• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Протоколи президії
  • Рік документа: 2016

trizyb1

Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
президія обласної ради

30.03.16                                                                                                       м. Житомир

Із 14 членів президії присутніх -12 (додаток 1),

запрошених - 13 (додаток 2)

         Відкрила та вела засідання голова обласної ради Лабунська А.В.

1. СЛУХАЛИ: Про перелік питань, які планується розглянути на 4 сесії обласної ради 31.03.16.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що на розгляд президії вносяться питання, підготовлені згідно з вимогами Закону України "Про доступ до публічної інформації" та перелік питань, які розглянуті на засіданнях постійних комісій, але не оприлюднені чи оприлюднені у більш пізній строк, ніж встановлено Законом України "Про доступ до публічної інформації".

Запропонувала на першому пленарному засіданні розглянути питання, підготовлені згідно з вимогами Закону України "Про доступ до публічної інформації", а потім зробити перерву у засіданні.

Нагадала, що не всі фракції подали пропозиції щодо розподілу фракційних коштів та попросила найближчим часом визначитись.

ВИРІШИЛИ: Затвердити порядок проведення сесії обласної ради в цілому.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

2. СЛУХАЛИ: Про узгодження окремих питань.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що питання 10. Про внесення змін у Положення про постійні комісії обласної ради VII скликання, 20.3. Про встановлення орендної плати бюджетним установам та 20.9. Про внесення змін до складу ліквідаційної комісії, затвердженої рішенням обласної ради від 29.11.05 №836  “Про ліквідацію відкритого акціонерного товариства “Малинський “Райагропостач”, зі змінами, пропонується зняти з розгляду.

Зауважила, що для вивчення питання про встановлення орендної плати бюджетним установам необхідно створити робочу групу.

ВИРІШИЛИ: Зняти з розгляду питання 10. Про внесення змін у Положення про постійні комісії обласної ради VII скликання, 20.3. Про встановлення орендної плати бюджетним установам та 20.9. Про внесення змін до складу ліквідаційної комісії, затвердженої рішенням обласної ради від 29.11.05 №836  “Про ліквідацію відкритого акціонерного товариства “Малинський “Райагропостач”, зі змінами.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що пропонується внести на розгляд обласної ради питання, які потребують невідкладного вирішення, а саме:

1. Про внесення змін до обласної Програми щодо виконання заходів Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на 2011-2016 роки.

2. Про внесення змін до регіональної (комплексної) цільової соціальної Програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2013-2017 роки.

3. Про обласну Програму забезпечення діяльності Центру допомоги учасникам АТО на 2016-2018 роки.

4. Про внесення змін до Програми матеріально-технічного забезпечення частин, установ Збройних Сил України, Житомирського обласного військового комісаріату, Житомирського прикордонного загону, підрозділів Національної поліції України, Служби безпеки України, Національної гвардії України в Житомирській області.

5. Про відмову у погодженні надання спеціальних дозволів на користування надрами.

ВИРІШИЛИ: Внести на розгляд обласної ради вищевказані питання як такі, що потребують невідкладного вирішення.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

        

         Член фракції БПП «Солідарність» в обласній раді Нусбаум С.А. повідомив, що фракція вносить пропозицію розглянути на сесії питання «Про звернення до Верховної ради України щодо підтримки проекту Закону України «Про віднесення земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності територіальних громад» № 3510. Проект рішення уже підготовлено.

ВИРІШИЛИ: Внести на розгляд обласної ради питання «Про звернення до Верховної ради України щодо підтримки проекту Закону України № 3510» як таке, що потребує невідкладного вирішення.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

         Член фракції «Об’єднання «Самопоміч» Жабокрицький Є.В. порушив питання щодо створення добровільних об’єднань територіальних громад та зазначив, що багато проблемних питань з цього питання виникає у Попільнянському районі..

         Член фракції РПЛ в обласній раді Крамаренко С.М. зауважив, що сільські голови створюють супротив у питаннях добровільних об’єднань територіальних громад.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала провести зібрання і заслухати керівників усіх районів області з даного питання, а також зауважила, що потрібно проводити громадські слухання за участі депутатів обласної ради, надавати громадянам роз’яснення щодо створення добровільних об’єднань територіальних громад.

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. зазначив, що суть даної реформи – створити  спроможні дієздатні громади. Запропонував організувати поїздку у Попільнянський район з метою переконати сільських голів.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що надійшла інформація, що у день проведення сесії обласної ради відбудеться мітинг громадян стосовно прозорості формування комунальних тарифів. Запропонувала під час сесії створити робочу групу для з’ясування причин зібрання та включити у порядок денний питання «Про підтримку резолюції учасників мітингу щодо прозорості формування комунальних тарифів».

ВИРІШИЛИ: Внести на розгляд обласної ради питання стосовно прозорості формування комунальних тарифів.

                                               ( за – 12,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 0,

                                               не гол. – 0)

         Член фракції РПЛ в обласній раді Крамаренко С.М. вніс пропозицію включити у порядок денний питання «Про внесення змін у рішення обласної ради від 01.08.06 № 58 "Про розподіл коштів перевиконання доходної частини загального фонду обласного бюджету", зі змінами», оскільки депутати отримають дієвий механізм для матеріальної діяльності.

         Голова постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань Галагуза О.В. повідомила, що фракція «Об’єднання «Самопоміч» в обласній раді утримується з даного питання до обговорення його на засіданні фракції.

         Голова фракції УКРОП в обласній раді Раупов Р.Б. та голова фракції «Свобода» Кізін С.В. повідомили, що фракції підтримують дане питання.

         Заступник голови обласної ради Рибак Н.І. повідомила, що фракція «Опозиційний блок» в обласній раді теж утримується стосовно підтримки даного проекту рішення до обговорення його на засіданні фракції.

         Голова фракції «Батьківщина» в обласній раді Кропивницький В.М. повідомив, що перед сесією відбудеться засідання фракції, на якому буде розглядатися дане питання, зараз члени фракції утримуються стосовно його прийняття.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування пропозицію про внесення на розгляд обласної ради питання «Про внесення змін у рішення обласної ради від 01.08.06 № 58 «Про розподіл коштів перевиконання доходної частини загального фонду обласного бюджету», зі змінами» або відкладення його розгляду до остаточного з’ясування  на засіданнях фракцій.

                                               ( за – 4,

                                               проти – 0,

                                               утр. – 8,

                                               не гол. – 0)

ВИРІШИЛИ: Не вносити на розгляд обласної ради даний проект рішення.

         Голова фракції УКРОП в обласній раді Раупов Р.Б. порушив питання щодо дисципліни та одностайної позиції у фракціях в обласній раді при прийнятті рішень. Запропонував зібрати погоджувальні підписи депутатів та у залі засідань прийняти рішення з питання «Про внесення змін у рішення обласної ради від 01.08.06 № 58 «Про розподіл коштів перевиконання доходної частини загального фонду обласного бюджету», зі змінами».

         Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала до наступного пленарного засідання четвертої сесії обговорити дане питання у фракціях та надати свої пропозиції. Повідомила, що всі голосування з даного питання будуть оприлюднені у ЗМІ.

         Член фракції «Об’єднання «Самопоміч» Жабокрицький Є.В. поцікавився, чи залучені правоохоронні органи до вивчення обставин здійснення закупівель фармацевтичних  препаратів.

Голова обласної ради Лабунська А.В. відповіла, що всі документи будуть передані у прокуратуру. Повідомила, що готується спільне розпорядження голів обласної ради та облдержадміністрації про заходи щодо прозорого та ефективного використання коштів обласного бюджету, у якому йдеться про забезпечення обов’язкового введення Книги реєстрації проблемних питань в установах та закладах, що фінансуються з обласного бюджету, відповідних галузей (освіта, охорона здоров’я та ін.), про визначення розмірів фінансування з обласного бюджету установ та закладів, їх штатні розписи, обсяги сплати комунальних платежів, інших витрат для вирішення проблемних питань господарської діяльності установи, в тому числі здача в оренду вільних приміщень, надання платних послуг тощо.

         Для визначення ефективного використання коштів установи та заклади, що фінансуються з обласного бюджету, подаватимуть річні та піврічні звіти щодо вирішення проблемних питань господарської діяльності, в тому числі здача в оренду вільних приміщень, надання платних послуг тощо.

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. поцікавився, як бути з тими округами, за якими немає закріплених депутатів.

         Член фракції РПЛ в обласній раді Крамаренко С.М. повідомив, що фракція вирішила половину коштів розподіляти рівномірно по всіх округах, а частина буде виділятися з обласного бюджету.

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. зауважив, що є багато першочергових потреб, вирішення яких передбачає виділення коштів з обласного бюджету, зокрема, це галузь «охорони здоров’я», питання забезпечення харчуванням дітей у соціальних закладах тощо, тому спочатку потрібно наповнити обласний бюджет, а потім вирішувати, на які цілі його розподіляти.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що основним розпорядником коштів є облдержадміністрація та профільні департаменти, які не зобов’язані узгоджувати з обласною радою розподіл видатків, зауважила, що потрібно припиняти безконтрольне використання коштів обласного бюджету комунальними установами та організаціями обласної ради і подякувала голові облдержадміністрації Машковському С.О. за конструктивну співпрацю.

         Голова постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань Галагуза О.В. запропонувала не підтримувати пункт 1.10 проекту рішення «Про встановлення орендної плати» про встановлення орендної плати у розмірі 1грн. у рік Житомирській обласній організації ветеранів, у зв’язку з тим, що необхідно вивчити діяльність цієї організації.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. наголосила, що це питання не є компетенцією обласної ради, вивчить і надасть висновки про її роботу Служба безпеки України, і, у разі виявлення факту протиправних дій, буде невідкладно розглянуте питання про розірвання договору оренди з Житомирською обласною організацією ветеранів. Наголосила, що молодь має з повагою ставитися до ветеранів.

         Член постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності Кропачов Д.І. зазначив, що у проекті рішення про злиття 3-х аптек в 1 комунальне підприємство допущено технічну помилку, адже члени комісії одноголосно проголосували за назву «КП Житомироблфарм» Житомирської обласної ради, а в проекті зазначено «Житомирфарм».

         Начальник управління майном виконавчого апарату обласної ради Казьмірик В.І. зазначив, що назву встановлює орган, який створює підприємство, і вона звучить «КП «Житомирфарм» Житомирської обласної ради.

         Голова обласної ради Лабунська А.В. внесла пропозицію доручити управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації доповісти на сесії з питань, які виникнуть стосовно роботи МРТ та наголосила, що для введення контрастної речовини необхідно придбати спеціальний дорого вартісний шприц, тому вищевказане управління має до наступного пленарного засідання сесії надати свої пропозиції щодо виділення коштів на ці цілі.

Запропонувала на засіданні постійної профільної комісії обласної ради розглянути порядок функціонування МРТ, адже апарат повинен працювати виключно безкоштовно, а не на комерційній основі, та доручити управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації розробити Програму або Положення  про використання магнітно-резонансного томографа.

         Голова фракції УКРОП в обласній раді Раупов Р.Б. порушив питання про припинення комунальних підприємств „Аптека „Міжлікарняна” Житомирської обласної ради,аптека „Дитяча” Житомирської обласної ради, „Аптека № 227” Житомирської обласної ради шляхом їх злиття в одне комунальне підприємство „Житомирфарм” Житомирської обласної ради, повідомив, що постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів відклала його розгляд.

         Щодо використання магнітно-резонансного томографа, зазначив, що питання щодо його безкоштовного використання розглядалося на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради. Підтримав пропозицію щодо створення спільно з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації Положення про безкоштовне використання МРТ.

         Голова облдержадміністрації Машковський С.О. звернувся до голів фракцій та постійних комісій обласної ради з проханням коректно ставитись до керівників структурних підрозділів облдержадміністрації під час засідань комісій.

Голова обласної ради Лабунська А.В. подякувала усім за роботу та оголосила засідання президії обласної ради закритим.

Голова обласної ради                                                                      А.В. Лабунська