• Номер скликання: 8 скликання
  • Тип документа: Рішення
  • Рік документа: 2023

 

trizyb1
Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
РІШЕННЯ

П’ятнадцята сесія                                                                            VIІІ скликання

від 27.04.2023 № 559

Про діяльність Української Православної Церкви,
яка має церковно-канонічний зв'язок із
Російською Православною Церквою

Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши Висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, затверджений наказом Державної служби України з етнополітики та свободи совісті від 27 січня 2023 року №Н-8/11, звернення депутата Житомирської обласної ради Ющенка О.М., враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності   від 27.04.2023 , обласна рада

ВИРІШИЛА:

1. Заборонити діяльність Української Православної Церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із Російською Православною Церквою (зареєстрована як Київська Митрополія Української Православної Церкви, код ЄДРПОУ 21510633), є її структурним підрозділом і перебуває у відносинах підпорядкування, на території Житомирської області.

2. Скасувати рішення Житомирської обласної ради від 25.05.2017 №667 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок».

3. Рекомендувати Житомирській обласній військовій адміністрації вивчити питання з дотримання релігійними організаціями, що належать до Української Православної Церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із Російською Православною Церквою, вимог охоронних договорів стосовно пам'яток культурної спадщини, які перебувають у їх власності або користуванні.

4. Схвалити текст звернення депутатів обласної ради до вірян та священнослужителів Української Православної Церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із Російською Православною Церквою Житомирської області (додається).

5. Схвалити текст звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України щодо розгляду та якнайшвидшого прийняття законопроєктів від 19 січня 2023 року №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» та від 23 листопада 2022 року № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» (додається).

6. Доручити голові Житомирської обласної ради або особі, яка виконує його обов’язки, підписати тексти звернень, зазначені у пунктах 4, 5 цього рішення.

7. Надіслати звернення депутатів обласної ради щодо розгляду та якнайшвидшого прийняття законопроєктів від 19 січня 2023 року №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» та від 23 листопада 2022 року № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» у Верховну Раду України.

8. Контроль за виконанням рішення залишаю за собою.

Заступник голови
обласної ради                                                                                         В.В. Ширма

Додаток до рішення

Відповідь Комітету ВРУ

Відповідь ДЕСС