• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Рішення
  • Рік документа: 2020

trizyb1Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
РІШЕННЯ

 Тридцять перша сесія                                                                            VІI скликання

від 25.06.2020 № 1904

Про внесення змін у рішення
обласної ради від 21.12.2017 № 880
«Про обласну Програму охорони
навколишнього природного середовища
в Житомирській області на
2018-2022 роки», зі змінами

Відповідно до статті 6 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», з метою реалізації державної політики України у галузі охорони довкілля, активізації роботи зі здійснення природоохоронних заходів та визначення пріоритетних напрямків з охорони навколишнього природного середовища, розглянувши подання обласної державної адміністрації від 20.05.2020 № 2673/2-20/46, враховуючи рекомендації постійних комісій обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів від 18.06.2020, з питань бюджету і комунальної власності від  22.06.2020,  обласна рада

ВИРІШИЛА:

  1. Внести зміни у рішення обласної ради від 21.12.2017 № 880 «Про обласну Програму охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області на 2018-2022 роки», зі змінами, а саме:

1.1. У тексті рішення та додатка до нього слова «департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації» замінити словами «Департамент регіонального розвитку» у відповідних відмінках.

1.2. У додатку до рішення розділ «1. Загальна характеристика Програми» викласти у новій редакції:

1

2

3

1.

Ініціатор розроблення Програми

Житомирська обласна державна адміністрація, Житомирська обласна рада

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

Доручення голови Житомирської облдержадміністрації від 08.12.2017 № 5996

3.

Розробник Програми

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації

4.

Співрозробники Програми

-

5.

Відповідальний виконавець Програми

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації

6.

Учасники Програми

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації;

Департамент регіонального розвитку облдержадміністрації;

Поліський природний заповідник;

Обласна рада

7.

Термін реалізації Програми

2018-2022 роки

8.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Обласний бюджет

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

У межах фінансового ресурсу

 

У тому числі бюджетних коштів:

 
 

- з них коштів обласного бюджету

У межах фінансового ресурсу

10.

Основні джерела фінансування Програми

Обласний фонд охорони навколишнього природного середовища

1.3. У додатку до рішення розділ  «2. Визначення проблем, на розв’язання якої спрямована Програма» викласти у новій редакції:

«2. Визначення проблем, на розв’язання якої спрямована Програма

Проблема екологічного стану водних об’єктів є актуальною для всіх водних басейнів Житомирщини. Основною причиною забруднення поверхневих вод області є скид неочищених та частково очищених комунально-побутових і промислових стічних вод безпосередньо у водні об’єкти та через систему міської каналізації. Більшість комплексів очисних споруд перевантажена і працює неефективно. У незадовільному  технічному стані перебуває  значна частина каналізаційних мереж, спрацьована і потребує заміни переважна більшість технологічного обладнання. Внаслідок цього переважна кількість зворотних вод скидається значною мірою забрудненими.

Екологічною проблемою  області є проблема зберігання, утилізації та знешкодження відходів, що справляють негативний вплив на стан довкілля. Відходи є одним з найбільш вагомих факторів забруднення навколишнього середовища і негативного впливу на всі компоненти довкілля, оскільки вони призводять до забруднення підземних та поверхневих вод, атмосферного повітря, земельних ресурсів, ведуть до зменшення обсягів сільськогосподарського виробництва.

Проблема негативного впливу відходів на навколишнє середовище є однією з найбільш болючих у регіоні. Щорічно обсяги накопичення відходів збільшуються, виникають несанкціоновані звалища, не вирішується проблема поводження з небезпечними відходами. У селищах та містах області всього нараховується 845 сміттєзвалищ та 4 полігони для збирання і зберігання твердих побутових відходів.

         Пріоритетом у поводженні з відходами має стати діяльність, спрямована на зменшення утворення відходів, роздільне збирання твердих побутових відходів і залучення відходів у процеси виробництва як ресурсів сировини та енергії. Важливим питанням є будівництво заводу по сортуванню і переробці ТПВ.

Значною проблемою є складування промислових відходів, а саме: здійснення заходів з видалення та оброблення проммайданчиків діючих та зупинених каменеобробних підприємств від твердих побутових відходів і перевезення, накопичення та розміщення цих відходів на спеціальних полігонах, а також надання інших послуг у цій сфері із залученням спеціального обладнання і потужностей з їх переробки для вирішення питань утилізації та використання в будівельній та шляхобудівельній галузях.

 Надзвичайно гострою проблемою є безпечне зберігання та утилізація непридатних хімічних засобів захисту рослин. Згідно з даними інвентаризації, станом на 01.01.2017 в області налічується 392,18 тонн хімічних засобів захисту рослин.   Умови зберігання більшості цих хімічних речовин є незадовільними, складські приміщення знаходяться в аварійному стані.

Основними екологічними проблемами в сфері охорони та раціонального використання земельних ресурсів є:

– деградація високопродуктивних земель у результаті нераціонального сільськогосподарського використання;

– деградація земельних ресурсів, обумовлена водною і вітровою ерозією, розширення площ порушених земель;

– інтенсивне сільськогосподарське використання малопродуктивних земель та радіоактивне забруднення ґрунтів.

Роль тваринного світу в житті людини, надзвичайно велика. Діяльність людини призводить до погіршення екологічних умов місць перебування тварин і, як результат, - до зменшення їх чисельності, видового складу та може призвести до їх знищення. Незважаючи на те, що тваринний світ - це відновлювані природні ресурси, завдання щодо його збереження, охорони і відтворення мають бути одними із пріоритетних при вирішенні екологічних проблем.

         У природно-заповідній справі Житомирщини існує ряд проблем, які потребують негайного вирішення. Насамперед, це необхідність збільшення площ природно-заповідного фонду, відсутність належної охорони природно-заповідних об’єктів, розташованих на землях землекористувачів – заказників, заповідних урочищ, пам’яток природи інших територій природно-заповідного фонду. Потребують урегулювання питання охорони рослинного і тваринного світу на територіях природно-заповідного фонду. В області спостерігається недостатній рівень природоохоронної культурно-просвітницької діяльності.

          Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища, невід’ємною частиною середовища проживання переважної кількості живих організмів. Вирішення проблеми забруднення атмосфери внаслідок викидів транспорту, лісових пожеж, діяльності підприємств, систем опалення, тощо належить до пріоритетних завдань екологічної політики України, зокрема й Житомирської області.

          Лісові системи – найважливіша складова біосфери. Збереження лісів, їх раціональне використання – необхідна умова життєзабезпечення людства. Ліс, як важливий компонент біосфери, забезпечує її екологічну рівновагу. Ліс - це  не лише ресурс, а й середовище життя для величезної кількості його мешканців, має санітарно-гігієнічне, культурне, курортне, естетичне та екологічне значення.

Екологічна освіта і виховання – це проблема першочергового значення, без якої неможливо поліпшити стан навколишнього природного середовища.

Потрібно проводити роботу з питань екологічного виховання молодого покоління, що сприятиме дбайливому ставленню до природи, формуванню екологічної культури тощо.

Можливість ефективного формування та реалізації дієвих заходів з охорони навколишнього природного середовища безпосередньо пов’язується з потребою концентрації наукових знань та інформації відповідно до пріоритетних напрямів регіональної екологічної політики, опрацюванням існуючих наукових знань та інформації, проведенням наукових пошуків за відповідними напрямами та науковим опрацюванням природоохоронних проектів, заходів та управлінських рішень.

Важливою частиною є запровадження та обслуговування функціонування державної системи моніторингу навколишнього природного середовища, автоматизованих геоінформаційних систем та приладів, розроблення регіональної екологічної програми. 

1.4. У таблиці «Напрями діяльності та заходи Програми» розділу             «5. Перелік завдань (напрямів), заходів Програми та результативні показники» додатка до рішення викласти у новій редакції пункт  9,  а саме:

 

Напрями діяльності та заходи Програми

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

   

№ з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів Програми

Термін вико-нання заходу

Виконавці

Джерела фінансу-вання

Орієнтов-ні обсяги фінансу-вання

тис.грн

Очікуваний результат

   

1

2

3

4

5

6

7

8

   

9

Охорона та раціональне використання природних ресурсів

Розроблення проєктів створення об’єктів природно-заповідного фонду

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Формування розгалуженої мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду області. Збереження природних комплексів, екосистем, окремих видів флори і фауни, унікальних та типових ландшафтів

   
               

Встановлення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду в натурі відповідно до законодавства

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Збереження природних комплексів, екосистем, окремих видів флори і фауни, унікальних та типових ландшафтів

   

Вжиття заходів    щодо   охорони   територій   і об’єктів природно-заповідного  фонду   та   боротьби   з   браконьєрством

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Збереження природних комплексів, екосистем, окремих видів флори і фауни, унікальних та типових ландшафтів

   
Придбання спеціального обладнання, транспортних засобів і засобів зв'язку, віднесених до організацій заповідників та  інших природо-охоронних установ

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА, Поліський природний заповідник
Обласна рада

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Збереження природних комплексів, екосистем, окремих видів флори і фауни, унікальних та типових ландшафтів

   

Вжиття заходів з недопущення та ліквідації лісових і степових пожеж, пожеж в екосистемах, торфовищах та їх наслідків

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

 Зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій. Збереження природних комплексів, екосистем, окремих видів флори і фауни, унікальних та типових ландшафтів

   

1

2

3

4

5

6

7

8

   

9

Охорона та раціональне використання природних ресурсів

Вжиття заходів з ліквідації наслідків буреломів,сніголомів,вітровалів,негативних  наслідків  техноген-ного впливу на лісові ресурси, затрати на їх охорону і відтворення

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій

   
Вжиття заходів  щодо охорони, науково обгрунтованого, невиснажливого використання і відтворення тваринного світу

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-

ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Збереження та поліпшення середовища існування обʼєктів тваринного світу, забезпе-чення умов збереження всього видового і популяційного різноманіття тварин

   
   

Виготовлення проектної документації, будівництво та реконструкція протиерозійних, гідротехнічних споруд

 

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-

ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Охорона земель, зменшення площі деградованих земель

   

       

  1.5. Пункти  11, 12, 13, 14 вважати, відповідно, пунктами 13, 14, 15, 16.

1.6. Доповнити  таблицю «Напрями діяльності та заходи Програми» розділу «5. Перелік завдань (напрямів), заходів Програми та результативні показники» додатка до рішення пунктами  10, 11, 12, нового змісту, а саме:

   

Напрями діяльності та заходи Програми

   

№ з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів Програми

Термін вико-нання заходу

Виконавці

Джерела фінансу-вання

Орієнтов-ні обсяги фінансу-вання

тис.грн

Очікуваний результат

   

1

2

3

4

5

6

7

8

   

10

Здійснення державного моніторингу

Запровадження та обслуговування функціонування систем моніторингу навколишнього природного середовища, розроблення державних цільових і регіональних екологічних програм 

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-

ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Забезпечення збирання, оброблення, збереження та проведення аналізу інформації про стан ОНПС, розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень у галузі ОНПС, а також інформування населення про його стан

   

1

2

3

4

5

6

7

8

   

11

Охорона атмосферного повітря

Вжиття заходів з охорони атмосферного повітря

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Збереження та відновлення природного стану атмосферного повітря, створення сприятливих умов для життєдіяль-ності,забезпе-чення екологіч-ної  безпеки та запобігання шкідливому впливу атмос-ферного повіт-ря на здоров’я людей та навколишнє природне середовище

   

12

Охорона і раціональне використання земель

Вжиття заходів, спрямованих на раціональне використання земель, захист від шкідливого антропогенного впливу, відтворення і підвищення родючості ґрунтів, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронно-го, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення

2018-2022

Управління екології та природних ресурсів ОДА, Департамент регіонального розвитку ОДА

Облас-ний фонд ОНПС

У межах фінан-сового ресурсу

Раціональне використання, відтворення та підвищення родючості ґрунтів, інших корисних властивостей землі, збереження екологічних функцій ґрунтового покриву та охорони довкілля

   
  1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів.

Голова обласної ради                                                                        В.В. Ширма