• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Рішення
  • Рік документа: 2017



trizyb1
Україна  

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
РІШЕННЯ

Тринадцята  сесія                                                                                VІІ скликання   

від    02.11.17     №   861    

Про подолання наслідків радянської
окупації в мовному середовищі
Житомирської області

Відповідно до ст. 10 Конституції України, ст.ст. 11, 18, 24, 26 Закону України «Про засади державної мовної політики», рішення Конституційного суду України від 14 грудня 1999 року  № 10-рп/99 у справі за конституційними поданнями 51 Народного депутата України про офіційне тлумачення положень ст. 10 Конституції України щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України (справа про застосування української мови), враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської роботи, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності від 23.10.2017 , обласна рада
ВИРІШИЛА:
1. Рекомендувати, що в Житомирській області мовою роботи, діловодства і документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна мова – українська.
2. Рекомендувати, що на території Житомирської області рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо-, фото-, відеорекламної продукції, цінники на товари  повинні оформлюватися українською мовою. У випадку, якщо вивіска суб’єкта господарської діяльності є відображенням зареєстрованого знака іноземною мовою, встановлення такої вивіски можливе лише за умови  обов’язкового зазначення її перекладу чи транслітерації українською мовою рівновеликим шрифтом.
3. Рекомендувати, що у Житомирській області у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова – українська. Надавач послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися з отримувачем послуг (клієнтом) державною мовою. Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта  у   випадку,   якщо   надавач  послуг  ними  володіє.    У   всіх   закладах громадського харчування, торгівлі обов’язкове складання меню державною мовою. При обслуговуванні відвідувачів, персонал зобов’язується надавати меню написане українською мовою.  На вимогу відвідувача може бути надане меню будь-якою іншою мовою, за наявності.
4.Суб’єктам господарської діяльності, що надають послуги у сфері обслуговування споживачів на території Житомирської області, неухильно дотримуватися вимог статті 10 Конституції України. Обслуговування відвідувачів будь-якою іншою мовою є неповагою до них та містить в собі ознаки порушення прав споживачів.
5. Доручити Житомирській обласній державній адміністрації, її структурним підрозділам, підприємствам, установам та організаціям комунальної форми власності, що знаходяться на території області, при укладенні типових цивільно-правових, господарських договорів з суб’єктами господарської діяльності в сферах земельних відносин, реклами, транспорту, інвестиційної діяльності, управління комунальним майном та інших передбачати обов’язок неухильного дотримання вимог цього рішення. Відмовляти у продовженні таких договорів у разі, якщо суб’єктами господарської діяльності допущено порушення окремих пунктів цього рішення.
6. Направити звернення Житомирської обласної  ради в Інспекцію з питань захисту прав споживачів у Житомирській області згідно з додатком 1 до рішення.
7. Доручити Житомирській обласній державній адміністрації провести роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарської діяльності, що здійснюють свою діяльність на території області, щодо необхідності приведення своєї діяльності у відповідність до вимог, визначених цим рішенням.
8. Контроль за виконанням  рішення покласти на постійну комісію Житомирської обласної ради з соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку, постійну комісію з гуманітарних питань.

 

 

 Голова обласної ради                                                                         В.В.  Ширма

Додаток до рішення