. Житомира.

 

 4. Головам Радомишльської райдержадміністрації Харитончуку І.А. та районної ради Тужику В.А. (за згодою) та головам Романівської райдержадміністрацій Чорноморцю О.П. та районної ради Григоришину М.П. (за згодою) вишукати можливість виділення приміщень під відділення поштового зв'язку в м. Радомишлі та смт Биківка Романівського району.

 

5. Рекомендувати Бердичівському міському голові Мазуру В.К. та Макарівському сільському голові Попільнянського району Лялюшко В.С. сприяти в оформленні права власності та прискорити роботи з виготовлення правовстановлюючих документів на приміщення в яких розміщені об’єкти національного оператора у м. Бердичеві та с. Макарівна Попільнянського району.

 

6. Рекомендувати головам Житомирської, Бердичівської, Коростенської, Новоград-Волинської міських рад розглянути питання забезпечення ліфтовими картками листонош, які обслуговують багатоповерхові будинки та включити їх до пільгової категорії населення для проїзду в міському громадському транспорт під час виконання службових обов’язків.  

 

7. Райдержадміністраціям, міськвиконкомам, державній податковій службі у Житомирській області, управлінню ДАІ УМВС України в Житомирській області, комунальним підприємствам Житомирському, Бердичівському, Новоград-Волинському, Коростенському міжміським бюро технічної інвентаризації та Малинському районному комунальному підприємству технічної інвентаризації Житомирської обласної ради сприяти у відкритті в їх приміщеннях робочих місць національного оператора поштового зв’язку з приймання платежів.

 

8. Головному управлінню Пенсійного фонду України в Житомирській області ( Заінчковський І.А.), головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації (Корінна Г.В.) створити рівні умови для роботи пошти і банківських структур в частині виплати і доставки пенсій та грошових допомог.

 

9. Головам райдержадміністрацій, керівникам обласних управлінь, організацій та установ щороку до 20 травня інформувати головне управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації про хід виконання розпорядження.

 

10. Головному управлінню промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації щороку до 05 червня надавати облдержадміністрації узагальнену інформацію про хід виконання розпорядження.

 

11. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації Куницького В.Г. та заступника голови обласної ради Чигиря М.А.

 

 

Голова обласної державної
адміністрації                               
                                     Голова обласної ради


                       С.М. Рижук 
 
                                          Й.А. Запаловський