• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Рішення
  • Рік документа: 2020

trizyb1Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
РІШЕННЯ

Тридцять перша сесія                                                                         VII скликання

Від 25.06.2020            № 1900

Про внесення змін у рішення
обласної ради від 18.12.2019 №1721

Відповідно до ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши подання обласної державної адміністрації від  01.06.2020 № 2877/2-20/46, враховуючи рекомендації постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку від 16.06.2020, з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів від 18.06.2020, з питань бюджету і комунальної власності від 22.06.2020,  обласна рада

ВИРІШИЛА:

 

  1. Внести зміни у рішення обласної ради від 18.12.2019 №1721 «Про Програму економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2020 рік», а саме:

1.1. Підпункт 2.2.3.  «Ринок праці» пункту 2.2.3. «Доходи населення та розвиток ринку праці» розділу 2.2. «Проблемні питання та завдання економічного і соціального розвитку області у 2020 році» частини «Мета, завдання та заходи економічного і соціального розвитку області у 2020 році»  додатка до рішення викласти у новій редакції:

«Проблемні питання:

Дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили: 39 % безробітних мають вищу освіту (в Житомирському міському центрі зайнятості – 71 %), а 64 % вакансій – за робітничими професіями.

Низький розмір заробітної плати у вакансіях.

Обмежені можливості для отримання роботи у сільській місцевості.

Ускладнення ситуації на ринку праці у зв’язку із запровадженими заходами із запобігання поширенню респіраторної хвороби COVID-19 (призупинення діяльності суб'єктів господарювання).

Зростання кількості зареєстрованих безробітних в області з одночасним зменшенням кількості заявлених підприємствами службі зайнятості вакансій. Співвідношення зареєстрованих безробітних та наявних вакансій порівняно з показником у минулому році зросло удвічі: з 4 осіб станом на 01.05.2019 до     11 осіб станом на 01.05.2020.

Завдання:

Використання сучасних інформаційних технологій для розвитку профорієнтаційних та профдіагностичних послуг.

Продовження роботи в територіальних громадах, надання працівниками центрів зайнятості усіх соціальних послуг.

Проведення профорієнтаційної роботи.

Організація професійного навчання безробітних з метою подолання дисбалансу на ринку праці.

Запровадження інституту консультанта роботодавця.

Запровадження послуг спеціалізованого фахівця з питань  працевлаштування особливої категорії громадян з числа безробітних.

Застосування сучасних методів у роботі, а саме:

- «гаряча лінія» державної служби зайнятості;

- дистанційне та дуальне навчання безробітних;

- профілювання безробітних та соціальний супровід за методом «кейс-менеджменту»;

- застосування інтернет-ресурсу з електронними кабінетами для роботодавців та шукачів роботи.

Вжиття місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування комплексу заходів із мінімізації негативних економічно-соціальних наслідків від епідемії, сприяння створенню робочих місць, залучення до ринку праці безробітних.

Інструменти виконання:

 Обласна програма зайнятості населення на 2018-2020 роки.

План заходів на 2018-2020 роки з реалізації Стратегії розвитку Житомирської області на період до 2020 року.

Програма економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2020 рік.

Очікувані результати:

Підвищення рівня зайнятості та зниження рівня безробіття населення.

Допомога безробітним з отримання легальної роботи.

Ефективна реалізація державної політики зайнятості.

Створення робочих місць.

Збільшення надходжень до місцевих бюджетів.».

1.2. Напрям «Ринок праці» підрозділу «Соціальні стандарти та рівень життя населення» таблиці розділу 2.3. «Заходи економічного і соціального розвитку області у 2020 році» доповнити пунктом 14 такого змісту:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

14

 

 

 

 

 

 

 

 

Надання фінан-сової допомоги на створення робочих місць  з метою мінімізації та подолання негативних наслідків на ринку праці, зумовлених необхідністю запровадження карантинних заходів для запобігання поширенню гострої респіра-торної хвороби COVID-19, спричиненої  коронавірусом SARS-CoV-2,   згідно з Порядком (додаток 9 до Програми)

Департа-мент праці, соціальної та сімейної політики облдерж-адміністра-ції

 

2020

У межах коштів, передбачених обласним бюджетом, на умовах співфінан-сування з місцевих бюджетів

У межах коштів, передба-чених обласним бюджетом, на умовах співфінан-сування з місцевих бюджетів

-

У межах коштів, передба-чених обласним бюдже-том, на умовах співфі-нансуван-ня з місцевих бюджетів

У межах коштів, перед-бачених місце-вим бюдже-том

-

 

 

 

 

 

Мінімізація та подолання негативних наслідків на ринку праці, зумовлених необхідністю запровадження карантин-них заходів для запобі-гання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19; залучення безробітних до ринку праці та ство-рення нових робочих місць; додаткове матеріальне забезпечення громадян

1.3. Пункт 2.3 розділу 2. «Право на одержання Компенсації» додатка 6 до Програми «Порядок часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого і середнього підприємництва для реалізації бізнес-проектів» доповнити підпунктом 2.3.3: «2.3.3. Груп секції І «Тимчасове розміщування й організація харчування», зокрема 55.1. «Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування» (з кількістю до 10 номерів), 55.2. «Діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання»,           56.1. «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування,                56.2. «Постачання готових страв» (крім суб’єктів підприємництва, які здійснюють виробництво та/або реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів визначених груп секції І).».

1.4. Пункт 1.7 розділу 1. «Загальні положення» додатка 6 до Програми «Порядок часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого і середнього підприємництва для реалізації бізнес-проектів» доповнити абзацом 3 наступного змісту:

«У разі виникнення у позичальників, яким надається компенсація, економічних проблем, зумовлених обмежувальними заходами, пов’язаних з пандемією, розрахунок банком суми компенсації по таких позичальниках проводиться з урахуванням реструктуризації кредиту, що обслуговується банком, відповідно до вимог законодавчих та нормативно – правових актів України, прийнятих у зв’язку з необхідністю запровадження карантинних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (дія даного абзацу втрачає чинність у порядку та строки, визначені чинним законодавством України).

1.5. Пункт 3.10 розділу 3 «Суб’єкти підприємництва, які не мають права на одержання Компенсації» додатка 6 до Програми «Порядок часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого і середнього підприємництва для реалізації бізнес-проектів» викласти у новій редакції:

«3.10. Отримують будь – яку іншу за видами фінансову підтримку за рахунок коштів обласного бюджету, строк надання якої не закінчився.».

1.6. Зміст Заявки на участь у конкурсі на отримання часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, що надаються банківськими установами на реалізацію бізнес-проектів у рамках Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2020 рік додатка 1 до Порядку часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого і середнього підприємництва для реалізації бізнес-проектів додатка 6 до Програми  доповнити абзацом такого змісту:

«Підтверджую, що не отримую будь – яку іншу за видами фінансову підтримку, строк надання якої не закінчився, за іншими програмами за рахунок коштів обласного  бюджету.».

1.7. Пункт 1.5 розділу 1 «Загальні положення» додатка 7 до Програми «Порядок надання і використання коштів обласного бюджету, що спрямовуються суб’єктам малого та середнього підприємництва для виплати часткового відшкодування вартості придбаних основних засобів»  викласти у новій редакції:

«1.5. Кошти з обласного бюджету спрямовуються протягом дії Програми в межах асигнувань, передбачених в обласному бюджеті на поточний рік, для виплати суб’єктам підприємництва часткового відшкодування придбаних протягом поточного року основних засобів у розмірі 10 відсотків вартості (без урахування податку на додану вартість), вартість яких зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують їх оплату.

Загальний розмір суми відшкодування становить не більше 100 тис. грн для одного суб’єкта підприємництва один раз у бюджетний рік.».

1.8. Пункт 2.4 розділу 2 «Право на одержання Відшкодування» додатка 7 до Програми «Порядок надання і використання коштів обласного бюджету, що спрямовуються суб’єктам малого та середнього підприємництва для виплати часткового відшкодування вартості придбаних основних засобів» викласти у новій редакції:

2.4. «Працюють у межах видів діяльності, згідно з КВЕД 2010, що підпадають під перелік:

2.4.1. Усіх груп секції С «Переробна промисловість» (крім розділу 12 «Виробництво тютюнових виробів» та підрозділів 11.01 «Дистиляція, ректифікація та змішування алкогольних напоїв», 11.02 «Виробництво виноградних вин», 11.03 «Виробництво сидру та інших плодово-ягідних вин», 11.04 «Виробництво інших недистильованих напоїв із зброджувальних продуктів», 11.05 «Виробництво пива», 11.06 «Виробництво солоду» розділу 11 «Виробництво напоїв»).

2.4.2.  Усіх груп секції А «Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство» (крім групи 01.7 «Мисливство, відловлювання тварин і надання пов’язаних із ними послуг»), які мають у власності та користуванні не більше 200 га земель сільськогосподарського призначення.

2.4.3. «Груп секції І «Тимчасове розміщування й організація харчування», зокрема  55.1 «Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування» (з кількістю до 10 номерів), 55.2 «Діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання»,           56.1 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування»,           56.2. «Постачання готових страв» (крім суб’єктів підприємництва, які здійснюють виробництво та/або реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів визначених груп секції І).

1.9. Пункт 3.10 розділу 3 «Суб’єкти підприємництва, які не мають права на одержання Відшкодування» додатка 7 до Програми «Порядок надання і використання коштів обласного бюджету, що спрямовуються суб’єктам малого та середнього підприємництва для виплати часткового відшкодування вартості придбаних основних засобів» викласти у новій редакції:

«3.10. Отримують будь – яку іншу за видами фінансову підтримку за рахунок коштів обласного бюджету, строк надання якої не закінчився.».

1.10. Останній абзац тексту Заявки на розгляд документів по наданню і використанню коштів обласного бюджету, що спрямовуються суб’єктам малого та середнього підприємництва для виплати часткового відшкодування вартості придбаних основних засобів додатка 1 до Порядку надання і використання коштів обласного бюджету, що спрямовуються суб’єктам малого та середнього підприємництва для виплати часткового відшкодування вартості придбаних основних засобів додатка 7 до Програми викласти у новій редакції:

«Підтверджую, що не отримую будь – яку іншу за видами фінансову підтримку, строк надання якої не закінчився, за іншими програмами за рахунок коштів обласного бюджету.».

1.11. Додаток до рішення доповнити додатком 9 до Програми «Порядок надання фінансової допомоги на створення робочих місць  з метою мінімізації та подолання негативних наслідків на ринку праці, зумовлених необхідністю запровадження карантинних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої  коронавірусом SARS-CoV-2»  (додається).

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку.

Голова обласної ради                                                                               В.В. Ширма

Додаток до рішення