• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Протоколи президії
  • Рік документа: 2016

trizyb1

Україна

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА

президія обласної ради

25.01.16                                                                                                  м. Житомир

Із 14 членів президії присутніх -12 (додаток 1),

запрошених - 10 (додаток 2)

         Відкрила та вела засідання голова обласної ради Лабунська А.В.

         Повідомила про виконання протокольного рішення обласної ради від 24.12.15 щодо надання кандидатур від фракцій в обласній раді для закріплення за районами, які не мають своїх представників у депутатському корпусі обласної ради, з метою надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам області, а саме: за Андрушівським районом закріплено депутата Лабунську А.В., за Народицьким районом закріплено депутата Дзюбенка О.М., за Брусилівським районом – Павленка А.А., Рудченка М.М.

Запропонувала розглянути проблемні питання порядку денного по черзі.

  1. СЛУХАЛИ: Про узгодження окремих питань.

         5. Про обласну Програму з видання серії «Книга Пам'яті України. Чорнобильська трагедія. Житомирська область» на 2016 рік.

         Постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності рекомендувала погодити проект рішення за умови фінансування ресурсного забезпечення в діяльності пошуково-видавничого агентства «Книга пам'яті України» на 1 півріччя 2016 року у сумі 89,05 тис.грн.

Голова постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань Галагуза О.В. проінформувала, що на засіданні її комісії був присутній приватний видавець, який пропонує свої послуги з видання Книги Пам’яті, і оплата буде у 5 разів меншою.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала усі пропозиції розміщувати на сайті обласної ради з подальшим обговоренням їх, оскільки конкуренція дасть змогу краще і дешевше вирішувати подібні питання. Наприклад, щодо програмного забезпечення, житомиряни можуть на сьогодні розробити дешевше програму голосування, ніж замовляти її в інших областях.

Голови фракцій ВО «Свобода» Кізін С.В. та ВО «Батьківщина» в обласній раді, Кропивницький В.М. запропонували зняти з розгляду дане питання на довивчення.

         Заступник голови облдержадміністрації Лагута Я.М. зауважив, що потрібно приймати рішення – або ліквідувати дане видавниче агентство, або профінансувати.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що можна приймати рішення про його ліквідацію, щоб не платити за півроку, а потім можна буде відмінити рішення.

         Член фракції Опозиційний блок в обласній раді Чорноморець О.П. зазначив, що конкуренція – це, звичайно, прогрес, але ці четверо людей – професійні фахівці, які пропрацювали десятки років. Запропонував підтримати пропозицію постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності щодо фінансування ресурсного забезпечення в діяльності пошуково-видавничого агентства «Книга пам'яті України» на 1 півріччя 2016 року, а тоді на конкурсній основі вирішувати, хто буде займатися збором матеріалів підготовкою матеріалів та видавництвом. Зауважив, що потрібно поглиблено вивчити дане питання та знайти конструктивне його вирішення, оскільки ці книги будуть в електронному вигляді, розміщені на сайтах, знаходитись у бібліотеках.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що 30-річчя Чорнобильської трагедії 26 квітня, а вищевказану книгу планується видати у листопаді 2016 року.

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. повідомив, що, відповідно до певної процедури, робота над виданням серії «Книга Пам'яті України. Чорнобильська трагедія. Житомирська область» на 2016 рік розпочалася тільки в січні 2016 року.

Заступник голови облдержадміністрації Лагута Я.М. повідомив, що до 30-ї річниці аварії на ЧАЕС 26 квітня та Дня ліквідатора 14 грудня уже передбачено ряд заходів.

         Член фракції Опозиційний блок в обласній раді Чорноморець О.П. зазначив, що на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності було присутні десятки чорнобильців, вони чекають виваженого рішення з даного питання.

         Голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді Смичок І.А. запропонував доручити постійній комісії обласної ради з гуманітарних питань доопрацювати дане питання, а кошти в сумі 89,05 тис.грн., які планується виділити для фінансування ресурсного забезпечення в діяльності пошуково-видавничого агентства «Книга пам'яті України» на 1 півріччя 2016 року, спрямувати на пільговий проїзд чорнобильцям.

Голова фракції ВО «Свобода» в обласній раді Кізін С.В. повідомив, що зараз видано книгу Махуріна Геннадія про учасників АТО, їх родини, можна задіяти його у виданні серії «Книга Пам'яті України. Чорнобильська трагедія. Житомирська область», яку він обіцяє видати до 26 квітня.

Голова постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань Галагуза О.В. запропонувала працюючим у пошуково-видавничому агентстві  надати додаткове навантаження.

Заступник голови обласної ради Рибак Н.І. наголосила, що потрібно приймати рішення з даного питання, оскільки працюючим в агентстві не виплачують заробітну плату відповідно до чинного законодавства.

Голова фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Кропивницький В.М. запропонував поки що виділити кошти на 3 місяці замість 6 та підтримав пропозицію щодо додаткового навантаження працівників.

ВИРІШИЛИ: Погодити проект рішення з даного питання і внести на розгляд обласної ради за умови фінансування ресурсного забезпечення в діяльності обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» на 3 місяці поточного року. Крім того, до видання книги долучити фахівців, зацікавлених у проведенні даної роботи, з метою економії коштів обласного бюджету, а 4-м працюючим у пошуково-видавничому агентстві  надати додаткове навантаження.

                                               ( за – 10,

                                               проти – 2,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. зауважив, що потрібно створити робочу групу з вивчення ефективності  роботи комунальних підприємств обласної ради та використання коштів обласного бюджету.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що буде видано 2 спільних розпорядження голови обласної ради та голови облдержадміністрації – про створення робочих груп стосовно діяльності комунальних підприємств та з розробки концепції розвитку системи професійно-технічної освіти області. Робоча група з питань вивчення ефективності  роботи комунальних підприємств обласної ради та використання коштів обласного бюджету до березня 2016 року підготує матеріали про діяльність підприємств, установ і організацій, фінансування їх з обласного бюджету, кількість штатних працівників тощо. Зауважила, що краще ліквідувати окремі підприємства, ніж постійно гасити їх заборгованість. Запевнила, що в результаті в обласному бюджеті буде чималий залишок коштів, які можна спрямувати на різні цілі.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. нагадала, що їх можна лише розподіляти у межах галузі.

10. Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству «Коростенський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради.

11. Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству «Новоград-Волинський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства  «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради.

12. Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по Яструбеньківському СОК «Діброва».

Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села Костюшко І.В. зауважила, що є багато звернень і скарг стосовно питань поділу лісів та повідомила, що комісія рекомендує прийняти рішення про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення питань діяльності цих підприємств.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що, відповідно до Регламенту роботи обласної ради, такий проект рішення має бути внесений на розгляд обласної ради після розміщення його на сайті обласної ради,  розгляду постійними комісіями, але до завтрашньої сесії вони не встигнуть цього зробити.

         Щодо діяльності Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства  «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради, у минулому році воно пройшло 64 перевірки, і не отримало зауважень. Крім того, воно надає левову долю надходжень (98%) в обласний бюджет.

         Зауважила, що дане питання заполітизовано, в ньому задіяно псевдогромадськість та зазначила, що, в такому разі, потрібно перевіряти не підприємство  «Житомироблагроліс», а усі підприємства лісової галузі області.

Голова фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Кропивницький В.М. запропонував дане питання підготувати, опрацювати і внести на розгляд наступної сесії обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Підготувати та опрацювати до наступної сесії обласної ради питання про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення питань діяльності усіх підприємств лісової галузі області.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

  1. Про внесення змін у Положення про постійні комісії обласної ради VII скликання.

          

Голова постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу Вітусевич В.Й. запропонував зняти з розгляду дане питання.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що, відповідно до Регламенту роботи обласної ради, даний  проект рішення розглянутий постійними комісіями, не можна знімати його з розгляду, депутати визначаться у залі засідань, проголосувавши.

ВИРІШИЛИ: Внести дане питання на розгляд обласної ради.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

  1. Про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради.

            Зa результатами проведеного конкурсного відбору та згідно з пропозиціями постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах ветерана рекомендовано внести на розгляд обласної ради кандидатури Петренко Л.Б. та Мельник Л.В. Оскільки різні рішення прийняті різними комісіями, це суперечить законодавству. Запропонувала зняти з розгляду дане питання та оголосити новий конкурс.

         Голова фракції політичної партії українське об’єднання патріотів «Укроп», голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів Раупов Р.Б. що це не є порушенням законодавства.

         Перший заступник голови обласної ради Ширма В.В. зазначив, що засідання конкурсної комісії проходило під тиском громадськості. Запропонував внести зміни у Положення про конкурсну комісію, оскільки, можливо, не варто вносити на розгляд по декілька разів одні і ті ж кандидатури.

Голова фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Кропивницький В.М. запропонував ліквідувати конкурсну комісію і враховувати рекомендації постійних профільних комісій обласної ради.

         Заступник голови облдержадміністрації Лагута Я.М. зауважив, що дане питання потребує термінового вирішення, ситуація у Пугачівському дитячому будинку-інтернаті Житомирської обласної ради погіршується, оскільки там довгий час немає директора, а виконуюча обов’язки директора не погоджується далі працювати на цій посаді.

Зазначив, що, якщо знімати з розгляду дане питання, то на сесії потрібно надати пояснення.

         Член фракції Опозиційний блок в обласній раді Чорноморець О.П. зазначив, що існує конфлікт інтересів у вирішенні даного питання. Потрібно підібрати професійну кандидатуру і на наступній сесії прийняти рішення з даного питання.

ВИРІШИЛИ: Зняти з розгляду дане питання на довивчення та, відповідно до чинного законодавства, оголосити новий конкурс, на наступній сесії прийняти відповідне рішення, а наразі призначити виконуючого обов’язки директора.

                                               ( за – 10,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 2,

                                               не гол. – 0)

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. запропонував питання «Про обласний бюджет на 2016 рік» розглянути першим після прийняття рішення «Про Програму економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2016 рік».

         Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала з питанням про обласний бюджет розглянути і питання «Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції на підготовку робітничих кадрів на 2016 рік» та «Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції з державного бюджету на надання пільг з послуг зв'язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян», оскільки вони є надзвичайно важливими.

ВИРІШИЛИ: Першими після прийняття рішення «Про Програму економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2016 рік» розглянути питання «Про обласний бюджет на 2016 рік», «Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції на підготовку робітничих кадрів на 2016 рік» та «Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції з державного бюджету на надання пільг з послуг зв'язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян».

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

           33. Про обласний бюджет на 2016 рік.

Питання розглянуто і підтримано всіма постійними комісіями обласної ради. Постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності рекомендувала внести доповнення щодо погодження нею питання депозиту із врахуванням пропозицій головного управління Державної казначейської служби України у Житомирській області. Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах ветеранів рекомендувала  розглянути при обговоренні на засіданні ради питання щодо виділення коштів на будівництво обласного онкологічного диспансеру.

 

Член фракції Опозиційний блок в обласній раді Чорноморець О.П. зазначив, що на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності порушувалось питання стосовно розміщення депозитів на банківських рахунках.

 

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г.  зазначила, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №6, депозити розміщуються у державних банках на конкурсних засадах. Обирається банк, який дає найбільшу ставку, а якщо банки пропонують однакові умови, то гроші розміщуються пропорційно.

 

Заступник голови обласної ради Рибак Н.І. повідомила, що по виділенню коштів на будівництво обласного онкологічного диспансеру надійшла відповідь з Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, що питання фінансування даного об’єкта доцільно вирішувати облдержадміністрації і обласній раді  в межах бюджетних призначень для регіону за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством, у встановленому порядку.

 

Керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Толочко І.М. повідомив, що є витяг із засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах ветеранів, і коли буде розглядатися питання про обласний бюджет, потрібно озвучити пропозицію головного розпорядника коштів щодо вирішення даного питання.

 

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. запропонував виділити кошти для виготовлення нової проектно-кошторисної документації для проведення реконструкції приміщення обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради.

 

Перший заступник голови обласної ради Ширма В.В. зазначив, що відновлення проектно-кошторисної документації для проведення реконструкції приміщення обласного онкологічного диспансеру повинно здійснюватись відповідно до спільних пропозицій обласної ради та облдержадміністрації.

 

Заступник голови обласної ради Рибак Н.І. повідомила, що депутат обласної ради Гула Р.М. з головним лікарем обласного онкологічного диспансеру вивчали приміщення сучасної казарми та поліклініки, які не використовуються та знаходяться у прекрасному місці смт Озерного. Розглядається питання застосування даних приміщень під хоспіс. Якщо зараз неможливо розглянути питання щодо виділення коштів на будівництво обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради, можливо, краще зробити ревізію вивільнених приміщень.

 

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах ветеранів Раупов Р.Б. зазначив, що такі приміщення є і на території Станишівської районної лікарні

 

Голова облдержадміністрації Машковський С.О. та заступник голови обласної ради Рибак Н.І. зазначили, що дане питання потребує додаткового вивчення.

 

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що відновлення проектно-кошторисної документації для проведення реконструкції приміщення обласного онкологічного диспансеру вимагає у багато разів менше коштів, ніж будівництво нового приміщення. Запропонувала створити комісію з вивчення даного питання, провести ревізію вільних приміщень.

 

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності рекомендовано дане питання розглянути окремо, створивши для його вивчення робочу групу.

 

Член фракції Опозиційний блок в обласній раді Чорноморець О.П. зазначив, що на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Торбас О.М. підтвердив факт аварійності приміщення обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради. Підтримав пропозицію щодо винайдення приміщення та виділення коштів для виготовлення нової проектно-кошторисної документації для проведення реконструкції приміщення обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради.

 

ВИРІШИЛИ:

  1. Внести дане питання на розгляд обласної ради.
  2. Доручити профільній комісії обласної ради спільно з представниками облдержадміністрації створити робочу групу з вивчення питання виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення реконструкції приміщення обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради та ревізійної перевірки приміщень комунальної власності, придатних для розміщення відділень онкологічного диспансеру.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

 

  1. СЛУХАЛИ: Члена фракції Опозиційного блоку в обласній раді Чорноморця О.П. (Опозиційний блок) про внесення на розгляд обласної ради питання щодо реформи децентралізації влади як фактору оптимізації організаційно-правового забезпечення політичної системи та утримання соціальної інфраструктури.

 

ВИРІШИЛИ: Відповідно до Регламенту роботи обласної ради, підготувати і розглянути питання щодо реформи децентралізації влади як фактору оптимізації організаційно-правового забезпечення політичної системи та утримання соціальної інфраструктури з подальшим обговоренням його на наступній сесії обласної ради.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

3. СЛУХАЛИ: Голову фракції Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді Смичка І.А. про включення у порядок денний питання про звернення депутатів Житомирської обласної ради до ВРУ не голосувати за особливий статус Донбасу.

 

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що це питання буде розглядатися не зараз, а на наступній сесії Верховної Ради України, оскільки очікується рішення Конституційного суду України. Запропонувала підготувати та зареєструвати такий проект рішення.

Голова обласної ради Лабунська А.В. подякувала усім за роботу та оголосила засідання президії обласної ради закритим.

Голова обласної ради                                                                      А.В. Лабунська