• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Протоколи президії
  • Рік документа: 2015

trizyb1
Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
президія обласної ради

23.12.15                                                                                                  м. Житомир

Із 14 членів президії присутніх -12 (додаток 1),

запрошених - 14 (додаток 2)

         Відкрила та вела засідання голова обласної ради Лабунська А.В.

         Запропонувала розглянути проблемні питання порядку денного по черзі.

1 СЛУХАЛИ: Про узгодження окремих питань.

  1. Про внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік.

         Голова фракції «Народна партія» в обласній раді Рудченко М.М. запропонував перед розглядом питання про обласний бюджет на 2016 рік запросити та заслухати з питань бюджету народних депутатів України.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що до наступної сесії або на сесію обласної ради будуть запрошені народні депутати, де і нададуть інформацію про виділення коштів з Державного бюджету України. Спочатку Верховна Рада України прийме рішення про Державний бюджет України на 2016 рік та Бюджетний і Податковий кодекси. Після прийняття  бюджету буде скликано позачергову сесію обласної ради.

  1. Про вихід зі складу засновників редакції газети "Житомирщина".

         Голова постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань Галагуза О.В. повідомила, що нещодавно з’явилася інформація Національної спілки журналістів України про так зване перешкоджання обласної ради роботі цієї газети. Зауважила, що, з метою уникнення спекуляції і звинувачень у бік обласної ради, потрібно надати  пояснення громаді, чому обласна рада вийшла зі складу засновників газети.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що з 1997 року газета "Житомирщина" не зазнала жодної перевірки, хоча користується більшістю приміщень для здачі в оренду. Зокрема, по вул. Київське шосе, 11, у м. Житомирі ніяких структурних підрозділів газети не розміщено. Згідно зі статутом комунального підприємства, обласна рада повинна за 3 місяці повідомити редакцію газети "Житомирщина" про вихід з її складу. Зазначила, що буде підготовлено розпорядження голови обласної ради про створення робочої групи з представників фракцій в обласній раді для вивчення питання оренди приміщень редакцією газети "Житомирщина", з виїздом на місця, не можна допустити, щоб громада понесла втрати.

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. зазначив, що це спільна позиція з облдержадміністрацією, питання потрібно вивчити і прийняти виважене рішення.

  1. Про внесення змін у рішення обласної ради від 26.11.15 № 13 «Про обрання складу постійних комісій обласної ради».

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що в проекті  рішення замінюється прізвище депутата Павленка А.А. на Павлюка Р.В. та вноситься пропозиція про включення депутата Крамаренка С.М. до складу постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності.

  1. Про погодження фінансування заходів.

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. повідомив, що дане питання вніс на розгляд депутат Кропачов Д.І. та зауважив, що потрібно консолідовано погодити фінансування заходів.

         Депутат обласної ради Кропачов Д.І. зазначив, що постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності рекомендувала облдержадміністрації підготувати обмеження у переліку заходів щодо реалізації обласних програм на 2016 рік, які реалізуються з обласного бюджету на суму більше 50 тис.грн. та повідомив, що більше ніж 50 тис.грн. на заходи не використовується.

Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села Костюшко І.В. зауважила, що питання «Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству "Новоград-Волинський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради» та «Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству "Коростенський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради» не розглядалися на засіданні постійної комісії.

Керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Толочко І.М. зауважив, що перед початком сесії пропонується комісії зібратись для обговорення цих питань. Зазначив, що потрібно підтримати ці підрозділи комунального підприємства обласної ради.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. зауважила, що є багато зауважень до комунальних підприємств, адже багато з них працюють збитково. Зазначила, що потрібно створити комісію з вивчення питань функціонування кожного підприємства. Стосовно "Новоград-Волинського лісгоспу АПК" та "Коростенського лісгоспу АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради», профільній комісії потрібно провести засідання та підтримати їх, оскільки Житомирське обласне комунальне агролісогосподарське підприємство "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради надає 95% доходу в обласний бюджет.

5. Про внесення та затвердження  змін до Статуту комунальної установи “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Житомирської обласної ради.

         Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Торбас О.М. повідомив, що це стосується змін до статуту в частині надання платних послуг відповідно до затвердженого МОЗ переліку, а саме: передбачити використання реанімобіля, в тому числі і для перевезень хворих в інші області чи з інших областей, за що родичі хворих беруть на себе всі фінансові зобов’язання.

Перший заступник голови облдержадміністрації Дмитренко Г.Г. поінформував про те, що на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності було рекомендовано підготувати проекти звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо встановлення тарифів для підприємств, установ, організацій, в яких тимчасово проживають внутрішньо переміщені особи, на рівні, передбаченому постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 № 220, для населення та рішення про відшкодування витрат відповідно до Програми соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції на територію Житомирської області та військовослужбовців, працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, інших силових структур області, що брали участь у антитерористичній операції, у 2015 році.

         Заступник голови обласної ради Рибак Н.І. повідомила, що  на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності та середнього і малого бізнесу голова комісії Вітусевич В.Й. озвучив звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України щодо врегулювання проблемних питань, пов’язаних із забезпеченням місцевих деревообробних підприємств сировиною, і комісія рекомендує внести даний проект звернення на розгляд обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Внести ці звернення на розгляд обласної ради.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

         Голова фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Ейсмонт В.С. вніс пропозицію підготувати звернення до Президента України, Верховної Ради України розглянути питання призначення повторних виборів Криворізького міського голови.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що дане питання можна внести у залі засідань з голосу.

  1. Про надання дозволу на застосування коефіцієнту 0,7 до орендної плати.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що дане питання постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності погодила, але воно є спірним і його потрібно ще раз до сесії розглянути у фракціях.

Нагадала, що обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини Житомирської обласної ради відсутній у переліку закладів охорони здоров’я, які передбачені наказом МОЗ України від 28.10.02 №385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я», але фінансується з обласного бюджету та запропонувала доручити постійній комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів вивчити дане питання і прозвітувати стосовно нього на наступній сесії обласної ради  при розгляді питання про обласний бюджет на 2016 рік.

ВИРІШИЛИ: Доручити постійній комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів спільно з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації вивчити дане питання і прозвітувати стосовно нього на наступній сесії обласної ради  при розгляді питання про обласний бюджет на 2016 рік (одноголосно).

Голова обласної ради Лабунська А.В. зауважила, що порядок денний повинен формуватися за підписами голів постійних комісій, щоб було ясно, що всі питання розглянуто та погоджено.

  1. Про структуру та чисельність виконавчого апарату обласної ради.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що цим рішенням буде створено управління організаційного забезпечення депутатської діяльності, роботи постійних комісій та фракцій, управління з питань соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території, учасників антитерористичної операції та сімей загиблих.

ВИРІШИЛИ: Внести дане питання на розгляд обласної ради.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Торбас О.М. повідомив, що рішенням обласної ради від 10.09.2015 №1583 «Про внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік» виділені кошти на придбання лазерного контактного літотриптора для обласної клінічної лікарні ім.О.Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради в сумі 1700,0 тис.грн. Придбано відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» на 1600,0 тис.грн. Управління просить спрямувати зекономлені кошти в сумі 100,0 тис.грн. на придбання хірургічного обладнання для урологічного відділення обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Житомирської обласної ради.

Рішенням обласної ради від 10.09.2015 №1583 «Про внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік» виділені кошти на придбання гастроскопа з відеосистемою для обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради в сумі 2000,0 тис.грн. Придбано відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» на 1979,90 тис.грн. Управління просить спрямувати зекономлені кошти в сумі 20,1 тис.грн. на придбання електрокардіографів (3 шт.) для Житомирського обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради.

Рішенням обласної ради від 15.10.2015 №1654 «Про внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік» виділені кошти на придбання хірургічного обладнання для обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Житомирської обласної ради в сумі 800,0 тис.грн. Проведена закупівля на суму 650,0 тис.грн.

Управління просить спрямувати зекономлені кошти в сумі 150,0 тис.грн. на:

52,0 тис.грн. - на придбання аналізатора для лабораторії для обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Житомирської обласної ради ;

48,0 тис.грн. - на придбання медичного обладнання UV-панелі.

         Голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Кропивницький В.М. зауважив, що з усіх питань, які мають вноситись з голосу, має надаватися роздруківка, оскільки це бюджетні кошти, і депутати повинні заздалегідь ознайомитися з такими змінами.

.

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. зауважив, що такі питання слід вносити на розгляд постійних комісій обласної ради, і управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації потрібно було надати депутатам інформацію.

Голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Кропивницький В.М. зазначив, що, якщо це нагальні питання, то їх варто розглянути на засіданнях постійних комісій до початку сесії обласної ради.

Голова обласної ради Лабунська А.В. наголосила, що ці питання виникли не зараз, тому слід було розглянути їх на останньому засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності.

         Запропонувала внести на розгляд обласної ради питання про встановлення магнітно-резонансного томографа, оскільки воно набуло широкого розголосу у ЗМІ та серед громадськості. Зазначила, що для обговорення даного питання необхідно запросити будівельників, головного лікаря обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Житомирської обласної ради, керівника комунальної установи «Обласна база спецмедпостачання» Житомирської обласної ради, представників компанії постачальника, щоб довести до громадськості стан справ.

Представники громадськості зауважили, що у ЗМІ було озвучено надзвичайно  низьку суму, за яку придбано МРТ, на що голова обласної ради Лабунська А.В. відповіла, що цим питанням повинні займатися правоохоронні органи.

         Голова обласної федерації футболу Коцюбко О.П. наголосив, що відбувається саботаж по придбанню і розміщенню магнітно-резонансного томографа, звинуватив владу у навмисному перешкоджанні встановлення апарата МРТ.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що до сесії будуть підготовлені копії договору з постачальником – ТОВ «ЄМГ Україна» та додаткової угоди. На сьогодні в умовах договору  вказано, що строк поставки товару становить 30 календарних днів з моменту підписання акта  готовності приміщення. Постачальник раніше умов договору виконав свої зобов’язання, йому запропоновано підписати додаткову угоду, від чого він відмовився. Питання не в ціні апарата, а в умовах перерахування коштів відповідно до договору. Поки МРТ не встановлений, ніхто не візьме на себе відповідальність за його стан справності.

         Член громадської ради при облдержадміністрації Циганчук Н.А. зауважила, що можна на сьогодні розірвати договір з приватною фірмою ТОВ «МДЦ «Експерт», яке орендує приміщення під МРТ, у судовому порядку, оскільки воно має великі суми заборгованості за електроенергію, воду. Є певні умови розірвання договору, просто цим ніхто не хоче займатися, причому є всі документи на руках.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що документів вона не має та попросила надати їх в обласну раду.

         Директор ТОВ «ЄМГ» Україна» Макієнко І.А. повідомила, що влітку поточного року був проведений тендер. У серпні їх підприємство було визначене переможцем тендерних торгів. 1 вересня було укладено договір на постачання апарату МРТ виробництва компанії «Філіпс». Почали виникати чутки, що обладнання не нове, а бувше у вжитку. Компанією «Філіпс» були надані листи, які підтверджували, що обладнання нове, 2015 року виготовлення.

Приміщення під МРТ почало будуватися пізно. Згідно з умовами договору, оплата має здійснюватися після постачання товару для підписання видаткової накладної. Апарат розмитнено, привезено замовнику – комунальній установі «Обласна база спецмедпостачання» Житомирської обласної ради, і частково підключено, бо МРТ має бути в робочому режимі, і з незрозумілих причин оплати за нього не отримано.

Зазначила, що питання проплати блокується обласною радою та облдержадміністрацією.

Радник директора дочірньої швейцарської компанії повідомив, що апарат був перевірений Службою безпеки України, за нього виплачено велику суму коштів. Зазначив, що є умови договору, Господарський кодекс України, тому, у разі несплати за МРТ, ТОВ «ЄМГ» Україна» буде змушене звернутися до суду за захистом своїх прав та інтересів. Висловив сумнів, що кошти взагалі будуть проплачені.

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. ще раз нагадав про умови договору, відображені у пункті 5.1 стосовно того, що строк поставки товару становить 30 календарних днів при наявності підписаного сторонами акта готовності приміщення.

Голова обласної ради Лабунська А.В.  нагадала, що умови тендерних торгів, навіть договір на постачання апарату МРТ підписаний не начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації Торбасом О.М., а керівником комунальної установи «Обласна база спецмедпостачання» Житомирської обласної ради Гришковцем В.В. та зауважила, що потрібно дотримуватись умов договору, і додаткова угода, яку підготовлено разом із громадськістю та запропоновано постачальнику, теж має юридичну силу, але, хоча спочатку постачальник погодився її підписати, на жаль, вона на сьогодні не підписана.

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. повідомив, що станом на 15.12.15 є відповідь начальника юридичного відділу облдержадміністрації  про те, що потрібно дотримуватись усіх умов договору, а деякі умови не відповідають його виконанню.

         Представник громадськості Андрій Федірко заявив, що в інтернеті з’явилася інформація про те, що апарат МРТ був у використанні та попросив довести всю правдиву інформацію до депутатів обласної ради.

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. повідомив, що 04.09.15 надійшов лист з управління Служби безпеки України в Житомирській області  на ім’я голів обласної ради та облдержадміністрації, де просто вказано, що факт постачання апарату проходить перевірку.

         Член громадської ради при облдержадміністрації Андрій Федірко зазначив, що, якщо до кінця року кошти за придбання томографа не будуть перераховані, то прийдеться оголошувати нові тендерні торги.

Член громадської ради при облдержадміністрації Циганчук Н.А. зауважила, що потрібно шукати компроміс у вирішенні даного питання, депутати повинні прийняти консолідоване рішення.

Голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Кропивницький В.М. запропонував припинити обговорення даного питання та внести його на обговорення завтра в сесійну залу.

ВИРІШИЛИ: Внести дане питання на розгляд обласної ради.

 

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

ВИРІШИЛИ: Затвердити порядок денний в цілому для внесення на розгляд обласної ради.

 

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

Голова постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань Галагуза О.В. повідомила, що завтра відбудеться вшанування пам’яті видатного письменника і великого політика В’ячеслава Чорновола та запропонувала о 9:15 бажаючим взяти участь у заходах.

 

Голова обласної ради Лабунська А.В. подякувала усім за роботу та оголосила засідання президії обласної ради закритим.

Голова обласної ради                                                                      А.В. Лабунська