• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Протоколи сесій
  • Рік документа: 2017

trizyb1Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА
ПРОТОКОЛ

Одинадцята сесія                              VІІ скликання

25.05.17                                              м. Житомир

Усього обрано депутатів – 64

Присутніх на сесії – 61

Гімн України виконали вихованці Андрушівської школи мистецтв.

Голова обласної ради Ширма В.В. попросив оператора електронної системи підрахунку голосів заблокувати робочі місця відсутніх депутатів та повідомив, що, у разі запізнення або нереєстрації депутата біля столів реєстрації, голови фракцій або самі депутати особисто подають до секретаріату сесії в письмовому вигляді уточнену інформацію щодо своєї присутності на пленарному засіданні.

Голова обласної ради Ширма В.В. повідомив, що на сесію запрошені голова та заступники голови облдержадміністрації, голови районних, районних в м.Житомирі рад, міські голови, голови об’єднаних територіальних громад, голови райдержадміністрацій, директори департаментів, начальники відділів апарату та управлінь облдержадміністрації, керівники обласних управлінь, організацій та установ, представники засобів масової інформації.

Голова обласної ради Ширма В.В. повідомив про кадрові зміни, які відбулися після десятої сесії обласної ради, а саме:

начальником управління Служби безпеки України в Житомирській області призначений Панасюк Віктор Степанович;

начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації призначений Суслик Микола Петрович.

Голова обласної ради Ширма В.В. та голова облдержадміністрації Гундич І.П. вручили нагороди:

за багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток національної культури і освіти, Житлово-комунального господарства, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Указами Президента України

присвоєні почесні звання:

ЗАСЛУЖЕНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ

Карпович Ользі Володимирівні, артистці КП Житомирського академічного Українського музично-драматичного театру ім. І.А. Кочерги Житомирської обласної ради

Яремчук Яніні Сергіївні, артистці академічної хорової капели «Орея» КП «Житомирська обласна філармонія ім. С.Ріхтера» Житомирської обласної ради

ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ

Грибану Григорію Петровичу, завідувачу кафедри фізичного виховання та рекреації Житомирського державного університету ім. І.Франка

ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОСВІТИ УКРАЇНИ

Купчин Валентині Михайлівні, директору Рейської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Бердичівської районної ради

ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ УКРАЇНИ

Орженік Наталії Володимирівні, майстру народної творчості, різьба по дереву

нагороджено:

ПОЧЕСНОЮ ГРАМОТОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Діхтієвського Віталія Григоровича, головного інженера КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»;

Ражева Артема Володимировича, начальника управління муніципального розвитку Житомирської міської ради

Грамотою обласної ради нагороджуються волонтери:

Толмачова Юлія Віталіївна,

Адам’як Сергій Іванович.

1.СЛУХАЛИ: Про обрання секретаріату.

Депутат Мітніцький Ю.Г. (Батьківщина) за погодженням з фракціями вніс пропозицію ввести до складу секретаріату депутатів: Павлушенка О.Д., Ковальчука В.К., Смичка І.А.

 

ВИРІШИЛИ:      Обрати секретаріат у складі трьох депутатів:

  1. Павлушенка О.Д. (БПП).
  2. Ковальчука В.К. (НП).
  3. Смичка І.А. (РПЛ).

(за –58,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –3)

2. СЛУХАЛИ: Про порядок денний сесії.

Голова обласної ради Ширма В.В. повідомив, що на засіданні президії обласної ради погоджено та пропонується внести на розгляд ради питання, перелік яких роздано депутатам, а саме:

1. Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради VII скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 26.11.15 № 17, зі змінами.

2. Про внесення змін у Регламент роботи обласної ради VII скликання.

3. Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад Житомирської області.

4. Про внесення змін у Комплексну програму забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і територій Житомирської області від надзвичайних ситуацій на 2016-2020 роки.

5. Про внесення змін до Програми стимулювання населення, ОСББ, ЖБК, Житомирщини щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2015-2018 роки.

6. Про затвердження Положення про обласний фонд охорони навколишнього середовища і Порядку планування та фінансування природоохоронних заходів.

7. Про відміну рішення обласної ради від 19.05.16 № 212 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів органами місцевого самоврядування, комунальними установами, організаціями, які утримуються за рахунок обласного бюджету».

8. Про внесення змін до Програми підтримки та розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області на 2017-2018 роки.

9. Про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік.

10. Про розгляд звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Українська гранітна корпорація».

14. Про погодження клопотання щодо приведення  існуючого поділу лісів у відповідність до “Порядку поділу лісів на категорії та виділення  особливо захисних лісових ділянок по ДП «Науково-дослідний інститут радіосистем» Житомирської області.

  1. комунальної установи «Житомирський обласний центр крові» Житомирської обласної ради.

17.  Про внесення  змін до контракту з головним лікарем обласного медичного центру вертебрології і реабілітації Житомирської обласної ради.

18. Про внесення  змін до контракту з директором комунального вищого навчального закладу   «Житомирський    базовий фармацевтичний коледж ім.Г.С.Протасевича» Житомирської обласної ради.

19.  Про звільнення Лейчук А.О.

20. Про переукладення контракту з  Галичем М.А.

21. Про призначення директора обласного центру підвищення кваліфікації працівників культури, мистецтва та туризму Житомирської обласної ради.

22. Про призначення директора Житомирського  обласного  магазину наочних посібників та навчального обладнання Житомирської обласної ради.

23. Про встановлення орендної плати бюджетним установам.

24. Про зміну розміру орендної плати.

25. Про внесення змін у додаток до рішення обласної ради від 17.05.11 №195 «Про приватизацію об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області», зі змінами.

26. Про надання у постійне користування земельних ділянок.

27. Про списання автотранспортного засобу.

28. Про передачу матеріальних цінностей.

29. Про затвердження технічної документаціїі з землеустрою щодо встановлення(відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

30. Про припинення права користування земельною  ділянкою.

31. Про погодження передачі земельної ділянки у комунальну власність Новоборівської селищної  ради Хорошівського району Житомирської області.

32. Про затвердження проміжного ліквідаційного балансу комунального підприємства «Агромолтранс» Житомирської обласної ради.

33. Про затвердження ліквідаційного балансу комунального підприємства «Агромолтранс» Житомирської обласної ради.

34. Про внесення змін і доповнень до рішення обласної ради від 10.04.14                № 1159 «Про затвердження переліків та реєстру об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області», зі змінами та доповненнями.

35. Про виділ об’єкта нерухомого майна за адресою: м. Житомир, вул. Радивілівська, 138а.

36. Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

37. Про внесення змін у рішення обласної ради від 06.04.17 №602 «Про припинення комунального підприємства «Житомирський обласний виробничо-технічний центр стандартизації, метрології та якості продукції Житомирської обласної ради шляхом ліквідації».

38. Про надання згоди комунальному підприємству по експлуатації адмінбудинків на встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі

39. Про внесення змін у рішення  обласної ради  від 16.08.12  №  661 «Про припинення комунального  підприємства «Агромолтранс»  Житомирської обласної ради».

40. Про зміну назви комунальної установи «Поліський аграрний ресурсний центр» Житомирської обласної ради та затвердження Статуту в новій редакції.

41. Про план роботи обласної ради на ІІ півріччя 2017 року.

42. Про зняття з контролю рішень обласної ради.

43. Про звернення депутатів обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо стабілізації криміногенної ситуації в регіоні.

44. Про звернення депутатів обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо повернення графи «національність» у державних реєстраційних документах.

45. Інформація про результати розгляду запитів, внесених депутатами обласної ради на десятій сесії обласної ради сьомого скликання.

46. Інформація про результати розгляду звернень депутатів обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію взяти порядок денний за основу.

( за – 58,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –3)

(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Ширма В.В. повідомив, що на засіданні президії обласної ради погоджено підтримати розгляд окремих питань як таких, що потребують невідкладного вирішення відповідно до статті 20 Регламенту роботи обласної ради.

Перший заступник голови обласної ради Крамаренко С.М. повідомив, що президія рекомендувала внести на розгляд обласної ради додаткові питання, що потребують невідкладного вирішення, а саме:

2.  Про направлення на навчання Вілівчука М.О.

3. Про заснування стипендії обласної ради ім. Д.І. Квеселевича студентам та молодим науковцям Житомирського державного університету ім. І.Франка.

4. Про внесення змін у рішення обласної ради від 26.01.2016 № 110 «Про комплексну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки», зі змінами.

5. Про внесення змін у рішення обласної ради від 22.12.2016 № 418 «Про обласну комплексну Програму розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2020 роки».

6. Про внесення змін до рішення обласної ради від 22.12.2017 № 414 «Про Програму матеріально-технічного забезпечення військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії України, закріплених за Житомирською облдержадміністрацією, та Житомирського обласного військового комісаріату на 2017 рік».

7. Про внесення змін та погодження у новій редакції Статуту комунального навчального закладу «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів № 2» Житомирської обласної ради.

8. Про зміну назви та затвердження Положення про комунальну установу «Романівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради в новій редакції.

9. Про розгляд звернення Державної служби геології та надр України щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами (Прутівський рудопрояв, звернення від 06.03.17 №5375/13/12-17).

10. Про розгляд звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Екологічні технології та будівництво».

11. Про створення комунального підприємства «Еко-сервіс» Житомирської обласної ради.

12.  Про створення комунального підприємства «Надра Житомирщини» Житомирської обласної ради.

13. Про звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України, віце-прем'єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо законодавчого врегулювання проблемних питань, які виникають у процесі утворення об’єднаних територіальних громад.

14. Про затвердження розпоряджень голови обласної ради.

15. Про звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо прискорення розгляду законопроекту №2089 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села».

16. Про звернення депутатів обласної ради до керівників об′єднаних територіальних громад області щодо забезпечення захисту прав та інтересів дітей.

17. Про проведення додаткових аукціонних торгів з продажу необробленої деревини суб’єктам господарювання деревообробної галузі, що здійснюють діяльність на території області.

18. Про внесення змін у рішення обласної ради від 23.02.2017 № 539.

19. Про надання згоди на поділ земельної ділянки Житомирському обласному комунальному агролісогосподарському підприємству «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради.

20. Про звернення депутатів обласної ради до Міністерства екології та природних ресурсів України, Генеральної прокуратури України щодо неприйняття заходів по запобіганню техногенної ситуації щодо систематичного забруднення річки Хомора.

Перший заступник голови обласної ради Крамаренко С.М. зробив заяву, що, відповідно до статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про запобігання корупції», не буде брати участь у голосуванні при включенні до порядку денного питання «Про направлення на навчання Крамаренка С.М.»,при   прийнятті обласною радою рішення «Про направлення на навчання Крамаренка С.М.», у зв'язку ізконфліктом інтересів. ^

Заступник голови обласної ради Вілівчук М.О. зробив заяву, що, відповідно до статті 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про запобігання корупції», не буде брати участь у голосуванні при включенні до порядку денного питання «Про направлення на навчання Вілівчука М.О.»,при прийнятті обласною радою   рішення   «Про направлення на навчання Вілівчука М.О.», у зв'язку ізконфліктом інтересів.

Депутат обласної ради Кропачов Д.І. (Батьківщина) вніс пропозицію включити у порядок денний питання «Про звернення депутатів обласної ради до Львівського міського голови щодо створення публічної інтерактивної карти перевезення сміття та вивезення його з не санкціонованого місця скидання».

Повідомив, що протягом двох років неодноразово документувалися випадки  незаконного вивезення сміття з Львівської області на територію Житомирської області, однак керівництво Львівської міської ради відкидає звинувачення на свою адресу стосовно вивезення сміття на територію інших областей, звинувачуючи при цьому перевізників, яких рада задіює на договірних умовах. Проінформував, що проект рішення містить лише рекомендації для Львівської міської ради  щодо створення публічної інтерактивної карти переміщення транспортних засобів, що здійснюють перевезення сміття до полігонів твердих побутових відходів з можливістю відслідковувати їх рух на базі технічних засобів. Наголосив, що проект рішення- це тільки пропозиція керівництву Львівської міської ради контролювати  несанкціоноване скидання свого сміття. Зазначив, що проблема  захоронення та утилізації сміття є на сьогодні актуальною для всієї країни, потребує тривалого часу і  системного підходу  для її вирішення, однак не можна залишатися осторонь зазначеної проблеми.  Звернувся з проханням підтримати запропонований проект рішення, оскільки він був погоджений профільною комісією обласної ради і рекомендований для розгляду на сесії обласної ради. Зауважив, що проект рішення потребує підтримки фракції «Самопоміч», тому що передбачає контроль за несанкціонованим викиданням львівського сміття, яке негативно впливає на рейтинг  як культурної столиці України, так і її голови.

Депутат обласної ради Галагуза О.В. (Самопоміч) зазначила, що фракція підтримує  пропозицію щодо нагального вирішення питання забруднення сміттям території області та країни в цілому. Запропонувала доопрацювати наданий проект рішення спільно з іншими фракціями в обласній раді, з урахуванням стратегії щодо поводження з твердими побутовими  відходами, розробленої керівником фракції «Самопоміч» Ейсмонтом В.С. Наголосила, що наданий проект рішення занадто заполітизований та заангажований, у зв’язку з чим потребує доопрацювання.

Голова обласної ради Ширма В.В. запропонував поставити на голосування про включення у порядок денний питань, які потребують невідкладного вирішення і були озвучені першим заступником голови обласної ради Крамаренком С.М.,  після чого  проголосувати за  пропозицію, надану депутатом обласної ради Кропачовим Д.І.

( за – 58,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –3)

(пропозицію підтримано)

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (Свобода) зазначив, що проблема несанкціонованого викидання сміття є на сьогодні глобальною, оскільки у рамках  меморандуму між владою Львова та містами Львівщини не підписано жодної угоди. Запропонував  спочатку вирішити питання  забруднення сміттям, стихійних сміттєзвалищ, незаконного випалювання вугілля на території  Житомирської області, а потім давати рекомендації іншим радам стосовно вирішення їх проблемних питань.

Депутат обласної ради Лабунська А.В. (Батьківщина) зазначила, що проблема з «львівським сміттям»  на сьогодні є широкомасштабною, оскільки його викидають не лише на території інших областей, а й у заповідниках, у  Чорнобильській зоні відчуження. Наголосила, що у даний момент не може бути впроваджена у дію на обласному рівні стратегія щодо поводження з твердими побутовими відходами, оскільки законодавчо на державному рівні не врегульовано питання ні Верховною Радою України, ні Кабінетом  Міністрів України стосовно жодної стратегії із боротьби з відходами. Наголосила, що потрібно розмежовувати  вирішення питань, які належать до компетенції вищих державних органів влади та обласних рад. Звернулася з проханням підтримати запропонований проект рішення, оскільки він передбачає звернення до Львівської влади щодо контролю над вивезенням сміття.

Депутат обласної ради Чорноморець О.П. (Оп. блок) зазначив, що у порядку денному  є питання про створення комунального підприємства «Еко-сервіс», яке  дбатиме про залучення інвестицій в область для подальшого вирішення  питання переробки сміття. Зауважив, що створення такого підприємства в області може бути гарним прикладом для Львівської області у вирішенніцього проблемного питання. Звернувся з проханням підтримати пропозицію  колег – депутатів.

Голова обласної ради Ширма В.В. зауважив, що, відповідно до Регламенту роботи обласної ради, брати слово для виступу  з одного і того ж питання депутат обласної ради може тільки двічі.

Депутат обласної ради Галагуза О.В. (Самопоміч) зазначила, що депутатом  обласної ради Кропачовим  Д.І. (Батьківщина) лобіюються власні бізнесові інтереси в рамках роботи обласної ради.

Голова обласної ради Ширма В.В. звернувся з проханням ставитися коректно та з повагою один до одного.

Депутат обласної ради Кропачов Д.І. (Батьківщина) зазначив, що не порушує чинного законодавства і при вирішенні даного питання конфлікт інтересів відсутній.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (Свобода) зазначив, що фактори здоров’я кожної людини – це екологія, чисте повітря, чиста вода, якісні продукти харчування. Зауважив, що питання екології та забруднення навколишнього середовища потрібно спочатку  вирішити на місцевому рівні та  в подальшому поділитися власним досвідом з іншими областями, у зв’язку з чим і передбачено створення КП «Еко-сервіс».

Подякував правоохоронним органам за оперативність у вирішенні питання щодо забруднення «львівським сміттям» території  Пулинського району.

Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Кропачова Д.І. (Батьківщина) - включити у порядок денний питання «Про звернення депутатів обласної ради до Львівського міського голови щодо створення публічної інтерактивної карти перевезення сміття та вивезення його з несанкціонованого місця скидання».

( за – 26,

проти – 6,

утр. – 15,

не гол. –4)

(пропозицію не підтримано)

Голова обласної ради Ширма В.В. запропонував перед розглядом питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік» розглянути питання, які стосуються змін у фінансуванні обласних програм, а саме:

«Про внесення змін у рішення обласної ради від 26.01.2016 № 110 «Про комплексну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки», зі змінами», «Про  внесення змін у рішення обласної ради від 22.12.2016 № 418 «Про обласну комплексну Програму розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2020 роки».

      Голова обласної ради Ширма В.В. вніс і поставив на голосування пропозицію затвердити порядок денний в цілому.

ВИРІШИЛИ: Затвердити порядок денний в цілому.

( за – 58,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –3)

Голова обласної ради Ширма В.В. запропонував депутатські запити подати в секретаріат для того, щоб їх опрацювати та розглянути після обговорення бюджетних питань.

3.СЛУХАЛИ: Про регламент роботи сесії.

Голова обласної ради Ширма В.В.запропонував затвердити такий регламент сесії обласної ради: для інформації з питань порядку денного – до 10 хвилин, для виступаючих – до 7 хвилин, відповіді на запитання – до 10 хвилин.

ВИРІШИЛИ: Затвердити запропонований регламент роботи сесії обласної ради.

( за – 60,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

      Голова обласної ради Ширма В.В. повідомив, що надійшли заяви представників громадських організацій Колодзінського В.А. і Ткачука С.О. з проханням надати слово для виступу перед розглядом питань порядку денного та поставив дану пропозицію  на голосування.

( за – 49,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. –12)

(пропозицію підтримано)

         Голова обласної ради Ширма В.В. надав слово для виступу представнику ГО «Блок патріотичних сил» Колодзінському В.А., який порушив питання щодо вчинення браконьєрських дій працівниками державної екологічної служби (виступ додається).

Голова обласної ради Ширма В.В.запропонувавдоручити Головному управлінню Національної поліції в Житомирській області, прокуратурі Житомирської області вивчити дане питання для  вжиття відповідних заходів та про результати  проінформувати обласну раду.

ВИРІШИЛИ:  Доручити Головному управлінню Національної поліції в Житомирській області, прокуратурі Житомирської області вивчити дане питання для  вжиття відповідних заходів та про результати  проінформувати обласну раду (одноголосно).

      Голова обласної ради Ширма В.В. надав слово для виступу представнику громадськості Ткачуку С.О. (виступ додається).

  1. скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 26.11.15 № 17, зі змінами.

Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради. Повідомив, що проект рішення підтриманий лише постійною комісією обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку.

      Депутат обласної ради Галагуза О.В. (Самопоміч) повідомила, що перед початком сесії відбулося засідання постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань, де розглядалося питання щодо поновлення на навчання студентки Житомирського музичного училища ім. В.С. Косенка Житомирської обласної ради, яка подала в суд на музучилище щодо незаконного її відрахування.

      Проінформувала, що суд першої інстанції прийняв антизаконне рішення щодо задоволення позовних вимог студентки. Наголосила, що управлінням культури облдержадміністрації підтримане таке рішення.

      Повідомила, що 6 червня в апеляційному суді буде оскаржуватись рішення суду першої інстанції та запропонувала всім небайдужим з’явитися на судове засідання.

Депутат обласної ради Маланюк О.З. (Самопоміч) зазначив, що у запропонованому проекті рішення передбачено внесення змін у  Регламент роботи обласної ради відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Зауважив, що, відповідно до рекомендацій профільної постійної комісії обласної ради, питання було внесено на розгляд усіх постійних комісій обласної ради та підтримано тільки однією комісією - з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку. Звернувся з проханням підтримати запропонований проект рішення.

Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування запропонований проект рішення.

( за – 22,

проти – 11,

утр. – 17,

не гол. – 11)

                                      (проект рішення відхилено)

  1. Провнесення змін у Регламент роботи обласної ради VIIскликання.

Депутат обласної ради Григорович М.С.(Батьківщина) зауважив, що, відповідно до результатів голосування, виникають сумніви щодо проведення процедури голосування, оскільки відхилено ряд  важливих пропозицій. Поцікавився, чи передбачено проведення виїзних засідань ради, чи відповідає вимогам чинного законодавства проведення засідань ради в «закритому режимі» та якою нормою закону передбачено реєстрацію громадськості для участі у роботі сесії обласної ради.

Голова обласної ради Ширма В.В. зазначив, що пояснення з даного питання надасть голова постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності і розробник запропонованого проекту  рішення.

Депутат обласної ради Лабунська А.В. (Батьківщина) зазначила, що на сьогодні виникла необхідність проведення сесій обласної ради раз у місяць для вирішення ряду невідкладних питань обласного значення та задля уникнення дії принципу "мовчазної згоди"при розгляді клопотань на користування надрами.

Зауважила, що проведення сесій обласної ради раз у місяць є юридично необхідним фактом та запропонувала повернутися до голосування з питання внесення змін у Регламент роботи обласної ради і підтримати внесення запропонованих у нього змін. Наголосила, що, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», усі сесії обласної ради є відкритими, у зв’язку з чим не потрібно забороняти громадськості  брати участь у роботі сесій обласної ради та пропускати її за виготовленими перепустками. Запропонувала не підтримувати пропозицію щодо попередньої реєстрації громадян у виконавчому апараті обласної ради для присутності на пленарних засіданнях ради.

Депутат обласної ради Пасічник О.М. (Самопоміч) зазначив, що у проекті рішення не йдеться про «закриту форму» засідання, оскільки норма «Закриті засідання ради» була взята за основу з діючого Регламенту роботи. Наголосив, що зміни в проекті рішення стосуються порядку доступу громадян на пленарні засідання обласної ради. Зауважив, що діючим законодавством визначено, що обласні ради можуть встановлювати порядок доступу громадян на пленарні засідання ради. Наголосив, що на сьогодні, під час проведення в країні антитерористичної операції, пропускний режим є необхідним і передбачає лише реєстрацію громадянина на основі документа, що посвідчує особу.

Депутат обласної ради Кізін С.В. (Свобода) повідомив, що даний проект рішення передбачає зміни, які забезпечують дотримання порядку під час проведення сесій обласної ради. Зазначив, що перед проведенням пленарного засідання усі депутати обласної ради проходять реєстрацію, так, відповідно, і громадяни на основі документа, що посвідчує особу, повинні зареєструватися для участі у роботі сесії обласної ради. Зауважив, що депутат обласної ради Лабунська А.В. повинна бути присутньою на кожному пленарному засіданні обласної ради задля здійснення нею своїх депутатських повноважень.

Депутат обласної ради Лабунська А.В. (Батьківщина) зауважила, що була відсутня на пленарних засіданнях сесій обласної ради протягом минулого року у зв’язку із станом здоров’я. Звернулася з проханням дотримуватися етичності та коректності у поведінці і зосередитися на вирішенні проблемних питань обласного значення.

Депутат обласної ради Кропачов Д.І. (Батьківщина) зазначив, що не потрібно підтримувати даний проект рішення, оскільки він порушує права громадянина України щодо вільного перебування на  відкритих засіданнях ради. Повідомив, що попередня влада використовувала жорсткий пропускний режим в адмінприміщення для громадськості, чим зумовлювала різке протистояння  влади і громадян. Зауважив, що робота ради та депутатського корпусу повинна бути публічною, відкритою.

Депутат обласної ради Кізін С.В. (Свобода) зауважив, що запропоновані зміни до Регламенту роботи обласної ради передбачають дотримання порядку під час проведення сесій обласної ради та відкритий доступ до засідань усіх громадян. Зазначив, що діючим законодавством та Регламентом роботи обласної ради передбачено проведення сесій не рідше одного разу у квартал, а за потреби – частіше, у разі видання відповідного розпорядження головою обласної ради. Наголосив, що, у зв’язку з тим, що попереднім керівником обласної ради сесії скликалися рідше, було надано ряд погоджень на користування надрами невідомим підприємствам за принципом «мовчазної згоди».

Голова обласної ради Ширма В.В. заначив, що проектом рішення не передбачено ніяких обмежень щодо присутності громадськості на пленарних засіданнях. Зауважив, що на сьогодні сесії скликаються раз на півтора місяця, у разі потреби, скликатимуться частіше. Закликав депутатський корпус до конструктивної роботи та поставив на голосування запропонований проект рішення.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 39,

проти – 14,

утр. – 1,

не гол. – 7)

                                      (рішення додається)

      Депутат обласної ради Григорович М.С. (Батьківщина) вніс пропозицію повернутися до розгляду питання «Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради VIIскликання, затвердженого рішенням обласної ради від 26.11.15 № 17, зі змінами.».

      Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію депутата обласної ради Григоровича М.С. (Батьківщина) - повернутися до розгляду питання «Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради VII скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 26.11.15 № 17, зі змінами.».

( за – 23,

проти – 7,

утр. – 4,

не гол. –27)

(пропозицію не підтримано)

      Депутат обласної ради Лабунська А.В. (Батьківщина) внесла пропозицію повторно повернутися до розгляду питання «Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради VII скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 26.11.15 № 17, зі змінами.».

       Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію депутата обласної радиЛабунської А.В. (Батьківщина) - повторно повернутися до розгляду питання «Про внесення змін до Регламенту роботи обласної ради VII скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 26.11.15 № 17, зі змінами.».

( за – 26,

проти – 9,

утр. – 3,

не гол. –23)

(пропозицію не підтримано)

6. СЛУХАЛИ: Про  внесення змін до перспективного плану формування територій громад Житомирської області.

Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради. Повідомив, що депутатам розданий проект рішення з даного питання.

Пропонується підтримати проект з наступними змінами:

- виключити Черняхівську ОТГ;

- зі складу Словечанської ОТГ виключити Левковицьку сільську раду;

- додаток 2 доповнити переліком 5 сільських рад Лугинського району, які погодились приєднатись до Лугинської ОТГ.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання, зі змінами.

( за – 60,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

                                      (рішення додається)

7. СЛУХАЛИ:Про внесення змін у комплексну Програму забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і територій Житомирської області від надзвичайних ситуацій на 2016-2020 роки.

Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 60,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

                                      (рішення додається)

8. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до Програми стимулювання населення, ОСББ, ЖБК Житомирщини щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2015-2018 роки.

Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 59,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

                                      (рішення додається)

9. СЛУХАЛИ: Про затвердження Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища і Порядку планування та фінансування природоохоронних заходів.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (Свобода) порушив питання щодо масового відкриття підприємств з випалювання деревного вугілля та незаконної вирубки лісу.

Депутат обласної ради Кізін С.В. (Свобода) звернув увагу на систематичне скидання стічних вод Понінківської паперової фабрики у річки Хомора та Случ. Зазначив, що необхідно відкрити кримінальну справу з даного питання в Житомирській області.

Депутат обласної ради Лабунська А.В. (Батьківщина) зазначила, що проблема випалювання деревного вугілля на території області впродовж тривалого часу залишається надзвичайно актуальною. Зауважила, що нинішнім головою обласної ради було скасовано ряд розпоряджень про створення робочих груп, які опрацьовували проблемні питання області, у тому числі і з випалювання вугілля, з подальшою передачею повноважень з вивчення даних питань профільним комісіям обласної ради. Наголосила, що питання щодо незаконного випалювання вугілля на території області не може бути вирішено, оскільки розвиток цієї сфери підприємницької діяльності контролюється провладною політичною партією БПП «Солідарність», екологічні проблеми  області не вирішуються, навпаки, гальмується процес їх вирішення.  Проінформувала, що під час звіту голови обласної ради про результати діяльності буде просити надати інформацію щодо стану  вирішення проблемних питань області, які опрацьовувалися рядом робочих груп, а потім постійними комісіями обласної ради. Запропонувала підтримати даний проект рішення та більше приділяти уваги вирішенню  екологічних проблем області.

Депутат обласної ради Кокітко Н.В. (УКРОП) озвучила текст звернення громадських активістів стосовно забруднення річок Случ і Хомора (додається).

Депутат обласної ради Павлушенко О.Д. (БПП) зазначив, що питання незаконного випалювання деревного вугілля неодноразово розглядалося на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів, яка рекомендувала підготувати  звернення до Державного агентства лісових ресурсів України  про внесення змін у постанову Кабінету Міністрів України від 21.12.05 № 1260 «Про затвердження  Тимчасового порядку видачі сертифіката  про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій», якими передбачити видачу сертифікату  походження деревного вугілля та інших  видів продукції. Зауважив, що у порядок денний сесії обласної ради включено порушене питання та звернувся з проханням підтримати даний проект рішення.

Голова обласної ради Ширма В.В. повідомив, що на сьогодні продовжує свою роботу робоча група з вивчення питання випалювання деревного вугілля на території області, крім того, на постійному контролі  керівництва області перебуває питання самовільних вирубок лісу на території області. Наголосив, що зараз спільно з райдержадміністраціями, установами лісової галузі, ГУ Держгеокадастру у Житомирській області проводиться інвентаризація лісових насаджень з метою подальшого визначення їх форми власності. Звернувся з проханням до депутатського корпусу обласної ради бути надзвичайно уважними при опрацювання проектів рішень обласної ради.

Т.в.о. начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сіренький С.П. повідомив, що здійснення підприємницької діяльності з випалювання вугілля повинно відповідати вимогам чинного законодавства та легалізовано, у зв’язку з чим, за ініціативи керівництва області, на здійснення такого виду діяльності необхідно отримання спеціального дозволу. Зауважив, що залишається невирішеною ситуація з випалювання вугілля у с. Гришківці Бердичівського району, але на сьогодні дозвіл на здійснення діяльності скасовано та справа розглядається у суді. Повідомив, що питання  затвердження Положення про обласний фонд охорони навколишнього середовища і Порядку планування та фінансування природоохоронних заходів  потребує негайного вирішення у зв’язку із змінами в діючому законодавстві та необхідністю його опрацювання у відкритому публічному просторі.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (Свобода) поцікавився, якою, відповідно до чинного законодавства, має бути відстань від бочки для випалювання вугілля до межі житлової забудови.

Т.в.о. начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сіренький С.П. повідомив, що мінімальна відстань від джерела викиду до межі житлової забудови становить 500 метрів, у зв’язку з чим і припинено дію дозволу на здійснення діяльності з випалювання вугілля у с. Гришківці Бердичівського району. Наголосив, що не має відповідних повноважень на закриття  даного підприємства, оскільки це компетенція екологічної інспекції.

Депутат обласної ради Кізін С.В. (Свобода) поцікавився, чи є кримінальна відповідальність за порушення, вчинені керівниками даного підприємства. Звернувся з проханням до представників правоохоронних органів вжити відповідних заходів для вирішення даного питання.

Т.в.о. начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сіренький С.П. повідомив, що кримінальна відповідальність наступає у разі нанесення збитків державі. Наголосив, що державна екологічна інспекція має право у судовому порядку призупинити діяльність такого підприємства.

Депутат обласної ради Кізін С.В. (Свобода) запропонував спільно з правоохоронними органами зафіксувати склад злочину, повідомити про підозру щодо вчинення кримінального правопорушення та у судовому порядку притягнути до кримінальної відповідальності керівників даного підприємства.

Т.в.о. начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сіренький С.П. підтримав надані пропозиції та зауважив, що відповідні установи мають певні повноваження на здійснення такого виду діянь.

Голова обласної ради Ширма В.В. запропонував повернутися до розгляду наданого проекту рішення.

Депутат обласної ради Вітусевич В.Й. (РПЛ) наголосив, що неодноразово звертався з питання незаконної діяльності підприємства з випалювання вугілля у с. Гришківці Бердичівського району, але воно до сьогодні залишається невирішеним.

Голова обласної ради Ширма В.В. зазначив, що опрацюванням даного питання будуть займатися правоохоронні органи.

Депутат обласної ради Вітусевич В.Й. (РПЛ) наголосив, що особисто, і місцеве населення, і сільський голова неодноразово зверталися у різні інстанції з метою вирішення порушеного питання, але жодного результату на звернення немає.

Голова обласної ради Ширма В.В. звернувся з проханням до начальника Головного управління Національної поліції в Житомирській області             Печененка В.П., прокурора Житомирської області Війтовича Л.М. посприяти у вирішенні порушеного питання та про результати повідомити депутата обласної ради Вітусевича В.Й. і обласну раду.

Депутат обласної ради Вітусевич В.Й. (РПЛ) наголосив, що правоохоронні органи надають інформацію про розгляд звернення, зазначаючи, що справа перебуває на розгляді суду, але заходів для припинення діяльності не вжито, у зв’язку з чим продовжується шкідливий вплив на мешканців селища та забруднення території.

Голова обласної ради Ширма В.В. зауважив, що, з метою вирішення порушеного питання, він звернувся  до компетентних органів.

Депутат обласної ради Лабунська А.В. (Батьківщина) зауважила, що керівники місцевих органів влади та правоохоронних органів не будуть вживати жодних заходів для вирішення питання, оскільки не зацікавлені у його вирішенні та власноруч порушують чинне законодавство.

Депутат обласної ради Вітусевич В.Й. (РПЛ) зауважив, що на територію селища на підприємство постійно приїжджають вантажні автомобілі  з деревиною невідомого походження та вивозиться вже великими партіями готова продукція у вигляді вугілля. Наголосив, що об’єми виробництва  великі та безконтрольні.

Депутат обласної ради Чорноморець О.П. (Оп. блок) зазначив, що вирішенням порушеного питання повинні займатися відповідні компетентні органи та управління. Запропонував повернутися до опрацювання  наданого проекту рішення та підтримати його.

Голова обласної ради Ширма В.В. запропонував  доручити Головному управлінню Національної поліції в Житомирській області, прокуратурі Житомирської області, Державній екологічній інспекції у Житомирській області, управлінню екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації вжити відповідних заходів для вирішення порушеного питання та про результати проінформувати обласну раду.

Голова обласної ради Ширма В.В. поставив  на голосування проект рішення про затвердження Положення про обласний фонд охорони навколишнього середовища і Порядку планування та фінансування природоохоронних заходів.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 60,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

                                     (рішення додається)

Голова обласної ради Ширма В.В. поставив на голосування пропозицію доручити Головному управлінню Національної поліції в Житомирській області, прокуратурі Житомирської області, Державній екологічній інспекції у Житомирській області, управлінню екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації вжити відповідних заходів для вирішення порушеного питання та про результати проінформувати обласну раду.

ВИРІШИЛИ: Підтримати дану пропозицію.

( за – 59,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 2)

10. СЛУХАЛИ: Про відміну рішення обласної ради від 19.05.16 № 212 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів органами місцевого самоврядування, комунальними установами, організаціями, які утримуються за рахунок обласного бюджету.

Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 49,

проти – 11,

утр. – 0,

не гол. – 1)

                                      (рішення додається)

11. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до Програми підтримки та розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області на 2017-2018 роки.

Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 60

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 1)

                                        (рішення додається)

12. СЛУХАЛИ: Про внесення змін у рішення обласної ради від 26.01.2016 № 110 «Про комплексну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки», зі змінами.

Інформує: Ширма В.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 61,

проти – 0,

утр. – 0,

не гол. – 0)

                                      (рішення додається)