• Номер скликання: 7 скликання
  • Тип документа: Протоколи сесій
  • Рік документа: 2016

 

trizyb1
Україна
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА РАДА

ПРОТОКОЛ

Третя сесія                                             VІІ скликання

26.01.16                                    м. Житомир

Усього обрано депутатів – 64    
Присутніх на сесії – 58

Голова обласної ради Лабунська А.В. попросила оператора електронної системи підрахунку голосів заблокувати робочі місця відсутніх депутатів та повідомила, що, у разі запізнення або нереєстрації депутата біля столів реєстрації, голови фракцій або самі депутати особисто подають до секретаріату сесії в письмовому вигляді уточнену інформацію щодо своєї присутності на пленарному засіданні.

Голова обласної виборчої комісії Павлюк Юрій Андрійович озвучив постанову №1 Житомирської обласної виборчої комісії про реєстрацію депутата обласної ради Бовсуновського Юрія Івановича (ВО «Свобода») (додається).

Голова обласної ради Лабунська А.В. від імені усіх депутатів привітала Бовсуновського Юрія Івановича та побажала успіхів у депутатській діяльності.
Попросила активізувати робоче місце депутата Бовсуновського Ю.І.

У залі працюють 59 депутатів.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що на сесію запрошені голова та заступники голови облдержадміністрації, голови районних, районних в м. Житомирі рад, міські голови, голови райдержадміністрацій, директори департаментів, начальники відділів апарату та управлінь облдержадміністрації, керівники обласних управлінь, організацій та установ, представники засобів масової інформації.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила про кадрові зміни, які відбулися після другої сесії обласної ради сьомого скликання, а саме:
начальником управління цивільного захисту населення облдержадміністрації призначений Безносюк Сергій Володимирович.

Голова обласної ради Лабунська А.В. привітала його із призначенням і побажала плідної, творчої праці.

1. СЛУХАЛИ: Про обрання секретаріату сесії обласної ради.

Депутат обласної ради Ніколайчук О.В. (ВО «Батьківщина») вніс пропозицію ввести до складу секретаріату депутатів Заруцького Віктора Тадейовича, Крамаренка Сергія Михайловича, Зозулю Миколу Петровича.

ВИРІШИЛИ:    Обрати секретаріат у складі трьох депутатів:

1.    Заруцького Віктора Тадейовича (ВО «Батьківщина»)  
2.    Крамаренка Сергія Михайловича (РПЛ).
3.    Зозулю Миколу Петровича (БПП „Солідарність”).

(за –58,
проти – 1,
утр. – 0,
не гол. –0)

2. СЛУХАЛИ: Про порядок денний сесії.
Голова обласної ради Лабунська А.В. надала слово для пропозицій щодо питань для розгляду на сесії першому заступнику голови обласної ради Ширмі Володимиру Васильовичу.

Перший заступник голови обласної ради Ширма В.В. озвучив порядок денний, погоджений на засіданні президії обласної ради, а саме:
2. Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2016 рік.
3. Про обласний бюджет на 2016 рік.
4. Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції з державного бюджету на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.
5. Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції на підготовку робітничих кадрів на 2016 рік.
6. Про комплексну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на  2016-2020 роки.
7. Про Програму залучення інвестицій в економіку Житомирської області на 2016-2020 роки.
8. Про обласну Програму з видання серії «Книга Пам’яті України. Чорнобильська трагедія. Житомирська область» на 2016 рік.
9. Про внесення змін і доповнень до Програми стимулювання населення, ОСББ, ЖБК Житомирщини щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2015-2018 роки.
10. Про затвердження Порядку розроблення обласних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання.
11. Про встановлення Ширмі В.В. надбавки за вислугу років.
12. Про внесення змін у рішення обласної ради.
13. Про внесення змін у Положення про постійні комісії обласної ради VII скликання.
14. Про внесення змін у рішення обласної ради від 26.11.15 № 13 "Про обрання складу постійних комісій", зі змінами.
15. Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству «Коростенський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради.
16. Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству «Новоград-Волинський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства  «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради.
17. Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по Яструбеньківському СОК «Діброва».
18. Про внесення змін у Положення про порядок управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затверджене рішенням обласної ради від 19.03.15 № 1434, зі змінами.
19. Про затвердження розпоряджень голови обласної ради.
20. Про списання основних засобів із балансів установ та підприємства, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.
21. Про внесення змін до Положення про оренду майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 08.09.11 № 266, зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 24.12.15 № 59.
22. Про призначення директора Житомирського обласного  літературного музею Житомирської обласної ради.
23. Про призначення директора Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й.Д. Буханчука Житомирської обласної ради.
24. Про призначення директора комунальної установи “Обласний культурно-мистецький центр” Житомирської обласної ради.
25. Про призначення директора Житомирського вищого  професійного училища-інтернату Житомирської обласної ради.
26. Про внесення змін та затвердження в новій редакції Статуту Житомирського комунального книжково-газетного видавництва „Полісся” Житомирської обласної ради.
27. Про погодження використання виробів медичного призначення.
28. Про звернення до Міністерства оборони України щодо сприяння депутатам місцевих рад, які проходять службу в Збройних Силах України, у виконанні їх депутатських обов’язків.
29. Про звернення депутатів Житомирської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо функціонування  та подальшого впровадження української мови як державної.
30. Про звернення депутатів Житомирської обласної ради до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. щодо фінансування вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.
31. Про звернення депутатів Житомирської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо спецрежиму оподаткування у сільському господарстві.
32. Про звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства інфраструктури України щодо забезпечення Державною службою України з безпеки на транспорті контролю за роботою "нелегальних" перевізників у межах Житомирської області.
33. Інформація про результати розгляду запитів, внесених депутатами обласної ради на першій сесії обласної ради сьомого скликання.
34. Інформація про результати розгляду звернень депутатів обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Депутат обласної ради Науменко В.А. (УКРОП) поцікавився, чому не включено у порядок денний питання «Про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради».


Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що дане питання було предметом розгляду на засіданні президії обласної і було вирішено зняти його з порядку денного сесії обласної ради, оскільки питання про призначення керівників установ потребує врегулювання на законодавчому рівні. Зазначила, що  рішення профільної комісії суперечить рішенню обласної ради про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад керівників установ обласної ради, у зв’язку з чим питання про призначення було знято з розгляду. Наголосила, що постійна комісія обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності опрацює питання щодо процедури призначення керівників комунальних установ обласної ради, підготує відповідний проект рішення, де будуть передбачені зміни щодо відміни рішення обласної ради про функціонування конкурсної комісії або щодо виконання профільною комісією обласної ради рішень конкурсної комісії.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (ВО «Свобода») поцікавився, чи можна розглядати кандидатури двох претендентів після проведення конкурсної комісії.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що, відповідно до Положення про конкурсну комісію, має бути надано лише одну кандидатуру.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (ВО «Свобода») зазначив, що при призначенні головного лікаря обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського на голосування вносилося дві кандидатури, серед яких було обрано діючого головного лікаря. Поцікавився, чи даний факт не є порушенням вимог законодавства.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що вона буде у своїй роботі дотримуватися вимог Регламенту роботи обласної ради та усіх нормативно-правових актів. Зауважила, що рішення про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради було знято з розгляду на засіданні президії обласної ради у зв’язку з порушенням норм ряду нормативно-правових актів.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (ВО «Свобода») наголосив, що дане питання потребує врегулювання на законодавчому рівні.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що профільна комісія обласної ради опрацює дане питання та підготує відповідні рекомендації або проект рішення з даного питання. Наголосила, що, відповідно до Положення про конкурсну комісію, вона надає на розгляд обласної ради одну кандидатуру - переможця, у той час як профільна комісія обласної ради погодила дві кандидатури, що суперечить рішенню обласної ради і буде порушенням вимог чинного законодавства. Повідомила, що у даний час установою буде керувати виконуючий обов’язки, якого призначать відповідно до розпорядження голови обласної ради.

Депутат обласної ради Науменко В.А. (УКРОП) поцікавився, хто має право надати пропозицію щодо внесення питання у порядок денний сесії обласної ради.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що врегулювання питання буде розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності, яка надасть відповідні  рекомендації.

Депутат обласної ради Науменко В.А. (УКРОП) запропонував розглянути питання призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради та підтримати кандидатуру, погоджену конкурсною комісією обласної ради.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що прийнято рішення щодо зняття з розгляду питання про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради, оскільки порушені  чинні норми законодавства. Наголосила, що дане питання буде розглянуто на черговій сесії обласної ради після опрацювання рекомендацій постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала включити у порядок денний питання щодо звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів України, НАК «Надра України» щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.15 № 1173.

Депутат обласної ради Науменко В.А. вніс пропозицію включити у порядок денний сесії обласної ради питання про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зауважила, що, відповідно до вимог чинного законодавства, проект рішення потрібно доопрацювати.

Депутат обласної ради Рудченко М.М. (НП) звернувся з проханням погоджувати дату пленарного засідання сесії обласної ради з графіком засідань у Верховній Раді України з метою подальшої присутності на сесіях обласної ради народних депутатів України.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зауважила, що дата засідання сесії обласної ради завжди узгоджується з графіком пленарних засідань у Верховній Раді України. Наголосила, що питання обласного значення, які сьогодні включені у порядок денний сесії обласної ради, є надзвичайно важливими, потребують негайного вирішення і не можуть чекати присутності народних депутатів України, які зможуть прибути тільки наприкінці лютого.

Голова громадської організації «Атошник» Сергій Артьомов звернувся з проханням розглянути питання про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради та підтримати кандидатуру Петренко Л.Б., яка є дружиною учасника антитерористичної операції. Зазначив, що громадськість області обурена тим, що сесії обласної ради проходять у закритому режимі, що змушує робити висновки про вирішення питань в особистих інтересах, а не в інтересах територіальної громади Житомирщини. Зауважив, що нині відсутня інформація про мету і завдання новоствореного Всеукраїнського об’єднання учасників АТО, а також про членів цієї організації, оскільки є підстави вважати, що не всі члени даної громадської організації є учасниками антитерористичної операції і приховують дані факти. Порушив питання щодо неправомірних дій новопризначеного в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Ясана В.К., який безпідставно відмовляє учасникам АТО у виділенні земельних ділянок на території області, натомість погоджує надання ділянок великою площею немісцевим жителям. Наголосив, що на сьогодні гальмується розгляд справи за фактом викрадення повсякденних наборів харчування військовослужбовців, виявлених у приміщенні їдальні навчального закладу міста Житомира, яке потребує негайного вирішення та притягнення до відповідальності винних за вказаним кримінальним провадженням.

Голова обласної ради Лабунська А.В. наголосила, що у порядку денному сесії обласної ради на розгляді понад тридцять питань, і якщо у громади є питання, що належать до компетенції обласної ради, вони будуть розглянуті та вирішені.

Ветеран війни Голумбовський Андрій звинуватив у бездіяльності правоохоронні органи, військовий комісаріат та наголосив, що нині у період проведення антитерористичної операції ніхто не зважає на проблеми громадян, учасників АТО, натомість збагачуються на бідах країни та дають процвітати антизаконній діяльності.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (ВО «Свобода») зазначив, що не можна всіх безпідставно звинувачувати у бездіяльності чи протиправних діях, не можна говорити про бездіяльність усіх органів в цілому, варто оперувати фактами та надати доказову базу. Закликав до конструктивної розмови та прийняття відповідальних рішень.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала запросити для надання інформації представника ГУ Національної поліції в Житомирській області для надання інформації щодо ходу розслідування по кримінальному провадженню за фактом викрадення повсякденних наборів харчування військовослужбовців, виявлених у приміщенні їдальні навчального закладу міста Житомира. Закликала до коректності у поведінці та зосередженні на роботі сесії обласної ради.

Голова обласної державної адміністрації Машковський С.О. зазначив, що при призначенні на посаду в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Ясана В.К. не лобіювалися інтереси представницьких кіл. Запропонував після закінчення сесії обласної ради обговорити усі проблемні питання щодо неправомірних дій названого керівника  під час особистої зустрічі та прийняти конструктивне рішення.

Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування пропозицію взяти порядок денний за основу.

( за – 58,
 проти – 0,
 утр. – 0,
не гол. –1)
(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування пропозицію  про включення у порядок денний питання про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради.

( за – 36,
 проти – 0,
 утр. – 4,
не гол. –19)
(пропозицію підтримано)

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала розглянути запити депутатів обласної ради після опрацювання питання про обласний бюджет.

3. СЛУХАЛИ: Про регламент роботи сесії.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала для інформації по питаннях порядку денного надати до 10 хвилин, для відповідей на запитання – до 10 хвилин,     для виступаючих – до 7 хвилин.

ВИРІШИЛИ: Затвердити запропонований регламент роботи сесії обласної ради.

( за – 56,
 проти – 0,
 утр. – 0,
не гол. – 3)

Представник громадськості зауважив, що  розгляд питання про обласний бюджет є актуальним та важливим, але сьогодні потрібно вирішити питання неправомірної роздачі земель області в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Ясаном В.К. не учасникам АТО, а жителям Львівської та Донецької областей, а також питання  повної бездіяльності військових комісаріатів.

Голова обласної державної адміністрації Машковський С.О. зауважив, що до нього не надходило жодного звернення щодо неправомірної діяльності в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Ясана В.К.,  не було надано жодних фактів та доказів з даного питання.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що оголошення про  проведення сесії обласної ради друкуються завчасно. Зазначила, що для вирішення проблемних питань потрібно готувати звернення до початку проведення сесії, щоб можна було запросити керівників відповідних структур та віднайти конструктивне рішення проблеми. Наголосила, що ніколи не відмовляє в особистому прийомі і намагається надати допомогу у вирішення нагальних питань. Зауважила, що не підготовлено жодного звернення з порушених питань та не надано жодного підтверджуючого документа  з вказаних порушень.

Голова обласної Федерації футболу в Житомирі Коцюбко О.П. звинуватив керівників правоохоронних органів, фінансової сфери та сфери земельних ресурсів області у розкраданні та зловживанні службовим становищем. Запропонував провести кадрові зміни у вказаних галузях.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала розпочати розгляд порядку денного сесії обласної ради та продовжити роботу відповідно до затвердженого регламенту роботи сесії обласної ради.

Депутат обласної ради Науменко В.А. (УКРОП) наголосив, що на сьогоднішній день влада не допомагає учасникам антитерористичної операції у вирішенні їх проблем та відмовляє у наданні пакету соціальних послуг, передбачених законодавством (заява додається).

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала доручити в.о. начальника головного управління Національної поліції в Житомирській області Рудику В.С. підготувати інформацію щодо ходу досудового розслідування по кримінальному провадженню за фактом крадіжки сухпайків військовослужбовців, виявлених у приміщенні їдальні навчального закладу міста Житомира та в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Ясану В.К. підготувати інформацію щодо виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції  у Житомирській області та проінформувати депутатський корпус обласної ради на черговій сесії обласної ради.

Представник громадськості зауважив, що керівництво щоразу відкладає розгляд проблемних питань та ухиляється від їх вирішення. Звернувся з проханням запросити представників правоохоронних органів та прокуратури для надання роз’яснень з питання викрадення повсякденних наборів харчування військовослужбовців, виявлених у приміщенні їдальні навчального закладу міста Житомира.

Голова обласної державної адміністрації Машковський С.О. запропонував представнику громадськості підготувати ряд проблемних питань та обговорити їх під час особистої зустрічі.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала запросити на сесію для надання інформації представника ГУ Національної поліції в Житомирській області для надання інформації щодо ходу розслідування по кримінальному провадженню за фактом викрадення повсякденних наборів харчування військовослужбовців, виявлених у приміщенні їдальні навчального закладу міста Житомира, та заслухати інформацію з даного питання після розгляду проекту рішення про обласний бюджет на 2016 рік.
Звернулася з проханням до депутатського корпусу обласної ради працювати відповідно до затвердженого регламенту роботи сесії обласної ради.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (ВО «Свобода») нагадав, що, відповідно до пропозиції депутатів обласної ради,  перед розглядом основних питань порядку денного сесії обласної ради повинні розглядатися запити депутатів обласної ради.


Голова обласної ради Лабунська А.В. наголосила, що перед остаточним затвердженням порядку денного сесії обласної ради було погоджено одноголосно  розглянути запити депутатів обласної ради після розгляду проекту рішення про обласний бюджет.

4. СЛУХАЛИ: Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2016 рік ".

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що питання розглядалось на всіх засіданнях постійних комісій. Пропонується з запропонованого проекту рішення виключити пункт 1.4. "Інструменти виконання: угоди про міжрегіональне співробітництво між облдержадміністрацією та відповідними органами регіонів Російської Федерації".

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання, врахувавши зміну.

( за – 56,
 проти – 1,
утр. – 0,
не гол. – 2)
                                      (рішення додається)

5. СЛУХАЛИ: Про обласний бюджет на 2016 рік.

Інформує: Ємченко Г.Г. – директор департаменту фінансів облдержадміністрації (інформація додається).

Голова обласної ради Лабунська А.В. подякувала директору департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. за вичерпну інформацію та повідомила, що фракція «Батьківщина» в обласній раді попередньо погоджує проект обласного бюджету, враховуючи подальшу перспективу внесення у нього суттєвих змін у статтях доходної частини бюджету. Зазначила, що, відповідно до результатів роботи робочої групи з вивчення питання ефективності роботи комунальних підприємств обласної ради та використання коштів обласного бюджету, будуть офіційно оприлюднені витрати обласного бюджету, що стане підставою для скорочення ряду комунальних установ обласної ради та установ, які фінансуються з обласного бюджету. Зауважила, що у березні будуть внесені зміни у проект рішення про обласний бюджет на 2016 рік з урахуванням доцільності існування ряду комунальних установ, організацій обласної ради та наданого ними звіту про результати своєї діяльності. Проінформувала, що готується спільне розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації щодо створення робочої групи з вивчення питання ефективності роботи комунальних підприємств обласної ради та використання коштів обласного бюджету, згідно з яким членами робочої групи будуть надані рекомендації про внесення змін до проекту обласного бюджету.

Депутат обласної ради Рудченко М.М. (НП) наголосив, що народні депутати України, обрані від Житомирської області, мають сьогодні відстоювати інтереси територіальної громади Житомирщини та надавати допомогу регіону у вирішенні нагальних питань. Зауважив, що установами області повинні керувати фахівці Житомирської області, які мають досвід роботи у тій чи іншій галузі. Запропонував підтримати проект рішення  про обласний бюджет на 2016 рік.

Депутат обласної ради Гула Р.М. (Опозиційний б-к) поцікавилася, чи враховано у статті видатків видатки на громадські організації спортивних федерацій області з триатлону, легкої атлетики, футболу, оскільки 13 спортсменів області входять до складу збірної команди України і будуть брати участь в олімпійських іграх.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що в обласному бюджеті для фізичної культури і спорту передбачено загальні видатки у сумі 42 млн. грн. Зазначила, що передбачено кошти на утримання і заходи фізкультурно-спортивних товариств і їх рад. Зауважила, що для названих спортивних федерацій у 2016 році передбачено на 325 тис.грн. більше, ніж у минулому році, які безпосередньо переходять без розподілу на федерації. Наголосила, що, за умови виникнення потреби у додатковому фінансуванні при внесенні змін у проект рішення про обласний бюджет, пропозиції будуть враховані.

Депутат обласної ради Озерчук А.М. (УКРОП) звернувся із запитанням щодо можливості проведення співфінансування з обласного бюджету та бюджетів інших рівнів.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що в обласному бюджеті співфінансування бюджетів інших рівнів не враховується, передбачено лише розподіл чотирьох державних субвенцій. Зазначила, що допомогу бюджетам міст та районів буде надано за рахунок вільних залишків за умови перевиконання бюджету на 5% та за рахунок спрямування  вільних залишків депутатських коштів у розмірі 20% за пропозиціями депутатів.

Депутат обласної ради Ніколайчук О.В. (ВО «Батьківщина») поцікавився питанням використання коштів від екологічного збору на поточний 2016 рік та сумою коштів, яка залишилася невикористаною з 2015 року.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що у минулому році кошти від екологічного податку зараховувалися до загального фонду, але у зв’язку із внесенням змін до чинного законодавства, екологічний податок, кошти від забруднення навколишнього природного середовища будуть зараховуватися до спеціального фонду, який на сьогодні складає 5,5 млн.грн. Зазначила, що головним розпорядником коштів буде управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, яке створить кошторис спеціального використання, затверджений головою обласної ради, та зможе спрямовувати кошти за цільовим призначенням. Зауважила, що з минулого року залишилося невикористаних коштів у сумі 4,5 млн.грн., що на сьогодні, за умови погодження депутатським корпусом обласної ради, разом з цьогорічними коштами складатиме загальну суму 10 млн.грн.

Депутат обласної ради Кізін С.В. (ВО «Свобода») поцікавився можливістю вирішення питання перевезення пільгових категорій громадян за рахунок обласного бюджету.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що, у зв’язку із внесенням змін до чинного законодавства, розширено права місцевих бюджетів стосовно пільгових перевезень, тобто, на пільгове перевезення спрямовуються кошти місцевих бюджетів. Наголосила, що коштів місцевих бюджетів недостатньо для вирішення даного питання, оскільки область має велику кількість осіб, які належать до пільгових категорій громадян. Звернулася з проханням підтримати проект рішення щодо звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції з державного бюджету на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян для зняття соціальної напруги.

Депутат обласної ради Чорноморець О.П. (Опозиційний б-к) поцікавився питанням проведення фінансування вторинної медичної допомоги та районних лікарень.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що залишено та не передано на фінансування з обласного бюджету вторинний рівень медицини, є медична субвенція на їх фінансування з районних та міських бюджетів. Наголосила, що питання фінансування медичної галузі перебуває на контролі та зауважила, що, за умови проведення державної реформи,  будуть передаватися на видатки з обласних бюджетів центральні міські та районні лікарні.

Директор Житомирського професійного ліцею легкої промисловості Старинець О.І. повідомив, що у процесі фінансування професійно-технічної освіти немає розподілу на районні міста і міста обласного значення, у зв’язку з чим навчальні заклади такого типу не були включені у мережу фінансування з міського бюджету та знято їх резервне фінансування. Поцікавився щодо можливості проведення фінансування, згідно з підсумками перевиконання обласного бюджету за рахунок компенсації коштів за 1 квартал 2016 року, відповідно до розподілу за містами обласного значення. Наголосив, що, враховуючи ситуацію, яка склалася, без заробітної плати залишиться близько 2000 працівників, а без допомоги - понад 9000 малозабезпечених категорій учнів.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що на нараді за участі голови обласної державної адміністрації, міських голів, керівників навчальних закладів було надано інформацію щодо проведення фінансування навчальних закладів відповідно до прийнятих змін у законодавстві. Наголосила, що дане питання буде порушено та вирішуватиметься  на нараді 28.01.16 у Міністерстві фінансів України. Зауважила, що сьогодні міські бюджети мають фінансовий ресурс для підтримки діяльності навчальних закладів протягом І кварталу 2016 року. Запевнила, що про результати наради та подальші шляхи вирішення питання повідомить особисто.

Голова федерації профспілок Житомирської області Паламарчук Н.А. повідомила, що федерація профспілок підготувала звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Наголосила, що голова федерації профспілок України буде брати участь у засіданні Кабінету Міністрів України з питання обговорення ситуації, яка склалася щодо фінансування профтехучилищ. Звернулася з проханням підтримати звернення  до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції на підготовку робітничих кадрів на 2016 рік та спільно з депутатами міської ради прийняти рішення щодо проведення фінансування вказаних навчальних закладів на І квартал 2016 року.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що, з метою вирішення порушеного питання, відповідно до спільного розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації буде створено робочу групу з розробки концепції розвитку системи професійно-технічної освіти області та робочу групу з вивчення питання ефективності роботи комунальних підприємств обласної ради та використання коштів обласного бюджету.

Депутат обласної ради Маланюк О.З. (Самопоміч) повідомив, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.15 № 629, фінансування видання, придбання, зберігання та доставки підручників і посібників здійснюється на умовах співфінансування з місцевих бюджетів та/або освітньої субвенції на рівні 50 відсотків. Звернувся із запитанням до директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г., чи передбачено у бюджеті кошти для місцевих бюджетів на відшкодування оплати 50% вартості підручників.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що наприкінці минулого року з Державного бюджету України надано освітню субвенцію, з якої 30 млн.грн. спрямовується на придбання шкільних автобусів для районів області, 4.7. млн.грн. передбачено на створення матеріальної бази для опорних шкіл, 18 тис.грн. –  на оплату придбання шкільних підручників. Зазначила, що в  обласному бюджеті коштів для придбання шкільних підручників не передбачається, це стаття видатків місцевих бюджетів, де мають бути передбачені кошти на зазначені цілі.

Депутат обласної ради Сабадаш І.І. (БПП «Солідарність») звернувся з проханням до директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. за рахунок ряду державних програм, де передбачено фінансування галузі охорони здоров’я, при розподілі коштів обласного бюджету спрямувати кошти на медичну галузь області на придбання медичних препаратів для онкохворих.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що обласний бюджет формувався на основі ст. 119 Конституції України, ст.18 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та головними розпорядниками коштів у кожній галузі області. Наголосила, що передбачити усі видатки на стадії формування бюджету неможливо. Зазначила, що при формуванні переліку проблемних питань медичної галузі області буде додатково спрямовуватись певна сума коштів на вказані потреби за погодженням депутатського корпусу та постійних комісій обласної ради.

Депутат обласної ради Яковчук О.М. (РПЛ) звернувся з проханням одноголосно підтримати даний проект рішення про обласний бюджет на 2016 рік.

Депутат обласної ради Кізін С.В. (ВО «Свобода») зауважив, що фракція  не підтримує запропонований проект рішення про обласний бюджет, оскільки він антинародний, надходження  залишаються на минулорічному рівні, а витратна частина зростає, скорочені видатки на соціальну сферу, фінансуються антиукраїнські громадські організації, відсутня оптимізація видатків, не профінансованими залишаються освітня та медична галузі.

Депутат обласної ради Собко Т.Д. (ВО «Свобода») поцікавився, яке бачення директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. стосовно фінансування центрів первинної медичної допомоги районного значення у ході проведення адміністративно-територіальної реформи.

Депутат обласної ради Раупов Р.Б. (УКРОП) повідомив, що  запропонований проект бюджету не погоджується членами фракції, але буде підтриманий за умови внесення змін у наступному запропонованому проекті рішення.


Депутат обласної ради Озерчук А.М.  (УКРОП) звернувся з проханням надати інформацію щодо виділених коштів на придбання МРТ.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що в обласному бюджеті у минулому році на фінансування громадських організацій передбачено кошти у сумі 500 тис.грн., з яких використано 515 тис.грн. Зазначила, що у поточному році передбачено також 500 тис.грн., але, за умови виникнення потреби додаткового фінансування, за підтримки депутатського корпусу обласної ради, можна буде спрямувати додатковий фінансовий ресурс. Зауважила, що запропонований бюджет має захищені статті видатків, є соціально спрямованим, але відсутні капітальні видатки. Проінформувала, що у попередньому скликанні було передбачено кошти у сумі 30 млн.грн. для придбання МРТ, які перебували на основному казначейському рахунку Державної казначейської служби в Житомирській області, надалі, відповідно до рекомендації  постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів, обласній державній адміністрації доручено до 29.12.15 перерахувати кошти у сумі 29 млн. 467 тис. 200 грн. на рахунок управління охорони здоров’я облдержадміністрації, які вказаним управлінням 29.12.15 були перераховані на рахунок  комунальної установи «Обласна база спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради, з яких 12 тис. грн.. було перераховано постачальнику для створення кредиторської заборгованості, яка у березні 2016 року буде спрямована на погашення.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що строки монтування обладнання відтерміновуються у зв’язку з невідповідністю технічних вимог приміщення.

Депутат обласної ради Гула Р.М. (Опозиційний б-к) зазначила, що запропонований бюджет не є соціально спрямованим, не забезпечує збереження та розвиток соціальних стандартів, не є бюджетом розвитку. Звернулася з проханням від фракції «Опозиційний блок» в обласній раді вирішити питання створення робочої групи з інвентаризації роботи державних комунальних підприємств, установ і фінансування підготовки спортсменів області до участі в олімпійських іграх. Наголосила, що неприйняття бюджету загрожує невиплатою зарплат, зупиненням роботи підприємств, установ ряду галузей області, у зв’язку з чим фракція в обласній раді «Опозиційний блок»  підтримає запропонований проект рішення про обласний бюджет на 2016 рік.

Депутат обласної ради Смичок І.А.  (РПЛ) зазначив, що фракція підтримує запропонований проект рішення про обласний бюджет на 2016 рік, зі змінами, внесеними відповідно до рекомендацій, наданих постійною комісією обласної ради з питань бюджету і комунальної власності.

Депутат обласної ради Кропивницький В.М. (ВО «Батьківщина») зауважив, що у даному проекті обласного бюджету не враховані видатки на соціальну галузь, на розвиток освіти та медицини. Зазначив, що на сьогоднішній день з метою уникнення соціальної напруги прийняття бюджету є необхідним. Наголосив, що рішення про обласний бюджет на 2016 рік фракція «Батьківщина» в обласній раді підтримає, але за умови внесення змін при розгляді бюджету у березні 2016 року. Повідомив, що під час опрацювання проекту бюджету на засіданнях постійних комісій обласної ради не було надано інформацію про розпорядників коштів, не голосувалося профільною комісією за статтю видатків галузі, за яку відповідає комісія. Звернувся з проханням  при плануванні внесення змін до обласного бюджету враховувати пропозиції депутатів обласної ради та надати інформацію по видатках на природній газ.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ємченко Г.Г. повідомила, що всі структурні підрозділи обласної державної адміністрації при формуванні бюджету  діють відповідно до вимог чинного законодавства. Проінформувала, що усі цифри проекту бюджету надані відповідно до розрахунків у державному бюджеті України, і кошти, передбачені у проекті обласного бюджету, спрямовуються головному розпоряднику коштів. Зазначила, що головний розпорядник коштів, отримавши фінансовий ресурс, в межах чинного законодавства обраховує фонд  оплати праці та робить обрахування захищених статей, решта коштів залишається на поточні видатки. Зауважила, що у березні при внесенні змін до обласного бюджету на 2016 рік будуть враховуватися пропозиції депутатів обласної ради для спрямування коштів  у перелік найголовніших проблемних питань обласного значення. Звернулася з проханням щодо налагодження спільної продуктивної співпраці з депутатським корпусом обласної ради.

Голова обласної ради Лабунська А.В. наголосила, що залишається з’ясувати ряд питань щодо скорочення видатків на енергоносії. Зауважила, що вся відповідальність за прийняті рішення лежить на депутатах обласної ради, у зв’язку з чим потрібно спільно та продуктивно співпрацювати обласній державній адміністрації та обласній раді протягом усього року.

Голова обласної державної адміністрації Машковський С.О. зазначив, що відповідальність за прийняті рішення лежить не лише на депутатах обласної ради, а й на всіх органах місцевої влади, органах місцевого самоврядування, які повинні дбати про інтереси територіальної громади області. Наголосив, що сьогодні необхідно прийняти бюджет, щоб вирішити ряд нагальних питань у медичній, освітній та соціальній галузях області, потрібно вирішити питання фінансування профтехучилищ, пільгового проїзду. Подякував за плідну співпрацю структурним підрозділам облдержадміністрації при формуванні бюджету та запевнив, що обласна державна адміністрація з її підрозділами готова до співпраці з депутатським корпусом обласної ради у вирішенні питань обласного значення.

Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування запропонований проект рішення.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 54
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 5)
                                        (рішення додається)

6. СЛУХАЛИ: Про депутатські запити.

Інформує: Ширма В.В. – перший заступник голови обласної ради.

6.1. Про запит депутата Казюка О.В. щодо вирішення проблемних питань осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Казюка О.В. та обласну раду.
6.2. Про запит депутатів Рудченка М.М., Перегуди В.П. щодо стаціонарного терапевтичного відділення №2 у смт Чоповичі Малинського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутатів  Рудченка М.М., Перегуду В.П. та обласну раду.
6.3. Про запит депутата Ніколайчука О.В. щодо відновлення зупинки пасажирських поїздів №141 сполученням «Київ-Львів» та №142 - «Львів-Київ» на станції «Білокоровичі» Олевського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Ніколайчука О.В. та обласну раду.
6.4. Про запит депутата Заруцького В.Т. щодо амбулаторії загальної практики - сімейної медицини смт Іванопіль Чуднівського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Заруцького В.Т. та обласну раду.
6.5. Про запит депутата Кропивницького В.М. щодо виділення коштів із обласного бюджету на завершення будівництва водопроводу в с. Горопаї Любарського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Кропивницького В.М. та обласну раду.
6.6. Про запит депутата Казюка О.В. щодо виділення коштів із обласного бюджету на придбання ліків для дітей, хворих на фенілкетонурію та муковісцидоз, які проживають в Олевському районі.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Казюка О.В. та обласну раду.
6.7. Про запит депутатів Мітніцького Ю.Г., Жабокрицького Є.В. щодо виділення коштів із обласного бюджету на ремонт ділянки автомобільної дороги  «Попільня – Миролюбівка» Попільнянського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутатів Мітніцького Ю.Г., Жабокрицького Є.В. та обласну раду.
6.8. Про запит депутата Диняка С.В. щодо ремонту апарата УЗД амбулаторії загальної практики - сімейної медицини смт Чоповичі Малинського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Диняка С.В. та обласну раду.
6.9. Про запит депутата Ширми В.В. щодо роботи очисних споруд на річці Уборть у смт Ємільчине.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О., начальнику Державної екологічної інспекції у Житомирській області Гнатюку Б.Й. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Ширму В.В. та обласну раду.
6.10. Про запит депутата Янчука В.Г. щодо фінансової підтримки обдарованої молоді.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Янчука В.Г. та обласну раду.
6.11. Про запит депутата Вілівчука М.О. щодо ремонту ділянки дороги, яка сполучає м. Житомир із автомобільною дорогою «Київ-Чоп».
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О., начальнику служби автомобільних доріг у Житомирській області Антонюку О.В. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Вілівчука М.О. та обласну раду.
6.12. Про запит депутата Озерчука А.М. щодо виділення коштів із обласного бюджету на придбання шкільного автобуса для Лугинського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Озерчука А.М. та обласну раду.
6.13. Про запит запит депутата Гулої Р.М. щодо звернення Лучковської Тетяни Василівни, яка проживає у с. Скоморохи Житомирського району, про підтвердження права на земельний пай.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Гулу Р.М. та обласну раду.
6.14. Про запит запит депутата Гулої Р.М. щодо тарифів на комунальні послуги в смт Озерне Житомирського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Гулу Р.М. та обласну раду.
6.15. Про запит депутата Гулої Р.М. щодо безоплатного проїзду  окремих категорій громадян.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Гулу Р.М. та обласну раду.
6.16. Про запит депутата Гулої Р.М. щодо тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у смт Новогуйвинське Житомирського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Безсмертному О.В. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Гулу Р.М. та обласну раду.
6.17. Про запит депутата Перегуди В.П. щодо придбання шкільного автобуса для Малинського району.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Перегуду В.П. та обласну раду.
6.18. Про запит депутата Рудченка М.М. щодо виділення коштів із обласного бюджету для проведення ремонтних робіт у вищому комунальному навчальному закладі «Коростишівський педагогічний коледж імені І.Я. Франка» Житомирської обласної ради.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Рудченка М.М. та обласну раду.



6.19. Про запит депутата Рудченка М.М. щодо виділення коштів із обласного бюджету на ремонт даху Коростишівської центральної районної лікарні.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Рудченка М.М. та обласну раду.
6.20. Про запит депутата Науменка В.А. щодо пільгового проїзду учасників АТО.
ВИРІШИЛИ: Направити запит голові Житомирської обласної державної адміністрації Машковському С.О. Про наслідки розгляду запиту повідомити до 26.02.16 депутата Науменка В.А. та обласну раду.
 ВИРІШИЛИ: Прийняти депутатські запити як рішення та направити на виконання відповідним адресатам.

 ( за – 54,
 проти – 0,
 утр. – 0,
 не гол. – 5)
                            (запити додаються)

7. СЛУХАЛИ: Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції з державного бюджету на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 55,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 4)
                                        (рішення додається)

8. СЛУХАЛИ: Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виділення субвенції на підготовку робітничих кадрів на 2016 рік.

    Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 54,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 5)
                                        (рішення додається)

    Депутат обласної ради Собко Т.Д. (ВО «Свобода») порушив питання щодо надання послуг приватними медичними структурами учасникам АТО.
    Вніс пропозицію обласній раді та облдержадміністрації заключити з усіма приватними структурами, які орендують приміщення у комунальних медичних закладах Житомирської обласної ради, соціальний договір партнерства, відповідно до якого зобов’язати керівників цих приватних структур вказати об’єм обстежень та надавати безкоштовну допомогу всім пільговим категоріям населення, учасникам бойових дій, учасникам війни тощо.
    Підтримав пропозицію щодо звіту на наступній сесії обласної ради  новопризначеного в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Ясана В.К. про виділення земельних ділянок на території області учасникам антитерористичної операції.

    Відповідно до Регламенту роботи обласної ради, голова обласної ради Лабунська А.В. оголосила перерву на 20 хвилин.

    Після перерви депутати продовжили роботу.

9. СЛУХАЛИ: Про комплексну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 50,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 9)
                                        (рішення додається)

10. СЛУХАЛИ: Про Програму залучення інвестицій в економіку Житомирської області на 2016-2020 роки.
    
Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 55,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 4)
                                        (рішення додається)

12. СЛУХАЛИ: Про обласну Програму з видання серії «Книга Пам’яті України. Чорнобильська трагедія. Житомирська область» на 2016 рік.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що постійна комісія обласної ради з питань бюджету і комунальної власності запропонувала виділити кошти на діяльність обласного відділення пошуково-видавничого агентства Книга Пам’яті України на І півріччя 2016 року в сумі 89,05 тис.грн., президія підтримала рішення виділити кошти на І квартал у сумі 44,5 тис.грн.

Депутат обласної ради Павлюк Р.В. (БПП) зауважив, що дане питання опрацьовувалось на профільній комісії протягом тривалого часу, і пропозицію про фінансування діяльності видавничого агентства на І півріччя підтримано одноголосно. Звернувся із запитанням, на якій підставі президією обласної ради було внесено корективи щодо даного рішення.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що керівництво видавничого агентства з проханням фінансування видавництва книги звернулося до усіх міських та районних рад, у зв’язку з чим президією обласної ради погоджено виділення коштів на 3 місяці, дане питання потрібно вивчити.

Депутат обласної ради Павлюк Р.В. (БПП) зазначив, що даний факт був невідомий комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності, члени комісії вважали, що фінансування видавництва книги повинно було йти тільки з обласного бюджету.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що, враховуючи звернення агентства до інших рад, невідомою залишається остаточна сума для видавництва книги, у зв’язку з чим і прийнято рішення виділити кошти  на 3 місяці та повернутися до розгляду питання у березні поточного року.

Депутат обласної ради Кропивницький В.М. (ВО «Батьківщина») повідомив, що на президії було погоджено виділення коштів на 3 місяці, за умови підготовки макету книги на березень місяць. Наголосив, що, згідно з інформацією голови постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань Галагузи О.В., є фахівці, які погодилися надати допомогу у зборі необхідної інформації для друку книги та пришвидшити її видання.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала поставити на голосування пропозицію президії обласної ради щодо виділення коштів для видавничого агентства на 3 місяці, з’ясувати інформацію про кількість виділених коштів на друк книги з інших районів та перенести розгляд цього питання на березень поточного року.

Начальник управління культури облдержадміністрації Градовський Ю.Г. повідомив, що дане питання є предметом обговорення на двох сесіях обласної ради, проект рішення був одноголосно підтриманий постійними комісіями обласної ради з гуманітарних питань та з питань бюджету і комунальної власності. Повідомив, що, відповідно до Указу Президента України № 702/2015 «Про заходи у зв'язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», 2016 рік оголошено роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, у зв’язку з чим та відповідно до протокольного рішення обласної ради від 24.12.15, управлінням культури облдержадміністрації розроблено план заходів з нагоди відзначення  30 х роковин Чорнобильської трагедії та вшанування пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, серед яких і видання книги, науково-енциклопедичного видання, великої інформативної наповнюваності, серії «Книга Пам’яті України. Чорнобильська трагедія. Житомирська область» на 2016 рік. Поцікавився, чи ті ради, яким було адресовано звернення, видавали свою власну книгу.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що книга буде містити інформацію про ліквідаторів усієї області, її готуватиме тільки зазначене видавниче агентство, яке звернулося по додаткове фінансування до рад різних рівнів.

Начальник управління культури облдержадміністрації Градовський Ю.Г. повідомив, що ініціатива створення такої книги походить від самих  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і, відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації, працює робоча група над підготовкою видання. Звернувся з проханням підтримати проект рішення щодо фінансування роботи видавництва на І півріччя.


Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що інформацію потрібно надавати членам профільних комісій вчасно. Повідомила, що, відповідно до наданої інформації членами президії, є фахівці, які  можуть підготувати та надрукувати книгу у коротший термін та  менші кошти. Запропонувала поставити на голосування пропозицію президії обласної ради, а якщо вона не буде підтримана, то ставити на голосування пропозицію постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності.

Засновник Чорнобильського руху на Житомирщині Очеретний В.С. повідомив, що у 1999 році, відповідно до розпорядження голови обласної  державної адміністрації Лушкіна В.А., доручено підготувати книгу про   учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв орнобильської катастрофи. Наголосив, що Житомирська область - єдина, яка не має такого видання, яке містило би інформацію про військовослужбовців - ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС та яких на сьогодні залишилося  з   двадцяти  тисяч ліквідаторів області вісім тисяч чоловік. Звернувся з проханням підтримати проект рішення щодо видання книги з нагоди відзначення  30-х роковин Чорнобильської трагедії та вшанування пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Висловив сподівання на плідну співпрацю усіх громадських організацій з депутатами усіх рівнів територіальної громади Житомирщини.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запевнила, що книгу обов’язково буде видано, але потрібно проголосувати  за певну пропозицію.

Депутат обласної ради Павлюк Р.В. (БПП) звернувся з проханням підтримати пропозицію щодо фінансування діяльності видавничого агентства  І півріччя.

Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування пропозицію постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності щодо фінансування діяльності видавничого агентства на І півріччя.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 44,
 проти – 1,
утр. – 2,
не гол. – 12)
                                     (рішення додається)

13. СЛУХАЛИ: Про внесення змін і доповнень до Програми стимулювання населення, ОСББ, ЖБК Житомирщини щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2015-2018 роки.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу пропонувала збільшити верхню межу відшкодування за кредитами до 2 тис.грн., постійна комісія з питань бюджету і комунальної власності підтримала запропонований проект рішення, де межа відрахувань - 1 тис.грн. Тому пропонується голосувати за проект, який надано депутатам (1 тис.грн.), а якщо він не набере необхідної кількості голосів, буде ставитись на голосування інша пропозиція.

    Депутат обласної ради Науменко В.А. (УКРОП) вніс пропозицію виділяти для відшкодування позичальникам за одним кредитним договором частини кредиту з обласного бюджету: для фізичних осіб 10% від суми кредиту, але не більше 1 тисячі гривень, для фізичних осіб-учасників антитерористичної операції на сході України 10% від суми кредиту, але не більше 2 тисяч гривень.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 55,
 проти – 0,
утр. – 1,
не гол. – 3)
                                     (рішення додається)

Голова обласної ради Лабунська А.В. надала слово начальнику відділу СУ ГУНП в Житомирській області Спічек І.В. для надання інформації щодо розслідування крадіжки повсякденних наборів харчування (сухпайків) (інформація додається).

Голова обласної ради Лабунська А.В. поцікавилась, чому надання результатів ревізійної перевірки буде тільки у березні, за умови що вона триває протягом 15 днів, а слідство розпочато 15 грудня 2015 року, та чому в орендодавця не витребувано документів на отримання пайків і не взято пояснення щодо обставин їх отримання.

Начальник відділу СУ ГУНП в Житомирській області Спічек І.В. повідомила, що ФОП не з’являється до правоохоронних органів для надання пояснень та уникає спілкування зі слідчими органами.

Представник громадськості зауважила, що правоохоронні органи бездіють, на виклик приїжджають невчасно та гальмують процес розслідування справи.

Начальник відділу СУ ГУНП в Житомирській області Спічек І.В. повідомила, що всі слідчі дії проводилися за участі та пильним наглядом представників громадських організацій. Наголосила, що після отримання результатів ревізійної перевірки державному ревізору надається термін для складання відповідного акта, з яким має бути ознайомлено керівництво військової частини та, за потреби, написати заперечення.

Голова обласної ради Лабунська А.В. звернулась із запитанням до начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області Спічек І.В., чому слідчі органи чекають на ФОП для з’ясування обставин справи, а не звертаються до суду, щоб доставити на допит у примусовому порядку. Наголосила, що громадські організації роблять усе можливе для того, щоб якнайшвидше притягнути до відповідальності винних, у той час як правоохоронні органи бездіють. Запропонувала  підготувати скаргу на ім’я Міністра внутрішніх справ України щодо ходу досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом крадіжки сухпайків.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. повідомив, що, крім фінансово-аудиторської перевірки цивільними особами за фактом крадіжки сухпайків, відповідно до листа військової прокуратури Житомирського гарнізону Міністру оборони України, військовими фахівцями проводиться аудиторська перевірка військових частин, куди здійснювалося постачання харчових наборів військовослужбовців. Зазначив, що після отримання результатів перевірки буде надано заключення про вчинення господарського злочину.

Голова обласної ради Лабунська А.В. наголосила, що даний злочин не належить до розряду господарських.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. повідомив, що сухпайки, які виготовлені військовою частиною, розташованою у м. Козятині Вінницької області, розповсюджуються по усіх військових частинах, де нині триває аудиторська перевірка, в тому числі і зону проведення антитерористичної операції, що потребує опрацювання великого обсягу інформації та результати якої будуть отримані згодом.

Голова обласної державної адміністрації Машковський С.О. поцікавився, коли будуть надані результати аудиторської перевірки.

Представник громадськості зауважила, що багатьом відомо місце перебування ФОП, але його не затримують за вчинення злочину.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. повідомив, що ФОП відмовився давати свідчення у даному кримінальному провадженні, статусу підозрюваного йому не встановлено, оскільки відсутні об’єктивні підстави для затримання.

Представник громадськості зауважила, що для розгляду справи залучено багато спеціалістів правоохоронних органів, прокуратури, а результатів розгляду не надано.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. повідомив, що дане кримінальне провадження перебуває на контролі в Генеральній прокуратурі України, і вживаються усі можливі заходи для з’ясування обставин справи та покарання винних. Звернувся з проханням надавати всі відомі факти для пришвидшення розслідування даного кримінального провадження.

Представник громадськості поцікавилася, коли звинувачуваного ФОП візьмуть під варту.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. повідомив, що у даний час для цього немає достатньо підстав. Звернувся з проханням надати усі наявні докази, вказати відомі факти щодо вчинення даного злочину та з відповідною заявою звернутися до військової прокуратури Житомирського гарнізону, після чого кожен факт буде розслідувано та залучено до розгляду справи.

Представник громадськості поцікавилася, чому правоохоронні органи не з’явилися вчасно на виклик щодо виявлення сухпайків та тривалий час не заходили у приміщення, де зберігалися продукти харчування, призначені для військових Збройних Сил України.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. повідомив, що працівники правоохоронних органів не мали законних підстав до часу внесення у Державний реєстр досудових розслідувань вчиняти будь-які дії та заходити у приміщення.

Представник громадськості наголосила, що злочинці повинні бути покарані.

Представник громадськості поцікавився, чи встановлений факт вчинення крадіжки та перебування сухпайків не на території військової частини.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. відповів, що факту встановлення крадіжки на даний час не встановлено, а факт надходження сухпайків до військових частин перевіряється фахівцями з проведення ревізій цивільної та військової. Наголосив, що ревізійними комісіями опрацьовуються усі вилучені документи з військових частин і з частини-виробника продукції.

Голова обласної ради Лабунська А.В. поцікавилася, чи вилучені документи у ФОП.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. відповів, що  документів, на підставі яких у ФОП перебували харчові набори, у вказаної особи не було виявлено.

Представник громадськості поцікавився, чи продавати харчові набори, призначені для військових, є злочином.

Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що керівництво правоохоронних органів та військової прокуратури не вважають за потрібне  надати вичерпну інформацію та відповісти на питання громади Житомирщини щодо стану розслідування у кримінальному провадженні за фактом крадіжки сухпайків. Наголосила, що залишається ряд нез’ясованих питань, зокрема, чому не пред’явлено підприємцю підозру, не взято підписку про невиїзд, що є компетенцією правоохоронних органів.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. запевнив, що військова прокуратура та правоохоронні органи роблять усе можливе для якнайшвидшого розслідування справи та покарання винних. Наголосив, що всі слідчі дії проводяться відповідно до чинного законодавства.

Голова обласної ради Лабунська А.В. запропонувала доручити відділу юридичної та кадрової роботи спільно з організаційним відділом виконавчого апарату обласної ради підготувати звернення до Міністра внутрішніх справ України Авакова А.Б. та заступника Головного прокурора України - Головного військового прокурора України Матіоса А.В. щодо взяття на контроль досудового розслідування по кримінальному провадженню за фактом викрадення повсякденних наборів харчування військовослужбовців, виявлених у приміщенні їдальні навчального закладу міста Житомира, та поставила дану пропозицію на голосування.

( за – 56,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 3)
(пропозицію підтримано)

Представник громадськості звернувся із запитанням до заступника військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюка О.В. щодо неправомірного призову на  військову службу.

Заступник військового прокурора Житомирського гарнізону Рихлюк О.В. повідомив, що питання призову на військову службу є компетенцією військового комісаріату, а факти вчинення неправомірних дій військових комісарів вивчаються  військовою прокуратурою, у зв’язку з чим, всі скарги та заяви будуть прийняті та розглянуті військовими прокурорами.

Представник громадськості наголосив, що нині не потрібні такі військові структурні підрозділи як прокуратура та військкомат, оскільки вони не здатні захистити країну, не беруть участь  в антитерористичній операції, а нині захищають  країну тільки добровольці.

Представник громадськості, волонтер зауважила, що нині військову службу у зоні антитерористичної операції проходять усі молоді люди, які є і професійними військовими, і добровольцями, вони захищають свою країну від вторгнення, а завдання громадськості - допомагати та підтримувати їх.

14. СЛУХАЛИ: Про затвердження Порядку розроблення обласних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 55,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 4)
                                     (рішення додається)


15. СЛУХАЛИ: Про встановлення Ширмі В.В. надбавки за вислугу років.

Перший заступник голови обласної ради Ширма В.В. повідомив, що, відповідно до ст.59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про запобігання корупції», не буде брати участі у голосуванні з даного питання.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 54,

проти – 2,

утр. – 0,

не гол. – 3)

                                     (рішення додається)

16. СЛУХАЛИ: Про внесення змін у рішення обласної ради.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що змінилася назва постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, її доповнено словами «будівництва, транспорту та зв’язку».

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 58,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 1)
                                     (рішення додається)

17. СЛУХАЛИ: Про внесення змін у Положення про постійні комісії обласної ради VII скликання.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що пропонується у функціональній спрямованості постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу розширити повноваження щодо управління об’єктами спільної власності, що є дублюванням повноважень постійних комісій обласної ради з питань бюджету і комунальної власності, з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села, з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів та з гуманітарних питань. Питання не розглядалося постійною комісією з  питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності.

( за – 19,
 проти – 15,
утр. – 3,
не гол. – 22)

ВИРІШИЛИ: Відхилити проект даного рішення.

18. СЛУХАЛИ: Про внесення змін у рішення обласної ради від 26.11.15 № 13 "Про обрання складу постійних комісій", зі змінами.

    Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 54,
 проти – 0,
утр. – 1,
не гол. – 4)
                                        (рішення додається)

19. СЛУХАЛИ: Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству «Коростенський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради.

Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села, депутат обласної ради Костюшко І.В. (БПП) зауважила, що є багато звернень і скарг стосовно питань поділу лісів та повідомила, що комісія рекомендує прийняти рішення про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення питань діяльності цих підприємств. Це питання порушувалось на засіданні президії обласної ради.

    Голова обласної ради Лабунська А.В. зазначила, що, відповідно до Регламенту роботи обласної ради, такий проект рішення має бути внесений на розгляд обласної ради після розміщення його на сайті обласної ради,  розгляду постійними комісіями, що не було зроблено.
    Щодо діяльності Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства  «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради, у минулому році воно пройшло 64 перевірки, і не отримало зауважень. Крім того, воно надає левову долю надходжень (98%) в обласний бюджет. Зауважила, що відсутній проект рішення з даного питання.
Зауважила, що дане питання заполітизовано, в ньому задіяно псевдогромадськість та зазначила, що, в такому разі, потрібно перевіряти не підприємство  «Житомироблагроліс», а усі підприємства лісової галузі області.

    Депутат обласної ради Павлюк Р.В. (БПП) зазначив, що таку комісію потрібно створити.
    Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села, депутат обласної ради Костюшко І.В. (БПП) наполягла на внесенні у порядок денний питання про створення тимчасової контрольної комісії з вивчення питань діяльності підприємств, які розглядаються обласною радою.

Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування пропозицію повернутися до формування порядку денного сесії обласної ради.

( за – 10,
 проти – 2,
утр. – 0,
не гол. – 47)
                    (пропозицію не підтримано)

    Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування проект рішення «Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству «Коростенський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради».

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 33,
 проти – 0,
утр. – 1,
не гол. – 25)
                                     (рішення додається)

20. СЛУХАЛИ: Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по дочірньому підприємству «Новоград-Волинський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства  «Житомироблагроліс» Житомирської  обласної ради.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 54,
 проти – 2,
утр. – 2,
не гол. – 1)
                                     (рішення додається)

21. СЛУХАЛИ: Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по Яструбеньківському СОК «Діброва».

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 44,
 проти – 0,
утр. – 4,
не гол. – 11)
                                     (рішення додається)

22. СЛУХАЛИ: Про внесення змін у Положення про порядок управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затверджене рішенням обласної ради від 19.03.15 № 1434, зі змінами.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що пропонується внести зміну для унеможливлення неоднозначного тлумачення норми щодо надання згоди на відмову (зменшення) розміру земельних ділянок.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання, враховуючи поправку.

( за – 55,
 проти – 0,
утр. – 1,
не гол. – 3)
                                        (рішення додається)

23. СЛУХАЛИ: Про затвердження розпоряджень голови обласної ради.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 56,
 проти – 0,
утр. – 1,
не гол. – 2)
                                     (рішення додається)


24. СЛУХАЛИ: Про списання основних засобів із балансів установ та підприємства, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що, згідно зі зверненнями, розглядається питання про списання медобладнання з балансів облонкодиспансеру, обласного діагностичного центру, обласного бюро судмедекспертизи,  санаторію  «Дениші» та  автотранспортних засобів з балансів ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК», ДП «Малинський лісгосп АПК», Бердичівського педколеджу.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

                                                ( за – 58,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 1)
                                       (рішення додається)

25. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до Положення про оренду майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 08.09.11 № 266, зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 24.12.15 № 59.

Депутат обласної ради Павлюк Р.М. (БПП) вніс пропозицію включити до складу робочої групи з питань використання майна кандидатуру першого заступника голови обласної ради Ширми В.В.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що ще не остаточно вирішено питання щодо розподілу обов’язків між першим заступником і заступником голови обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 34,
 проти – 8,
утр. – 2,
не гол. – 15)
                                     (рішення додається)

26. СЛУХАЛИ: Про призначення директора Житомирського обласного літературного музею Житомирської обласної ради.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що пропонується призначити директором Житомирського обласного літературного музею Житомирської обласної ради Єремєєва Віталія Валентиновича терміном на 5 років.

Депутат обласної ради Озерчук А.М. (УКРОП) зауважив, що у різних рішеннях про призначення керівників вказано різні терміни призначення.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що це залежить від галузевих напрямків і рішень постійних профільних комісій обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 58,
 проти – 1,
утр. – 0,
не гол. – 0)
                                     (рішення додається)

27. СЛУХАЛИ: Про призначення директора Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й.Д. Буханчука Житомирської обласної ради”.

 Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що пропонується призначити директором Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й.Д. Буханчука Житомирської обласної ради Хитрого Ярослава Олексійовича терміном на 5 років.

Хитрий Я.О. ознайомив присутніх з автобіографічними даними та подякував за підтримку його кандидатури.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 59,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 0)
                                     (рішення додається)

28. СЛУХАЛИ: Про призначення директора комунальної установи “Обласний культурно-мистецький центр” Житомирської обласної ради ”.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що пропонується призначити директором комунальної установи “Обласний культурно-мистецький центр” Житомирської обласної ради Пилипчука Володимира Олександровича терміном на 5 років.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 56,
 проти – 0,
утр. – 1,
не гол. – 2)
                                     (рішення додається)

29. СЛУХАЛИ: Про призначення директора Житомирського вищого  професійного училища-інтернату Житомирської обласної ради ”.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що пропонується призначити директором Житомирського вищого  професійного училища-інтернату Житомирської обласної ради Дерев’янко Олену Василівну  терміном на 3 роки.

 ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 58,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 1)
                                         (рішення додається)

30. СЛУХАЛИ: Про внесення змін та затвердження в новій редакції Статуту Житомирського комунального книжково-газетного видавництва „Полісся” Житомирської обласної ради ”.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради. Повідомила про те, що зміни вносяться у зв’язку з поповненням статутного капіталу видавництва на 19800 грн.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 59,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 0)
                                         (рішення додається)

31. СЛУХАЛИ: Про погодження використання виробів медичного призначення.

    Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 59,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 0)
                                      (рішення додається)


32. СЛУХАЛИ: Про звернення до Міністерства оборони України щодо сприяння депутатам місцевих рад, які проходять службу в Збройних Силах України, у виконанні їх депутатських обов’язків.
    
    Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 56,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 3)
                            (рішення і звернення додаються)

33. СЛУХАЛИ: Про звернення депутатів Житомирської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо функціонування  та подальшого впровадження української мови як державної.

        Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 57,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 2)
                            (рішення і звернення додаються)

34. СЛУХАЛИ: Про звернення депутатів Житомирської обласної ради до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. щодо фінансування вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

    Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 57,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 2)
                            (рішення і звернення додаються)

35. СЛУХАЛИ: Про звернення депутатів Житомирської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо спецрежиму оподаткування у сільському господарстві.

    Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 54,
 проти – 1,
утр. – 0,
не гол. – 4)
                            (рішення і звернення додаються)

36. СЛУХАЛИ: Про звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства інфраструктури України щодо забезпечення Державною службою України з безпеки на транспорті контролю за роботою "нелегальних" перевізників у межах Житомирської області.

        Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 55,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 4)
                            (рішення і звернення додаються)

37. СЛУХАЛИ: Інформацію про результати розгляду запитів, внесених депутатами обласної ради на першій сесії обласної ради сьомого скликання.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Інформацію взяти до відома (одноголосно).

38. СЛУХАЛИ: інформація про результати розгляду звернень депутатів обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Інформує: Лабунська А.В. – голова обласної ради.

ВИРІШИЛИ: Інформацію взяти до відома (одноголосно).

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що 19.01.2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 16.12.15 №1173 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відповідності основним вимогам до дозвільної системи у сфері господарської діяльності». Даною постановою, серед іншого, внесено зміни до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.11 №615, чим порушується кодекс України про надра. Відповідно до цієї постанови, місцеві ради позбавлені будь-якого права впливати на процеси дозвільної системи у сфері господарської діяльності, до того ж укладено соціальні договори, і це одне із джерел формування обласного бюджету.
Запропонувала підготувати та прийняти звернення до Кабінету Міністрів України щодо відміни постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.15 №1173.

        Депутат обласної ради Мелашенко А.В. (Опозиційний б-к) повідомив, що був присутній на нараді у НАК «Надра України», де розглядалося дане питання.
Зазначив, що у даний час, згідно з пунктом 9 зазначеної постанови, дії щодо
погодження видачі спеціального дозволу на користування надрами
(з Мінприроди, Держгірпромнаглядом та відповідними обласними/районними/міськими/селищними/сільськими    радами) здійснюються Держгеонадрами без залучення заявника.
Держгеонадра в одноденний термін з дня реєстрації заяви та супровідних документів має надіслати копії цих документів (у паперовому або електронному вигляді) до вищевказаних органів влади із установленням строку розгляду. Зазначені органи влади мають надіслати погодження (у паперовому або електронному вигляді) до Держгеонадра.
У разі ненадання погодження протягом встановленого строку, вважається, що видача дозволу погоджена. Таким чином, в питання компетенції органів місцевого самоврядування щодо надання погодження надр у користування вводиться так званий принцип «мовчазної згоди».
Водночас, питання діяльності органів місцевого самоврядування, у тому числі і щодо надання погоджень, визначено Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Більше того, згідно з п. 5 ст. 92 Конституції України, засади використання природних ресурсів визначаються виключно законами України.
Таким чином, зміна компетенції органів місцевого самоврядування шляхом набрання чинності 19.01.16 постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.15 №1173 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відповідності основним вимогам до дозвільної системи у сфері господарської діяльності» є актом, що суперечить юридичній силі нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, переліченим законам та формам діяльності органів місцевого самоврядування в Україні.
Вніс пропозицію надіслати підготовлене ним звернення про відміну вищевказаної постанови до Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів України, НАК «Надра України».

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 59,
 проти – 0,
утр. – 0,
не гол. – 0)
                              (рішення і звернення додаються)

39. СЛУХАЛИ: Про призначення директора Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради.

    Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування пропозицію конкурсної комісії - щодо призначення директором Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради Петренко Л.Б.

( за – 32,
 проти – 0,
утр. – 11,
не гол. – 16)
                               (пропозицію не підтримано)

    Заступник голови обласної ради Рибак Н.І. попросила повернутися до голосування з даного питання, оскільки не встигла проголосувати.

    Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила на голосування пропозицію повернутися до голосування з даного питання.

( за – 34,
 проти – 1,
утр. – 6,
не гол. – 18)
                                  (пропозицію підтримано)

    Голова обласної ради Лабунська А.В. поставила повторно на голосування пропозицію конкурсної комісії - призначити директором Пугачівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради Петренко Л.Б.

ВИРІШИЛИ: Прийняти рішення з даного питання.

( за – 33,
 проти – 0,
утр. – 12,
не гол. – 14)
                                     (рішення додається)

        Депутат обласної ради Кізін С.В. (СВ «Свобода») вручив подяки волонтерам Кручок С.Л. та Станчику С.М., подякував за плідну співпрацю та допомогу і підтримку військовослужбовців у зоні проведення АТО.

Член громадської ради при облдержадміністрації, ГО «Житомирська обласна організація сприяння люстрації» Ігор Пірожок зауважив про незадовільну роботу районних управлінь соціального захисту населення з питань надання субсидій малозабезпеченим громадянам.

Голова обласної ради Лабунська А.В. повідомила, що питання порядку денного розглянуто, висловила подяку за участь у роботі сесії всім депутатам, галузевим департаментам, управлінням облдержадміністрації, виконавчому апарату обласної ради та оголосила третю сесію обласної ради сьомого скликання закритою.

    
Голова обласної ради                                                      А.В. Лабунська